Пясъчно изкуство
Креативно изкуство
Неделя, 17 Май 2009 18:49

 
Зджислав Бекшински
Изобразително изкуство
Написано от Надя Христова   
Четвъртък, 07 Май 2009 19:55
Зджислав Бекшински (1929 - 2005г.) е полски художник, скулптор и фотограф, известен със своите мрачни, странни и въздействащи творби.
Бекшински се обучава във факултет по архитектура в Краков. След това започва работа като военен фотограф. Успоредно се занимава със скулптура и фотомонтаж, а първите му опити като художник са с абстрактна насоченост. На по-късен етап творческите му търсения са повлияни от сюрреалистичните и дадаистичните течения, както и от фантастичните реалисти Ернст Фукс и Х.Р.Гигер.
Картините на Бекшински са пропити с болезнено усещане за разруха, самота, печал и злокобност. Внушителните послания в творбите му предизвикват интересни беседи от страна на почитатели и изследователи.
 
Марк Шагал
Изобразително изкуство
Написано от Надя Христова   
Вторник, 14 Април 2009 00:36
Марк Шагал (1887 - 1985г.) е псевдоним на Мойше Захарович Шагалов, руски и френски художник от еврейски произход. Той е един от предшествениците на сюрреализма. В Русия за кратко е студент на Леон Бакст (1866 - 1924г.), руски художник и сценограф.
През 1910 г. Шагал посещава Париж, където се приобщава към интелектуалните среди. През по-голямата част от живота си твори в Париж, както и в други градове на Франция. Марк Шагал се сприятелява с Блез Сандрар (1887 - 1961г.), писател и поет. Живее в "Ла Рюш" с Модилиани (1884-1920г.), италиански художник и скулптор, Сотин (1894-1943г.), художник, Фернан Леже (1881 - 1955г.), френски художник и Жак Липшиц (1891 -1973г.), скулптор.
 
Рембранд ван Рейн
Изобразително изкуство
Написано от Надя Христова   
Сряда, 01 Април 2009 21:48
Рембранд Харменсзон ван Рейн (1606 - 1669г.) е считан за един от най-великите творци в европейското изкуство. Художникът се занимава успешно и с гравьорство. Рембранд твори през 17 век. Този период е известен като Холандски златен век (1584-1702 г.).
Холандската култура, наука и икономика отбелязват изключителен възход.
В изобразителното изкуство характерни за този период са историческите картини, портретите, натюрмортите, пейзажите, както и изобразяването на сцени, свързани с ежедневието.

 
Да спасим Емо с изкуство
Таланти
Написано от Надя Христова   
Вторник, 31 Март 2009 20:22
Емил Василев Харизанов е син на керамиците Васил и Пепа Харизанови. От малък проявява интерес към занаята на родителите си и учудва със сръчността и начина си на мислене, неприсъщи за възрастта му. По-късно е приет в Националното училище за изящни изкуства "Илия Петров". Там Емил доразвива таланта и уменията си, като обръща особено сериозно внимание на часовете по скулптура. След успешното си дипломиране, Емил полага изпити и е приет в Академията за приложни изкуства във Виена. Той е сред малцината в курса на известния австрийски професор по скулптура и мултимедии Ервин Вурм, който отличава Емил, възлагайки му самостоятелни задачи и упражнения. По време на обучението си във Виена работи и се издържа сам като първоначално разнася пици, а по късно работодател му става проф. Ервин Вурм.
Емил завършва шести семестър от следването си в Академията за приложни изкуства във Виена през 2008 година.
След нелеп инцидент на 24.08.2008 г. като по чудо оживява след счупване на пети шиен прешлен.
 
Графики и рисунки от колекцията на СГХГ
Изложби
Четвъртък, 26 Март 2009 19:12
Софийска градска художествена галерия открива експозиция с творби от своята графична колекция.
Изложбата представя 80 графики и рисунки от 52-ма художници, избрани от общо 3300 произведения, които се съхраняват във фонда на СГХГ. Някои от творбите са показвани в различни общи изложби, но цялостна експозиция с акцент върху специфичните особености на двата жанра не е правена повече от десетилетие.

Етикети: Изложби Събития
 
Изложба на Йехиел Рабиновиц в НГЧИ
Изложби
Четвъртък, 26 Март 2009 02:39
В Националната галерия за чуждестранно изкуство бе открита експозиция на известния френски скулптор Йехиел Рабиновиц-Жоел.
Залата за гостуващи изложби разкри един нов свят, изпълнен с алуминиеви скулптури и композиции, хартиени пластики, изящни проекти за бижута, цветни пана с елементи от мащабни стенописи и акрилни графични отпечатъци. Йехиел Рабиновиц-Жоел използва оригинални авторски техники и различни похвати, съчетани с изключително въображение и майсторство. По свои скици Жоел извайва форми от хартия, които превръща в чувствителен пластичен материал. В зависимост от разгръщането на идеята и подсказките на самата форма, той прилага различни, подходящи за случая техники за обработка на алуминий - от лазер до прорязване със струя вода под налягане от хиляди бара и бразилски абразивен камък.

Етикети: Изложби Събития
 
Изложба на Клер Маклафлин в галерия "Сариев"
Изложби
Сряда, 25 Март 2009 21:13
Галерия "Сариев" представя изложбата "Смяна на Мястото" на Клер Маклафлин. Събитието се осъществява с подкрепата на Посолството на Ирландия в България.
Тази експозиция е продължение на идеята за културен обмен, зародила се по време на изследване на културните различия в Коб, Япония. Тя е изградена на принципа на наслояване на пластове, носещи характера на различни култури и идеята за тяхното взаимодействие.
Етикети: Изложби Събития
 
<< Начало < Предишна 161 162 163 164 165 Следваща > Край >>

Страница 161 от 165
 
Изкуство и култура www.svetlosenki.com 2009-2010 Всички права са запазени.  Условия за ползване
Разработка    RSS    Бюлетин    Други проекти: www.mrejo.net    Работа при нас