Магията на "Tango Seduccion"
Танц
Вторник, 10 Март 2009 23:46
Световноизвестният танго танцьор и хореограф Густаво Русо пристига в България с двадесет от най-добрите аржентински артисти, танцьори, музиканти и певци.
Почитателите ще могат да се насладят на едно оригинално и модерно шоу, изпълнено с комбинация от традиционно танго, класически балет и модерни танци.
Спектакълът "Tango Seduccion" e разделен на три различни сцени, в които танцьорите ще представят три подхода, свързани с културата и историята на тангото.

Етикети: Събития Танц
 
Сайкъделик транс с Astral Projection
Музика
Петък, 06 Март 2009 02:39
Astral Projection ще гостуват в София на 4 април, съобщиха от "София Мюзик Ентърпрайсис". Събитието ще се състои в клуб Escape от 23 ч.
Astral Projection е израелска електронна формация, която се налага като един от най-успешните сайкъделик транс проекти в света за последните 15 години.
Началото на тяхната кариера е поставено през 1989г., когато Ави Нисим и Лиор Перлмутер създават формацията "SFX". Година по-късно излиза и първи техен хит сингъл, издаден от "Music Man". "Monstermama" се приема много позитивно от публиката и се превръща в един от най-силните клубни хитове за времето си. Скоро след това Лиор заминава за Ню Йорк и основава собствен лейбъл – "X-Rave Records". Групата прекарва известно време в Америка, но през 1994г. окончателно се завръща в Израел.
Етикети: Събития Музика
 
Изложби по случай 130-годишнината от обявяването на София за столица на България
Изложби
Понеделник, 02 Март 2009 22:15
На 5 март от 18.00 ч. Софийската градска художествена галерия представя два проекта, свързани по интересен и нетрадиционен начин с визията на София през годините.
Първата изложба е посветена на скулптурните и архитектурните паметници на София. Тя включва произведения на живописта, графиката и съвременните форми. Експозицията проследява развитието на темата от началото на 20-ти век до наши дни.
Акцентите са поставени върху няколко емблематични обекта в столицата. Храм-паметник Александър Невски, църквата Св. София, паметник на Цар Освободител, паметник на Съветската армия, паметник "1300 години България".
Етикети: Изложби Събития
 
Едгар Дега
Изобразително изкуство
Написано от Надя Христова   
Вторник, 24 Февруари 2009 01:02
Едгар Дега (1834 - 1917г.) е френски живописец, график и скулптор. Той е един от най-известните представители на импресионизма.
През 1855 г. се записва в школата за изящни изкуства в класа на Луис Ламот. През 1856 г. се отказва от обучението си и предприема пътешествие из Европа. Започва да изучава платната на Рембранд, Гоя и Дюрер.
През 1870 г. вълната на френско-пруската война стига до Париж. Дега се записва като доброволец в армията. Служи в пехотата и артилерията. По това време се разболява и се появяват проблеми със зрението му. На по-късен етап се насочва към пастелната техника, а после и към скулптората, защото положението му се влошава и предишните занимания стават непосилни за него.

 
Некомерсиално кино
Креативно изкуство
Написано от Надя Христова   
Четвъртък, 19 Февруари 2009 21:34


 
"Посланието" - по случай 110 години от рождението на акад. Дечко Узунов
Изложби
Сряда, 18 Февруари 2009 00:56
"Ако за Пикасо казват, че си е присвоил цялото минало столетие, за нас това се отнася за Дечко Узунов", пише проф. Аксиния Джурова и припомня, че той е:
- минал през всички течения в изкуството, без да се определи към някое от тях;
- преживял остаряването на собствените си ученици;
- допринесъл най-много за европеизацията на българското изкуство, запазвайки почитта и обичта към своята страна и традиции;
- издигнал се до най-висок пост на Международната Асоциация за пластични изкуства (AIAP) към ЮНЕСКО и играещ ролята на консолидиращ интелигентите от всички гилдии в България;

Етикети: Изложби Събития
 
Давид Алфаро Сикейрос
Изобразително изкуство
Написано от Надя Христова   
Неделя, 15 Февруари 2009 20:41
Давид Алфаро Сикейрос (1896- 1974г.) е мексикански художник и общественик, активен участник в мексиканската революция (1910 - 1917г.)
През 1921 г. Сикейрос публикува "Манифест на революционното изкуство". След това основава и "Синдикат на революционните живописци, графици и технически работници", според който творците трябва да насочат сили за създаването на изкуство, което провокира към борба. През 1924 г. влиза в ръководството на Мексиканската компартия. През 1960 г. попада в затвора. Четири години по-късно е освободен.

 
Аз, ти и те - никой не е застрахован
Изложби
Петък, 13 Февруари 2009 01:48
В изложбата е показан артистичен проект на Боряна Венциславова, който цели да привлече вниманието към проблемите на миграцията като важен процес в съвремието ни. Това е продължение на видео инсталацията We Shall Overswim, представена през януари в Галерия Академия.
Проектът сe базира на срещи с реални ситуации и хора, принудени да напуснат дома си и да търсят убежище другаде. Боряна Венциславова е заснела различни представители на обществото, намиращи се в сходна ситуация на безизходица. В кадрите ролите на персонажите са разменени – реално проспериращи хора са показани като бежанци.
Етикети: Изложби Събития
 
<< Начало < Предишна 161 162 163 164 165 Следваща > Край >>

Страница 162 от 165
 
Изкуство и култура www.svetlosenki.com 2009-2010 Всички права са запазени.  Условия за ползване
Разработка    RSS    Бюлетин    Други проекти: www.mrejo.net    Работа при нас