Изложба на Зоран Кoстич в галерия "Дебют"
Изложби
Четвъртък, 15 Януари 2009 18:17
Зоран Костич е роден в Ниш през 1963 г.  Завършва факултет по изящни изкуства в Белград, при проф. В. Тодорич през 1990 г.  От 1989 г. е член на съюза на сръбските художници. Преподавател е в Департамент по изящни изкуства в Ниш. Зоран Костич има множество самостоятелни изложби и участия в групови експозиции в Сърбия, Испания, България, Черна гора.
Проектът на Зоран Костич проследява неуловимите състояния на детството. Букет от тъга, безвремие, нежност и щастие. Една сложна картина на съвременното дете, което има все по-малко време и място в живота на възрастните.
Етикети: Изложби Събития
 
Квартет Тангуарда с танцьорите Селин Руис и Дамян Розентал в София
Музика
Понеделник, 12 Януари 2009 17:54
Четиримата млади виртуози от Тангуарда пристигат в София, за да представят един уникален концерт. Той е посветен на танго нуево ("новото" съвременно танго), което води началото си от Астор Пиацола, аржентински композитор и бандонеонист. Това е музика, която израства от корените на традиционното аржентинско танго, черпейки от емоционалността и душевността му, но е стъпила здраво в настоящето, пресъздавайки
темперамента на нашето време, ритъма и духа на модерния град.
Етикети: Събития Музика
 
Изложба на Джеймс Енсор в галерия "СИБАНК"
Изложби
Сряда, 07 Януари 2009 16:57
Галерия "СИБАНК" представя изложба на Джеймс Енсор (1860 – 1949г.)
Белгийският художник е известен като един от най-големите новатори в европейското изкуство от края на 19 век. Признат като предвестник на експресионизма и сюрреализма Енсор се отличава от съвременниците си с ексцентричен стил и с богата галерия от демонични образи и същества, които обитават творбите му.
Етикети: Изложби Събития
 
Стенли Кубрик
Отпечатъци
Написано от Надя Христова   
Петък, 02 Януари 2009 15:54
Стенли Кубрик (1928 - 1999г.) е американски режисьор и сценарист, считан за един от най-добрите и нестандартни творци на XX век. Неговите филми разкриват задълбочен поглед към различни философски теми, а внушителните послания, които са вградени в творбите му провокират към сериозен размисъл.
Първоначалната професия, с която започва своята кариера е тази на фоторепортер. Той успява да продаде първите си снимки на ню-йоркското списание "Look", а по-късно започва и постоянна работа за изданието.
Стенли Кубрик е привлечен предимно от документалната фотография. Постепенно в мислите му се заражда идеята за документален късометражен филм, който осъществява и озаглавява "Денят на боя".
 
Пабло Пикасо
Изобразително изкуство
Написано от Надя Христова   
Четвъртък, 01 Януари 2009 19:16

Пабло Пикасо (1881 - 1973г.) е испански художник и скулптор, който през 1907 г. полага основите на кубизма. През 1910 г. Пикасо започва да си служи с необичайни похвати (деформации в творби), които са близки до сюрреализма.

 
Винсент ван Гог
Изобразително изкуство
Написано от Надя Христова   
Четвъртък, 01 Януари 2009 15:36
Дали повечето велики творци не са страдали от сериозни психични разстройства?
За някои от тях е доказано, че са били обременени от подобен род заболявания. За друга част истината е забулена в мистерия. Дали именно това не е отключило специфичното творческо виждане на всеки един от тях?
Истината се крие някъде там. Най-вероятно в дълбоките личностни състояния, под чието влияние са сътворили най-добрите си произведения.
Загадка, която прави още по-интригуващо изследването на техните житейските стъпки.
 
<< Начало < Предишна 161 162 163 164 165 Следваща > Край >>

Страница 165 от 165
 
Изкуство и култура www.svetlosenki.com 2009-2010 Всички права са запазени.  Условия за ползване
Разработка    RSS    Бюлетин    Други проекти: www.mrejo.net    Работа при нас