Хармонията между човека и природата
      facebook 
Есета
Написано от Николай Пеняшки - Плашков   
Неделя, 21 Февруари 2010 20:41

    Природата със своя уникален и съвършен вид, ни прави щастливи, дава смисъл и стимул да живеем сред красотата й.
    Когато човек успее да вникне в същността на нещата, само тогава може да почуства красотата, величието и силата на природата, да види и усети нейното разнообразие, и да разбере, че уникалните неща като продукт на своя създател – ароматните цветя, столетните дървета, прекрасните водопади, Белоградчишките скали и много други, не бива да се рушат.
    Но за да го разбере, човекът трябва да вникне в същността на нещата, да ги почувства, за да намери отговора и едва тогава може да открие хармонията между себе си, и заобикалящата среда.
    Дори земята върху която вървим без да се замисляме, е най – великото творение на природата.
Когато се намираме в близост до нея  и вникваме в нейната същност, само тогава можем да дадем отговор на нашите въпроси.
    Човекът живее в непрекъсната борба и съревнование със себеподобните си, за да се развива, с цел съвършенство  и като такъв се стреми да открие съвършенството във всичко останало, но не и в природата.
    А именно тя е най – важната за нашето съществуване. Без нея, неговото пребиваване е невъзможно, понеже тя дава въздуха, водата, слънцето и храната, а в замяна на това какво правим? – Рушим всичко около себе си, дори тровим и въздуха с нашето нехайство, безотговорност, дори и неблагодарност.
    Природата е най – скъпият дар за нас  и ние  трябва да го разберем, а времето минава неусетно.
Човекът има възможностите, знанията и силите да взаимодейства с нея. Търсейки да извлече всичко ценно, той я унищожава неусетно, като не се замисля за последиците; дори погубва всичко по пътя си.
   Пази и обичай природата,  и я съхранявай такава каквато трябва да бъде – чиста и прекрасна. Бъди достоен българин и се гордей с красотата, даровете и благата на родната природа. Тогава тя ще ти отговори по същия начин.


  
© Николай Пеняшки - Плашков

 
Гласове: 0
 

За да публикувате коментари, трябва да сте регистриран потребител. Можете да се регистрирате от тук.

 
Изкуство и култура www.svetlosenki.com 2009-2010 Всички права са запазени.  Условия за ползване
Разработка    RSS    Бюлетин    Други проекти: www.mrejo.net    Работа при нас