Тvart на годинка, пуска 6 документални филма, заснети в HD
      facebook 
Стоп кадър
Понеделник, 07 Юни 2010 01:42
С документална поредица от 6 филма, която представя наследството на древните човешки култури от Месопотамия до Тракия, първата българска телевизия за култура и туризъм tvart отбелязва своя първи рожден ден.
Двуезичната DVD колекция "Пътят на човешката цивилизация" повежда към Месопотамия, където преди 5000 години е създадена първата писменост, а по-късно и астрологията. Вторият филм е пътуване към траките, после идва магията на Орфей и музиката, която бащата на съвременната медицина Хипократ използвал за терапия.
Вълнуващи разкази в четвъртата поредица водят зрителите към човешки стъпки на 17 000 години, скални рисунки на 11 хил., скулптура на богиня на 8000 г., както и към родните места на Омир и Херодот, храмовете на Ефес; светилищата на Кибела и къщата на Дева Мария.
Филмът разказва и за древната битка за Троя, сраженията на Рамзес II, похода на Александър Македонски.
Къде са приказните храмове на Аполон, Зевс и Дионис по Егейското крайбрежие? Ами гробницата на цар Мидас - най-алчния цар на всички времена? Накъде водят подземните градове в Кападокия, какви тайни крие султанският харем в Топкапъ? Кой е духовният учител на еничарите? Къде е магическият черен камък от Мека, вграден в Синята джамия? За всичко това разказва последната серия от DVD поредицата "Пътят на човешката цивилизация".
Екипът на документалната поредица "Пътят на човешката цивилизация", съставена от 6 филма: "Месопотамия - следи в пясъка", "Траките", "Орфей", "Анатолия - земя на богове и гробници" I, II и III част има зад гърба си над 15 филмови проекта представени в България, Индия, Холандия, Турция, Сирия, Русия и САЩ.
В процес на подготовка е продължението на поредицата, което ще има своите премиери през 2011 г.
Автор и режисьор е Стилиян Иванов - основател и ръководител на няколко телевизии в България. Завършва Националната академия за театрално и филмово изкуство в София и още като студент започва работа в Българската национална телевизия. Създал е над 1000 тв-предавания, 240 видеоклипа, реклами и сценични спектакли.
Продуцент е Деян Неделчев - работил като режисьор и програмен директор в няколко телевизии на България. Собственик на dodofilm.
Телевизия tvart, която може да се гледа и в интернет (www.tvart.info), излъчва само собствена продукция, като в 100-секундни клипове представя културни и туристически събития от цял свят.
 
Присъединете се към страницата на svetlosenki.com - Изкуството като начин на живот във facebook.

 

За да публикувате коментари, трябва да сте регистриран потребител. Можете да се регистрирате от тук.

 
Изкуство и култура www.svetlosenki.com 2009-2010 Всички права са запазени.  Условия за ползване
Разработка    RSS    Бюлетин    Други проекти: www.mrejo.net    Работа при нас