На фокус: "Шантав ден"
      facebook 
Стоп кадър
Понеделник, 07 Юни 2010 19:02
2010 е година на българското кино. Обещанието, което Международен София Филм Фест и Национален филмов център дадоха на киноманите и професионалистите в началото на годината, беше за срещи с повечето от най-стойностните български филми, създадени през последното десетилетие. Представяме на вашето внимание "Шантав ден" на Силвия Пешева.
Програмата "Десетилетие на българското кино" е включена в извънредния "семестър" на инициативата "София Филм Фест за учащи" и представя 34 български игрални филма, произведени в периода 2000 - 2009. СФФУ е програма, която се радва на изключителен интерес от младите хора. Студентите и учениците имат право на безплатен вход. Филмите от "Десетилетието" са всяка сряда от 18.30 часа в Дом на киното и ще бъдат представени от техните автори.

"Шантав ден" - Силвия Пешева
Прожекцията ще се състои на 9 юни

Ина е 18-годишно момиче, което се грижи за своя чудат и пълен с изненади дядо. Тя дава уроци по рисуване и се надява да се утвърди като илюстратор на детски книжки. Един ден след преглед докторът установява, че има опасност дядото да получи инфаркт. Той предписва рецепта за скъпо, но според него ефикасно лекарство, което трябва да се купи възможно най-скоро. Наличните пари на Ина не достигат и тя се обажда на приятеля си Иво с молба да й заеме известна сума. Без да успее да купи лекарството, тя се прибира вкъщи.

Но върху гърба й се струпват куп неприятности. Всичките й надежди да помогне на дядото се провалят... В този момент пристига младият майстор на грънци Ангел, който донася поръчани от нея гърнета. С невероятна лекота и разбиране той помага на Ина да завърши отдавна започната от нея мозайка.

А дядото, доволен, че е успял да отстрани "лошите" хора от пътя на внучката си, дава своята "благословия" на симпатичния младеж.

Режисьор на филма е Силвия Пешева, която работи по сценарий, написан от нея в съавторство с Ина Бранева. В ролите са Коста Цонев, Весела Казакова, Антон Угринов, Стойо Мирков и др. Продуценти са Георги Чолаков и Павлина Желева. "Шантав ден" е продукция на "Геополи", Българската Национална Телевизия и Бояна филм.

Режисьорката за филма:
"Искахме да създадем пъстър и весел филм, който да е оптимистичен. Ще е интересно на хора, които все още имат вкус към класическото кино."
Силвия Пешева пред сп. "Кино", 2003

Фестивални участия и награди:

2003 - фестивал на българския игрален филм "Златната роза", Варна, награда за най-млад участващ режисьор
 
Присъединете се към страницата на svetlosenki.com - Изкуството като начин на живот във facebook.

 

За да публикувате коментари, трябва да сте регистриран потребител. Можете да се регистрирате от тук.

 
Изкуство и култура www.svetlosenki.com 2009-2010 Всички права са запазени.  Условия за ползване
Разработка    RSS    Бюлетин    Други проекти: www.mrejo.net    Работа при нас