На фокус: "Под едно небе"
      facebook 
Събития - Стоп кадър
Понеделник, 14 Юни 2010 15:13
2010 е година на българското кино. Обещанието, което Международен София Филм Фест и Национален филмов център дадоха на киноманите и професионалистите в началото на годината, беше за срещи с повечето от най-стойностните български филми, създадени през последното десетилетие. Представяме на вашето внимание "Шантав ден" на Силвия Пешева.
Програмата "Десетилетие на българското кино" е включена в извънредния "семестър" на инициативата "София Филм Фест за учащи" и представя 34 български игрални филма, произведени в периода 2000 - 2009. СФФУ е програма, която се радва на изключителен интерес от младите хора. Студентите и учениците имат право на безплатен вход. Филмите от "Десетилетието" са всяка сряда от 18.30 часа в Дом на киното и ще бъдат представени от техните автори.

"Под едно небе" - Красимир Крумов
Прожекцията ще се състои на 16 юни

15-годишната Руфие живее сама с баба си в едно планинско селце. Подгонен от безработицата, баща й Хайредин е заминал за Турция и вече три години няма вест от него. Дори най-близките на Руфие започват да говорят, че той е забравил за нея и няма да се върне. Съчувствията към нея и мълчаливите укори към баща й я правят самотна и затворена. Тя решава да премине нелегално границата и да намери баща си, за да докаже на всички, че любовта им е взаимна. Търсенето на пари, за да плати на каналджията, се превръща в нейното първо житейско изпитание. Накрая Руфие се решава и на най-трудното - остригва косата си и се преструва на момче, за да бъде приета в групата.

По време на тежкия зимен преход в планината тя среща Исмет - неин връстник, който е тръгнал заедно с баща си. Руфие изпитва първите трепети на любовта, но не може да ги сподели, защото е "момче". Хайредин, бащата на Руфие, е в група бегълци. Той пътува към България, за да живеят завинаги заедно. Двете групи се разминават.
Хайредин и Руфие не се разпознават в тъмното.

Режисьор и сценарист на филма е Красимир Крумов, а в ролите са Марта Кондова, Иван Кондов, Красимир Доков, Николай Урумов и др.

"Под едно небе" е продукция на Българската Национална Телевизия.

Фестивални участия и награди:

2003 - МФФ Майнхайм-Хайделберг - награда на независимите собственици на кина;
МФФ София - наградата "Кодак" за най-добър български игрален филм
Фестивал на българския игрален филм "Златна роза" - специалната награда за продуцентство, наградата за дебют на името на Невена Коканова за Марта Кондова
МФФ Солун

2004 - МФФ Карлови Вари
 
Присъединете се към страницата на svetlosenki.com - Изкуството като начин на живот във facebook.

 

За да публикувате коментари, трябва да сте регистриран потребител. Можете да се регистрирате от тук.

 
Изкуство и култура www.svetlosenki.com 2009-2010 Всички права са запазени.  Условия за ползване
Разработка    RSS    Бюлетин    Други проекти: www.mrejo.net    Работа при нас