"По вина на Боби Фишер" от Иван Ланджев
      facebook 
Съвременна българска литература
Понеделник, 14 Юни 2010 17:40
"По вина на Боби Фишер" е първата книга на поета Иван Ланджев. В нея могат да се намерят 30 негови стихотворения, а тя самата вече може да се открие в книжарниците. Иван Ланджев също може да бъде намерен - едно от местата е на предстоящата премиера.
Представянето на книгата ще се състои на 16 юни 2010 г. в кино "Влайкова" от 20 ч. с участието на нейния автор, Петър Чухов, редактор на изданието, както и поетите Стефан Иванов и Тома Марков.
В паузите между четенията ще можете да чуете по-доброто от Нирвана, Джими Хендрикс и Джон Фрушанте. А още на входа на кино всеки ще получи своята шахматна фигура и своята глътка уиски.
Авторът би определил книгата като лична, но всъщност не му се определя и "книга със стихотворения" е достатъчно. Заглавието е оправдание - защото вината се нуждае от носител и трябва да се намери виновник за всички странни решения. За налудността в тези стихове и за неадекватността наоколо - за случките, веществата, думите и музиката. Животът не е шах, но хората го играят едни срещу други. Авторът записва ходовете си. Резултатът е поезия.
Ръкописът на тази книга е спечелил I-ва награда от Националния конкурс за поезия "Веселин Ханчев", 2009.

Фотографиите на кориците са дело на Яна Лозева.

Иван Ланджев
(1986) е завършил философия в СУ "Св. Климент Охридски". Лауреат е от националната олимпиада по философия (Пловдив, 2005) и участник в световната такава през същата година във Варшава. В момента учи магистратура по културология - "Изкуства и съвременност (XX-XXIв.)". Победител е в Националния конкурс за поезия "Веселин Ханчев" 2009 г., както и в други литературни конкурси.
Негови текстове (поезия и проза) са публикувани в редица списания и вестници. Работи като телевизионен сценарист.

Още за Иван Ланджев на: http://landzhev.blogspot.com

Анотации за "По вина на Боби Фишер":

Добра дебютна партия поезия. Иван Ланджев се учи от словесните и житейски ходове на Вапцаров, Елиът, Константин Павлов, Буковски и Кърт Кобейн, но е предимно себе си - талантлив и своеобразен. Ироничен, сериозен, с очила на носа, безочлив, влюбен, егоистичен и отдаващ се. И най-вече искрен, свободен и честен. Основни съставки на поезията. И на шаха.

Стефан Иванов

Нехайна и нахакана, поезията на Иван Ланджев преминава през града (къде ще идем/ и какво ще пишем/ за какво ще викаме/ ако не сме ведно с града), спира за кратко при шахматистите в градинката пред Народния, премества някоя фигура, пуши, пие, прави любов, въобще - държи  се нормално. По вина на Боби Фишер е под влияние на толкова неща, най-вече на поезията. Стихотворения, които стават за четене.

Силвия Чолева

Иван Ланджев мести добре. Освен това в партията му с думите няма жалостиви поплаци, няма шедьоври на самосъжалението и автоупоение от това, колко талантливо той, играчът Ланджев, може да е нещастен.
В поезията ни навлиза перо, което презира евтините утехи на случайността и самохипнотизирането с масови митове. И внимателно придвижва думите към квадрати, където те се пълнят с неподозирана за дилетанта мощ. Значи знае за какво става дума. Или поне дава такъв вид.
Засега е повече от достатъчно.

Бойко Ламбовски  

Поезията на Иван Ланджев ли? Не помня от кога не съм чел нещо толкова приятно! Изобщо г-н Ланджев е един от малкото живи хора, които се навъртат наоколо...

Тома Марков


"По вина на Боби Фишер" излиза благодарение на издателство "Сиела".
 
Присъединете се към страницата на svetlosenki.com - Изкуството като начин на живот във facebook.

 

За да публикувате коментари, трябва да сте регистриран потребител. Можете да се регистрирате от тук.

 
Изкуство и култура www.svetlosenki.com 2009-2010 Всички права са запазени.  Условия за ползване
Разработка    RSS    Бюлетин    Други проекти: www.mrejo.net    Работа при нас