Лайв Зара Джаз 13 представя: Зона Ц - музикална зона за ценители
      facebook 
Сценични изкуства - Музика
Събота, 19 Юни 2010 20:15
За първи път в Стара Загора концерт ще изнесе българската фюжън група Зона Ц. Триото е пореден гост на Лайв Зара Джаз, а по традиция музикален домакин на събитието е тромпетистът Венци Благоев.
Създадена в средата на 90-те години, Зона Ц не без основание се сравнява с фюжън легенди като Уедър Рипорт и Йелоу Джакетс. Бързо натрупва популярност и печели симпатиите на ценителите на джаза заради доказания талант и нестандартност на членовете си. Потвърждение за това е, че Васил Пармаков - пиано, Веселин Веселинов-Еко - бас, Стоян Янкулов - ударни, вече повече от 15 години имат своята многобройна вярна публика всеки вторник, когато свирят в софийския клуб Суингин хол. През годините солисти на триото са били саксофонистите Михаил Грозданов и Владимир Кърпаров, китаристите Атешхан Хюсеинов и Иван Лечев. Зона Ц има многобройни участия на Балканския полуостров, Франция, Ирландия, Израел, Дубай, Кипър, съвместни проекти с международно известни джазмени като Стефано Белмондо - тромпет (Франция), Михаел Шийфел - вокал (Германия), Окай Темиз - перкусии (Турция), Ямар Тиам - тама, (Сенегал).
В основата на музикалната концепция на Зона Ц стоят авторските композиции на Васил Пармаков и Веселин Веселинов-Еко. Дълбоките и изненадващи сола на пианото органично се допълват от усещането за лекота и ведрина, което внушава басът. Финален щрих на музикалната неповторимост поставят атрактивните барабани на Стунджи.
Всеки от музикантите има и блестяща самостоятелна кариера. Пианистът Васил Пармаков с умиление си спомня работата си с Емил Димитров, а проектите му с Ибряма и Ицко Финци (който старозагорската публика също има удоволствието да види на живо), за пореден път доказват, че той умее да говори с всички изразни средства на музиката.

Добилият международна популярност от участието си с Елица Тодорова в Евровизия Стунджи, е много повече джаз музикант. Свирил е с Биг бенда на БНР. Участва в проекти на Боби Макферин, Корнел Хорват, Карло Рицо, Енвер Измаилов. Янкулов е лауреат на множество награди за джаз и принос в областта на изкуството и представянето на българската култура по света. Музикалните критици наричат уникален стила му на свирене. Той успява да възпроизведе оркестрово звучене на ударните инструменти и у слушателите остава впечатлението, че свири повече от един перкусионист.

Още в началото на кариерата си Веселин Веселинов-Еко се утвърждава като търсен студиен изпълнител и участва в стотици записи и концерти, прави театрална и филмова музика, телевизионни и радиопредавания. В периода 1990-2002 г. е член на Подуене блус бенд. Партнира в проекти на Бени Мопин, Клаудио Понтиджа, Ленърт Аберг, Арабел Караян. През 2003 г. е обявен за басист на годината, а миналата година стана носител на приза "Кристална лира за джаз".

И Венци Благоев, и момчетата от Зона Ц са работили с най-големите имена на българския джаз - Симеон Щерев-Банана, Милчо Левиев, Теодосий Спасов, Йълдъз Ибрахимова, Марио Станчев. А това е истинска атестация за талант и професионализъм. Насладете им се в 13-то издание на Лайв Зара Джаз.


Лайв Зара Джаз 13
Стара Загора
Библиотека "Захарий Княжески"
24 юни, 19.30 часа
Открит уъркшоп - същия ден от 15.30 ч.

ЗараАрт Джаз студио
Концерт-продукция на млади музиканти, участници в изданията на
Лайв Зара Джаз Уъркшоп
Лапидариум на Регионален исторически музей
Стара Загора
23.06.2010 г., 19.30 часа
 
Присъединете се към страницата на svetlosenki.com - Изкуството като начин на живот във facebook.

 

За да публикувате коментари, трябва да сте регистриран потребител. Можете да се регистрирате от тук.

 
Изкуство и култура www.svetlosenki.com 2009-2010 Всички права са запазени.  Условия за ползване
Разработка    RSS    Бюлетин    Други проекти: www.mrejo.net    Работа при нас