Оперен спектакъл зa над 1,2 млн. евро във Варна пропадна заради бюрократични недоразумения
      facebook 
Сценични изкуства - Фестивали
Неделя, 25 Юли 2010 21:57
Спектакълът "Аида", който трябваше да се играе в рамките на първия Международен форум на изкуствата "Под звездите" във Варна от първи август, пропада заради бюрократични недоразумения. Екип от авторитетни продуценти, оперни звезди и международни журналисти върнаха билетите си за България месец преди обявения старт на престижното събитие. Проектът на организаторите на фестивала - оперният певец Емил Иванов, актьорът Мариус Донкин и юристът Александър Ралчев, щеше да се нареди сред най-значимите оперни събития в Европа, провеждани open air, подобно на тези в Сент Маргаретен, Арена ди Верона, Брегенц Фестспийле и др. Българският адрес на събитието е уникалният скален манастир "Аладжа манастир" край Варна, където трябваше да бъде изградена мегасцена и монтирани седящи места за над 2000 души. Сцената за над 750 000 евро трябваше да пристигне от Сент Маргаретен тези дни. Звездният състав на постановката включва Марияна Цветкова и Емил Иванов, Катя Литинг, Роберт Хайман, Владимир Браун, аржентинският диригент Тулио Галиардо Варас, режисьорът Едмунд Емге, балетмайсторът на Виенската щатсопера Михаел Кропф и сценографът на "Сент Маргаретен" Манфред Ваба.
Загубата е още по-голяма и поради факта, че беше планирано преместването на фестивала "Сент Маргаретен", с над 200 000 души зрители годишно, a от догодина за няколко поредни издания във Варна, което вече е невъзможно да стане. Неиздадено разрешително за строеж се оказа препъникамъкът за грандиозния спектакъл.
"Чувствам се смешен и жалък", заяви Емил Иванов "и нямам лице да застана пред колегите си, с които участваме в постановки по световните оперни сцени. И съвсем наивно смятах, че една такава идея, която на това отгоре и не търсеше финансиране, защото всичко беше осигурено от частни инвеститори, ще се приеме радушно и сама ще си проправи път. Оказва се, че не само това не беше така, но и бях наречен от уредника на "Аладжа Манастир" "антихрист, който иска да вкара чуждестранна култура и езичество (става въпрос за Верди и "Аида") на това свято място".Все пак театралната част на фестивала се очертава да бъде успех. Тя започва със световната премиера на моноспектакъла на Хана Шигула "Ейлийн Шекспир" на първи август. Гости на събитието, провеждано под егидата на ЮНЕСКО, са Али Махди, вицепрезидент на Международния театрален институт, Тобиас Бианконе, генерален секретар на АйТиАй, Мохамед Сафет Ал-Акхам, президент на форума "Моно драма", както и световноизвестният драматург Ерик Еманюел Шмит. Ще вземат участие и актьори от Франция, Македония, България, Германия, Армения и Русия.


Мария Донева-Цветкова
 
Присъединете се към страницата на svetlosenki.com - Изкуството като начин на живот във facebook.

 

За да публикувате коментари, трябва да сте регистриран потребител. Можете да се регистрирате от тук.

 
Изкуство и култура www.svetlosenki.com 2009-2010 Всички права са запазени.  Условия за ползване
Разработка    RSS    Бюлетин    Други проекти: www.mrejo.net    Работа при нас