Специални прожекции в "Дом на киното"
      facebook 
Стоп кадър
Неделя, 25 Юли 2010 22:39
През 2010 година за първи път наградите на Филмовата Академия за ярки постижения във филмовото изкуство в България се присъждат от цялата кинематографична общност. Те се явяват продължение на традицията с наградите на Съюза на българските филмови дейци. За призовете на Филмовата Академия за 2009 година се състезаваха 11 игрални, 26 документални и научнопопулярни и 5 анимационни филма, имали публичен показ в България през периода между 1 януари и 31 декември 2009 година.
Официална церемония по награждаването на победителите се проведе на 14 юли 2010 г.
Само и единствено в "Дом на киното" почитателите на българското кино имат възможност да видят наградените ленти.
Най-добрият пълнометражен български филм за 2009 година - "Източни пиеси" на режисьора Камен Калев, беше показан отново на 25 юли. Дебютът на Калев добави в колекцията си от десетки фестивални награди от целия свят и три награди на Българската Филмова Академия - за игрален филм, за режисура на игрален филм и за игрален дебют.

"АННА БЛУМЕ" на Весела Данчева (с Награда на Академията за анимационен филм), "ФЕЛИНИЧИТА" на Андрей Цветков (с Награда на Академията за режисура на анимационен филм) и "ЧИПОНОСКО" на Светлин Кърлов (с Награда на Академията за анимационен дебют) ще се срещнат с почитателите на късометражните форми в прожекция на 26 юли (понеделник) от 20:15 часа.

Анна Блуме е визуална поезия за желанието на един мъж да преследва една жена. Историята ни въвлича в сюрреалистично преживяване, диктувано от поета Курт Швитерс. Страст и консумация, практити в любов, са основните мотиви на характерите, които в последствие се оказват изгубени в самите себе си.
Филмът е базиран на дадаистичната поема на Курт Швитерс от 1919 г. "На Анна Блуме".

Весела Данчева (1975) работи в областа на анимацията от 2001г. Дипломира се с отличие Cum Laude през 2001 от Художествената Академия "Willem de Kooning" в Ротердам (Холандия) с филма "Pull Over". През 2004г. формира собствено анимационно студио ФИНФИЛМ в София, заедно с режисьора Иван Богданов. Весела Данчева работи като продуцент, режисьор и аниматор върху свои назависими анимационни филми, както и върху зададени проекти.

Режисьор - Весела Данчева
Сценарий - Весела Данчева & Ебеле Окоуе
Водещ аниматор - Ебеле Окоуе
Композитор - Петър Дундаков
Звуковo оформление - Емил Илиев
Художник-постановчик - Иван Богданов
Сториборд и декори - Весела Данчева
Продуценти - Ебеле Окоуе & ФИНФИЛМ
С подкрепата на - Фондация Роберт Бош & Национален Филмов Център

"СРЕЩИ С ИРЕЧЕК"
на Юлий Стоянов и Асен Владимиров, удостоен с две Награди на Академията - за документален филм и за режисура на документален филм, ще бъде показан на 26 юли (понеделник) от 18:30 часа.

За Константин Иречек (чешки историк) се използва клишето: "приятел на България". Филмът разказва за един човек и учен с по-сложно отношение към българите, чиито наблюдения са валидни и днес. Някои от тях са доста нелицеприятни. Но може би именно за това са истинските приятели, с които трябва да се срещаме по-често.

Сценаристи и режисьори - Юлий Стоянов и Асен Владимиров
Оператор - Стефан Бояджиев
Композитор - Кирил Дончев
Консултант - проф. д-р Никола Георгиев
диктор и водещ: Ицко Финци, 2009 г., 78 мин., "Про Филм" със съдействието на "Националния филмов център".

"РАЦИ" на режисьора Иван Черкелов, който получи две Награди на Академията за най-добър актьор на Валери Йорданов и за поддържаща актриса на Слава Дойчева, може да бъде видян на 26 юли (понеделник) от 21:00 часа.

Двамата най-близки приятели Доката и Дебелия са въвлечени в криминалната борба на две враждуващи бизнес групировки. Вкопчени като раци в примамките, които ежедневието непрекъснато предлага, героите сами определят съдбата си - изпълнявайки безобидни на пръв поглед поръчения, накрая двамата приятели се озовават един срещу друг.
Успоредно с криминалната линия в сценария вниманието ни бива насочено към вътрешните духовни проблеми на героите, към онези неумолими връзки, свързващи помежду си всичко и всички. Двамата приятели безуспешно се опитват да осъществят диалог един с друг. Диалог за взаимоотношенията, за смъртта, за смисъла и отговорностите...

Иван Черкелов
е български режисьор и сценарист, роден през 1957 г. в Ловеч. Завършва кинорежисура във ВИТИЗ (1982). За Обърната Елха получава наградата на община Бургас в рамките на София Филм Фест На брега и специалната награда на журито в Карлови Вари, а в Котбус е номиниран за голямата награда на фестивала. 

Режисьор - Иван Черкелов
Сценарий - Иван Черкелов
Оператор - Рали Ралчев
В ролите - Филип Аврамов, Валери Йорданов, Рангел Вълчанов, Николай Урумов, Слава Дойчева, Красимир Доков
Продуцент - Росица Вълканова
Продукция - KLAS FILM/Chouchkov Brothers
Контакт - Клас Филм

"ЕВРОПОЛИС - ГРАДЪТ НА ДЕЛТАТА" на режисьора Костадин Бонев, получил Наградата на Академията за сценарий и "Златен ритон" ’09 за най-добър документален филм ще бъде показан на 27 юли (вторник), прожекцията е с начален час 19:00 часа.

През 1933 г. Еугениу Ботез, инженер по професия и комендант на пристанището на град Сулина на делтата на река Дунав, написал роман. Озаглавил го "Европолис" и го подписал с името Жан Барт. Година по-късно умрял. В този странен роман Жан Барт предрекъл, че пълният с живот град скоро ще загине, а след него бавно и мъчително ще загине и Европа. Няколко години по-късно предсказанието му започнало да се сбъдва…
Захапал парче суша между многобройните ръкави и канали, Сулина е Градът на делтата. Филмът разказва историите на възхода и упадъка на града, на днешните му жители, както и на хората, живели някога тук.

Костадин Бонев e български режисьор, роден през 1951 г. в Трявна. Завършва ВИИ в София и театрознание във ВИТИЗ през 1980 г. Специализира кино- и ТВ режисура във ВИТИЗ (1990) в класа на Георги Дюлгеров. Писма до долната земя печели две награди във Варна и награда за най-добър филм в Санкт Петербург през 1995 г. Критиката отличава "Под облак" и "Търпението на камъка" на Фестивала "Златен ритон" в Пловдив, като последната лента е отличена и със "Сребърен Витяз" в Киев.

"FOR SALE" на Юлия Кънчева, получил Наградата на Академията за операторско майсторство в документален филм, може да бъде видян на 28 юли (сряда) от 19:00 часа.

Документален филм за "строителите на съвременна България", които са в командировка по Черноморието повече от 9 месеца годишно. Българи, турци, цигани, съсипани от изнурителния труд по изграждането на хотели и убийствената мизерия. Разказът проследява дните им по скелетата, вечерите по кръчмите и кратките отпуски по родните им места.

Режисьор - Юлия Кънчева
Сценарий - Юлия Кънчева
Оператор - Ивайло Кузов
Продукция - Студио "Време"
Контакт - Филмово студио "Време"
 
Присъединете се към страницата на svetlosenki.com - Изкуството като начин на живот във facebook.

 

За да публикувате коментари, трябва да сте регистриран потребител. Можете да се регистрирате от тук.

 
Изкуство и култура www.svetlosenki.com 2009-2010 Всички права са запазени.  Условия за ползване
Разработка    RSS    Бюлетин    Други проекти: www.mrejo.net    Работа при нас