Изложба на Джеймс Енсор в галерия "СИБАНК"
      facebook 
Изложби
Сряда, 07 Януари 2009 16:57
Галерия "СИБАНК" представя изложба на Джеймс Енсор (1860 – 1949г.)
Белгийският художник е известен като един от най-големите новатори в европейското изкуство от края на 19 век. Признат като предвестник на експресионизма и сюрреализма Енсор се отличава от съвременниците си с ексцентричен стил и с богата галерия от демонични образи и същества, които обитават творбите му.
Избрани графики от колекцията на KBC Group
(8 януари - 8 февруари 2009)
Куратори: Светлана Куюмджиева, Хилдегард Ван де Велде


Българската публика има възможност за първи път да се запознае от близо с тези персонажи в графиката на Джеймс Енсор. Общо 35 оригинала в класически графични техники, между които е знаменитият цикъл "Седемте смъртни грехове", както и двата албума с литографии "Сцени от живота на Исус Христос" (Scènes de la vie de Jésus Christ) и "Гамата на любовта" (La Gamme d’amour) са включени в експозицията и очертават важните периоди и теми в изкуството на художника. Оригиналите са част от колекцията на KBC Group, Белгия.
Цялата колекция показва пет века фламандско изкуство. Най-старата част от нея е представена в къщата музей в ренесансов стил на Николас Рококс в Антверпен, стопанисвана и поддържана изцяло от KBC Group. Там са представени общо 400 произведения, като най-старите от тях са картина на Куентин Метсис от 1500 г., както и някои шедьоври на Рубенс. 
Освен тази музейна колекция KBC Group притежава приблизително 400 образци на фламандското изкуство от 19 и 20 век, изложени в централите на групата в Белгия. Най-важният артист в тази колекция безспорно е Джеймс Енсор. Освен богатата графична сбирка групата притежава и пет от живописните му платна.

Изложбата в галерия СИБАНК е структурирана като изчерпателен ретроспективен преглед и започва от най-простата биографична информация за художника, която въвежда зрителя в личността му и във времето, в което е живял: Кой е Енсор? Къде е живял и работил? - типични автопортрети, пейзажи и градски сцени от Остенде и Брюксел.
Ядро на изложбата е социалната критика, която е основна тема в творчеството на Енсор. Средствата и символичните образи, с които той борави, за да критикува недъзите на обществото, създават една сюреалистична митология, много специфична за стила му. Централни теми в социалната критика са религията, порядките на заможните граждани и политиката. Фарсът, карикатурата и предизвикателните сюжети присъстват навсякъде. Не по малко важни за изграждането на цялостна представа са маските, демоните и скелетите, които се появяват еднакво интензивно, както в графичното, така и в живописното му творчество. Темата за смъртта и отчаянието е превърната от него в серия от знаци, която впоследствие изиграва важна роля като силен провокатор и вдъхновение на зараждащата се тогава импресионистична вълна.

Джеймс Енсор е роден през 1860 в Остенде, морски курорт на белгийското крайбрежие. Баща му е британец, майка му белгийка. По-голямата част от живота си прекарва в родния си град с изключение на трите години, през които следва в Кралската художествена академия в Брюксел (1877 – 1880).
На 20-годишна възраст напуска академията, недоволен от прекаления консерватизъм на традиционните схващания за изкуството, които се преподават там, а след това се завръща в Остенде, за да даде пълна свобода на личните си възгледи. В края на 19 век повечето от работите му са отхвърлени от критиката като твърде скандални и предизвикателни. Пример за такава работа е "Влизането на Христос в Брюксел", която участва в настоящата експозиция. Приживе изкуството му е оценено само от шепа интелектуалци в близкото му обкръжение. Но в днешно време славата му е световна. Джеймс Енсор е считан за един от основоположниците на модерното европейско изкуство.


източник и снимка: Галерия СИБАНК
 
Присъединете се към страницата на svetlosenki.com - Изкуството като начин на живот във facebook.

Етикети: Изложби Събития
 

За да публикувате коментари, трябва да сте регистриран потребител. Можете да се регистрирате от тук.

 
Изкуство и култура www.svetlosenki.com 2009-2010 Всички права са запазени.  Условия за ползване
Разработка    RSS    Бюлетин    Други проекти: www.mrejo.net    Работа при нас