Първи международен фестивал "Кино и психoанализа"
      facebook 
Фестивали
Вторник, 24 Август 2010 16:42
Взаимният интерес на киното и психоанализата започва още от тяхната почти едновременна поява на бял свят през 1895 г. Психоаналитични концепции като тази за подсъзнателното навлизат в киното в най-различни варианти и допринасят за формирането на цели жанрове. А в резултат на изследванията на психоанализата през последните десетилетия бе създадена прецизна методика за филмов анализ. В рамките на Празниците на изкуствата Аполония в Созопол български, германски и британски психоаналитици, кинотворци и учени ще помислят заедно по въпроса какви бури от чувства предизвиква киното в нас и как ни помага то да разберем света – и да го омагьосаме. Участието на Германия се изразява и в прожекцията на филма на Ханс-Кристиян Шмид "Бурята", който описва обществените промени както в постсоциалистическото пространство, така и в процеса на създаване на европейско общество. Авторите на идеята д-р Вивиан Праматаров-Хамбургер и проф. д-р Андреас Хамбургер от години работят по проекта "Кино и психоанализа" на Академията за психоанализа и психотерапия в Мюнхен и Музея на киното в баварската столица.

Предвидено е участието на проф. Никола Атанасов, Явор Гърдев, Зорница София, Камен Калев, проф. д-р Божидар Манов, Адела Пеева, проф. Тома Томов, Матиас Баумгарт, проф. д-р Марко Кончи, д-р Ева Фридрих, проф. д-р Андреас Хамбургер, д-р Салек Кучински, Катарина Лойбе-Зонлайтнер, д-р Матиас Ломер, д-р Ирмгарт Нагел, д-р Вивиан Праматаров-Хамбургер, Катрин Рихтер, д-р Андреас Рост, Ханс-Кристиян Шмид, Хайди Шпанл, д-р Корина Вернц, Андреа Сабадини, д-р Бо Йостлунд.

Първи международен фестивал "Кино и психoанализа"
03.09 - 05.09.2010
Празници на изкуствата Аполония, Созопол


Проектът се осъществява съвместно с Британски съвет и фондация "Аполония" и ще бъде представен на 26-то издание на Празниците на изкуствата Аполония в Созопол.
 
Присъединете се към страницата на svetlosenki.com - Изкуството като начин на живот във facebook.

 

За да публикувате коментари, трябва да сте регистриран потребител. Можете да се регистрирате от тук.

 
Изкуство и култура www.svetlosenki.com 2009-2010 Всички права са запазени.  Условия за ползване
Разработка    RSS    Бюлетин    Други проекти: www.mrejo.net    Работа при нас