"Писател в сянка"
      facebook 
Стоп кадър
Сряда, 01 Септември 2010 15:13
Писателят Робърт Харис и Роман Полански заснемат напрегнатия трилър в период, в който режисьорът е "затворник на миналото си". В позиция близка до съдбата на един от главните герои, Полански без колебание се захваща с проекта - разказ за свят, в който на различни нива се преплитат тайни, власт, интриги, секс и литература. Свят, където нищо и никой не е както изглежда. Юън Макгрегър е писател в сянка, нает да напише мемоарите на бивш британски премиер - Адам Ланг (Пиърс Броснан), след като предшественикът му загива при злощастен инцидент.
Филмът е екранизация по романа "Сянката" на Робърт Харис. След излизането на книгата критиката незабавно открива сходствата между героите и бившия британски премиер Тони Блеър и съпругата му Чери. Приближен на семейство Блеър от години, Харис отрича да е ползвал информацията, до която е имал достъп по време на кариерата си на Даунинг стрийт.
"Според мен темата е универсална и по един особен начин филмът е изследване на властта. Особено ме вълнуват лидерите, които са изгубили властта си, независимо дали става дума за Ричард Никсън или Маргарет Тачър. Как се приспособяват? Какво отвежда една личност до върха и какво е усещането да изгубиш влиянието си?", споделя Харис.

ПИСАТЕЛ В СЯНКА


Ключова тема в "Писател в сянка" е и изолацията. "Премиерът живее в затворена среда. Той е на остров, откъснат от света. Собствената му охрана го изолира, а това е тема, на която не се обръща достатъчно внимание. Лидерите ни се превърнаха в напълно изолирана от нас класа. Това не се е случвало в миналото. Днешните лидери живеят зад бронирани стъкла. Тези условия и промяната в поведението им разрушават връзките им със света. Неизбежно те започват да живеят в нереална вселена и стават напълно зависими от охраната и от помощниците си, които са единствената им връзка със света", обяснява Харис.
Писателят попада в тази почти стерилна среда. За ролята Полански и Харис канят Юън Макгрегър. Персонажът му не е описан в сценария, няма данни за миналото му, така че зависи от актьора (с помощта на сценариста и режисьора) да намери път към образа, да открие навиците, недостатъците му, маниера и характерните му черти. "Беше много смело от страна на Юън да поеме такава роля. Трябваше да я оформи съвсем сам", признава Харис.  
Продуцентът Тимъти Бърил добавя: "Юън придава привлекателност на ролята и зрителите чувстват симпатия към него именно заради начина, по който Макгрегър я изиграва. Той притежава очарование и чувство за хумор, които придават изключителност и са важни за целия филм".

За този проект продуцентът Робърт Бенмуса споделя: "Има много променливи в работата на Полански, но има също така и някои константи. Една от тях е, че всички негови филми са пречупени през призмата на самия герой. Всичко, което се случва, е от неговата гледна точка, а зрителите остават съпричастни по време на цялото действие."

С "Писател в сянка" Полански спечели наградата "Сребърна мечка" за най-добър режисьор на кинофестивала в Берлин.

Сред известните имена в актьорския състав на продукцията са Пиърс Броснън, който е в ролята на Адам Ланг; Ким Катрал, която пресъздава силния образ на Амелия, асистентката на премиера; Оливия Уилямс в ролята на съпругата му; Джеймс Белуши като издателя на мемоарите, написани от писателят в сянка.

Премиерата на "Писател в сянка" за България е 08.10.2010 г..
 
Присъединете се към страницата на svetlosenki.com - Изкуството като начин на живот във facebook.

 

За да публикувате коментари, трябва да сте регистриран потребител. Можете да се регистрирате от тук.

 
Изкуство и култура www.svetlosenki.com 2009-2010 Всички права са запазени.  Условия за ползване
Разработка    RSS    Бюлетин    Други проекти: www.mrejo.net    Работа при нас