Нощ на музеите и галериите - Пловдив 2010
      facebook 
Събития - Изложби
Сряда, 01 Септември 2010 16:05
За шести пореден път в Пловдив ще се проведе вече традиционната "Нощ на музеите и галериите". Tази година програмата е организирана в две вечери - 24 и 25 септември (петък и събота), а събитията започват в 19:00 ч. и приключват в 1:00 след полунощ.
За почитателите на изкуството са организирани повече от 30 специално подготвени събития за всички вкусове и възрасти - изложби, концерти, пърформанси и демонстрации на български и чуждестранни артисти, представени в 7 музея и 18 общински и частни галерии.
Представяме ви акцентите в програмата на 24 септември:
В Регионален етнографски музей - Пловдив се открива изложбата "Магия за любов" с костюми за обредни и магични ритуали от отминали епохи. Регионален исторически музей - Пловдив е организирал вечер на Тайланд с изложба на предмети и демонстрация на ритуали от тайландската култура, а най-решителните сред публиката ще бъдат гримирани в традиционен тайландски стил. Вечер на Япония в Центъра за съвременна история - с демонстрации на оригами, калиграфия, икебана, кимона. Успоредно с японската програма ще бъде показана и фотоизложбата "Послание от вечността", посветена на историята и съвремието на Пловдив. Регионалният исторически музей ще представи изложбата "Равнис по капитаните - източнорумелийската милиция и българското Съединение" с оригинални експонати на военни дейци, снимки и документи.

"МУСИЗ - Музей за съвременно изкуство" е артистичен проект на Иван Мудов, създаден специално за "Нощта на музеите и галериите" по покана на Фондация Отворени Изкуства. В Зала "Съединение на България" на Регионалния исторически музей художникът ще покаже документи, свързани с узаконяването на дейността на първия в България частен музей за съвременно изкуство.

В галерия "Сариев" модната дизайнерка и художничка Мариела Гемишева ще представи пърформанса "Peep Show", част от изложбата "Любимият ми будоар", а в Галерия "Дяков" Кольо Карамфилов ще подреди рисунки върху салфетки.

По време на Нощта ще бъдат отворени и някои от залите на Националните есенни изложби - Пловдив, чиято тема за 2010 г. е "Тялото" (куратори Краси и Сим Алексиеви). Ще можете да видите живопис, графика и рисунки на Емил Попов, Десислава Минчева, Владимир Генадиев, Крикор и Мъгърдич Касапян, Димитър Войнов-син, Слав Бакалов, Генчо Денчев и др. В залата за временни експозиции на Градска художествена галерия ще бъдат подредени рисунки на известни български художници (Златю Бояджиев, Цанко Лавренов, Владимир Димитров - Майстора, Никола Танев, Васил Стоилов и др.) от частната сбирка на колекционера Харалампи Ванев, както и документи, свързани с артистичната им дейност.

Няколко пловдивски галерии организират артистични демонстрации на живо. В Галерия "Възраждане" майсторството си ще покажат Силвия Павлова (живопис и ръчно рисувани копринени шалове), Матей Матеев (живопис) и доц. Владимир Генадиев (графика). В "Червеното пони" Иван Яхнаджиев ще направи демонстрация на бодиарт с музикален съпровод на флейта на Анна-Мария Крайчева, а в "Жорж Папазов" Мария и Валери Върбанови ще демонстрират специфична живописна техника с четка и аерограф. Публиката ще види и пърформанса на двамата художници "Бодиарт фотосесия" - прожекция на картини и фотографии върху телата на танцьори от Мюзикхолен театър - Пловдив.

Специално за децата Регионален етнографски музей - Пловдив и National Geographic България организират творческа работилница с разходка из музея и рисуване по избрана тема с осигурени от домакините материали. В Галерия "Тракарт" ще могат да се видят последователно "Trakart Dance" - модерен балет, "Абра Кадабра" - магии от илюзиониста Марио, "Светлина в моя дом" - светлинен дизайн от ателие "СевКолорит" и музикална програма на Детски струнен оркестър.

Сред музикалните събития на 24 септември са Премиерен концерт на части от "Меса за мира" от Карл Дженкинс в изпълнение на хор Евмолпея в Частна галерия и музей "Филипополис"; представяне на албума "Източноправославни песнопения" от същия хор в ГХГ - Иконна галерия; Мултиинструментален пърформанс на Николай Иванов ОМ в галерия "Резонанс" и Джаз на живо от Мирослав Турийски в Галерия "Ромфея".

Интересни изложби и съпътстващи събития ще има и в галериите "Автограф", "Аспект", "Бяла зона" и "Bovjel".  
 
Присъединете се към страницата на svetlosenki.com - Изкуството като начин на живот във facebook.

 

За да публикувате коментари, трябва да сте регистриран потребител. Можете да се регистрирате от тук.

 
Изкуство и култура www.svetlosenki.com 2009-2010 Всички права са запазени.  Условия за ползване
Разработка    RSS    Бюлетин    Други проекти: www.mrejo.net    Работа при нас