"Русенска кървава сватба"
      facebook 
Стоп кадър
Сряда, 22 Септември 2010 16:09
Документалният филм "Русенска кървава сватба" пресъздава трагичните събития в Русе, разиграли се в България преди 100 г. на Сирни Заговезни. Тогава, на 28 февруари 1910 г., се стига до кървави сблъсъци между армията и гражданството, отнели живота на 18 души, тежко ранените са над 60. В основата на целия конфликт е любовта между българина Юрдан Стефанов и непълнолетната туркиня Саафет Мехмедова, пламнала във възможно най-неподходящото време на "голямата политика" - преди посещението на българския цар Фердинанд в Цариград. Посещението е трябвало да доведе до потвърждаване на българската Независимост от страна на султана и уреждане на финансовите спорове между България и Турция. Историята на Юрдан и Саафет, която без малко не изправя България на прага на гражданска война и има силен отзвук в чужбина, е от историите, които липсват в учебниците, може би поради своята "политическа некоректност".
Целта на филма "Русенската кървава сватба" е не само да възкреси една забравена страница от българския ХХ в., а да насели историята отново с хора. Случилото се на "Кървавите русенски Заговезни" през 1910 г., е от историите, които разчупват представата за миналото като поредица от битки, връщайки ни към една от най-красивите любовни драми на отминалото столетие, белязана от характерния за епохата стил Шантеклер.

Филмът "Русенската кървава сватба" пресъздава "историята на Юрдан и Саафет" на базата на неизвестни исторически документи и е изграден върху свидетелства на потомци на жертвите, както и върху анализа на историците д-р Николай Ненов и акад. Георги Марков.

"Русенската кървава сватба" - Една любовна история, която без малко не обръща българската Независимост

Премиера - 23 септември (четвъртък), 19 часа, Дом  на киното

Режисьор: Стефан Командарев
Сценарист: Тони Николов
Оператор: Антон Бакарски
Монтаж: Нина Алтъпармакова
Музикално оформление: Мариана Вълканова
Продукция Арго филм
2010, времетраене: 56 мин.
 
Присъединете се към страницата на svetlosenki.com - Изкуството като начин на живот във facebook.

 

За да публикувате коментари, трябва да сте регистриран потребител. Можете да се регистрирате от тук.

 
Изкуство и култура www.svetlosenki.com 2009-2010 Всички права са запазени.  Условия за ползване
Разработка    RSS    Бюлетин    Други проекти: www.mrejo.net    Работа при нас