"Партийните дивачки" от Ласаро Ковадло
      facebook 
Литература
Сряда, 29 Септември 2010 10:10
Ласаро Ковадло е роден през 1937 г. в Буенос Айрес. По политически причини напуска родината си и от 1975 г. живее в Испания. Първото му издание е сборник с разкази, следват няколко романа и сборник с хумористични есета. Произведенията му са отличени с награди, а в литературните среди е известен като култов автор и "явлението Ковадло". Определят прозата му като брилянтна, написана с много остроумие и ирония, която понякога граничи с хумора и абсурда. В разказите и романите му се открива отпечатъкът на Пруст, връзка с готическия жанр и философията на Р. Барт, Сартр, Камю и Ницше.
Главният персонаж в "Партийните дивачки" Барух Ковенски е с вроден инстинкт за оцеляване. Той е от героите, които вечно преследват или се опитват да избягат от собствената си сянка. Перипетии, битки, любови - той е Скитникът евреин на ХХ в.  Роден е в Украйна в края на XIX в. и става анархист. Участва в бунтовете през 1905 г. След един от погромите в началото на ХХ в. емигрира в Аржентина, където се подвизава като контрабандист, революционер, приятел и палач на сводници, обущар в еврейския квартал, стрелец и печатар. Връща се в Европа, за да участва в Октомврийската революция и се присъединява към интербригадистите по време на Испанската гражданска война, където дирите му привидно се губят. Много исторически личности - Роберто Арлт, Перон, Исак Бабел, Троцки, Дзержински - пресичат пътя на авантюриста Барух.

За този "приключенски роман с психологически нюанси" Ковадло отваря семейната биография и наред с фактите и художествената измислица преплита превратната съдба на дядо си. Книгата е смесица от автобиографичен роман, семейна сага, хроника на различни събития от ХХ век и приключенски дух. Авторът вмъква и свои разсъждения върху естеството на човешката съдба. Чрез тях разкрива другия аспект на творбата си - философския поглед върху креативния процес и случайностите, които управляват човешкия живот. През цялото повествование много ясно, но не и натрапчиво, е прокарана нишката за съдбата на изгнаника, емигранта както в миналото (Барух Ковенски), така и в настоящето (Ласаро Ковадло). Така авторът кара читателите да погледнат под нов, необичаен ъгъл бурните събития от началото на миналия век и да ги свържат с настоящето.


"Партийните дивачки" излиза на българския книжен пазар под знака на ИК "Унискорп". Очаквайте книгата на 4 октомври 2010 г.
 
Присъединете се към страницата на svetlosenki.com - Изкуството като начин на живот във facebook.

 

За да публикувате коментари, трябва да сте регистриран потребител. Можете да се регистрирате от тук.

 
Изкуство и култура www.svetlosenki.com 2009-2010 Всички права са запазени.  Условия за ползване
Разработка    RSS    Бюлетин    Други проекти: www.mrejo.net    Работа при нас