Международен фестивал "Златен кукер" - 2010
      facebook 
Фестивали
Четвъртък, 30 Септември 2010 22:24
София ще бъде домакин на първото издание на Международен фестивал на анимационния филм "Златен кукер" 2010. Кино-форумът ще се проведе от 13 до 17 октомври 2010 г. в Национален дворец на културата, зала 11 - Кино "Люмиер", под мотото "Фестивал на младата анимация". Събитието е под патронажа на министъра на културата господин Вежди Рашидов и с институционалната подкрепа на Столичната община. Организатор е Българската асоциация на независимите художници аниматори "Пройко Пройков", а основен медиен партньор - БНР.
"Защо избрахме това име? Защото кукерите танцуват, за да да бъдат уплашени и прогонени завинаги злите духове и орисници и да има богата реколта през следващата година, а ние много искаме да настъпят добри времена за българската анимация и за нейните творци", споделят аниматорите от БАНХА.
Селекционната комисия в състав: проф. Александър Грозев - България, Тургут Акачък - Турция и Витко Боянов - България избра за участие в конкурса 80 филма и още 28 - в информационната програма. Те ще бъдат показани в 14 официални прожекции, 5 от които - за деца.

Един ден от...
Един ден от живота на Йонеско - Михай Сурубару
Дрехи за не...
Дрехи за нея - Яна Сабоова
Командир Кл...
Командир Кларк - Норман ЛьоБлан
Любовник от...
Любовник от континента - Хели Елис
Братя - Маа...
Братя - Маартен Коопман
Вълкът и се...
Вълкът и седемте козлета  2 - Владислав Томов


  • Един ден от живота на Йонеско - Михай Сурубару
  • Дрехи за нея - Яна Сабоова
  • Командир Кларк - Норман ЛьоБлан
  • Любовник от континента - Хели Елис
  • Братя - Маартен Коопман
  • Вълкът и седемте козлета  2 - Владислав Томов

Зрителите ще могат да видят и творби на членовете на Селекционната комисия и журито (Чаба Варга - Унгария, Тургут Акачък - Турция, Витко Боянов и Златин Радев - България), програма от студентски работи и филми на двама автори от златните години на българската анимация, която беше позната по целия свят и носеше награда след награда - Бойко Кънев и Румен Петков (станал по-късно режисьор на редица епизоди от прочутите поредици "Джони Браво" и Dexter's Laboratory на Cartoon Network в САЩ ).

В два от фестивалните дни (на 15 и 16 октомври от 12,00 ч. в зала "Мати" над кино "Люмиер") ще се проведат творчески дискусии по професионални проблеми с автори на филми от официалната програма от България и чужбина, в които могат да участват всички желащи - аниматори, студенти, журналисти, критици и т.н.

Ще бъдат организирани две кръгли маси - на 14 октомври на тема "Използване на изкуството за целите на образованието", а на следващия ден - на тема "Проблеми на финансирането на културата и подкрепата на българската държава за изкуството и неговите творци", на които ще бъдат поканени и се очаква да се включат активно представители на министерствата на културата и на образованието, младежта и науката, Столичната община, Националния филмов център, Агенция "Музика" ЕООД, творчески и професионални съюзи и обединения, сдружения на родители, училища и детски градини и др.

Аниматорите са и добри художници. В пространството около фестивалната зала ще бъдат показани техни рисунки, декори от филми и т.н.

Децата са в центъра на вниманието на проявата. Последният ден - неделя, 17 октомври, е посветен на тях. Освен на филми, те ще могат да се радват и на специален концерт, ще участват в състезание по рисуване и т.н.
Със свой щанд на фестивала ще участва и БНР. Медията ще представи продуцираните от нея анимационни филми по обичани детски песни заедно с караоке версия към тях, които ще бъдат изпълнени на живо от вокална група "Радиодеца" с диригент Илина Тодорова.

Една от двете големи награди на фестивала е за детски филм и носи името на Пройко Пройков - патрон на Българската асоциация на независимите художници аниматори и учител на голяма част от тях.

На 17 октомври по обяд на специална пресконференция журито ще обяви своето решение за присъждане на наградите, а след официалната церемония по награждаването вечерта ще бъде показана програма от отличените филми.

Снимките са предоставени от Катя Василева - Българско национално радио. Още информация за събитието на адрес: http://animationfest-bg.eu
 
Присъединете се към страницата на svetlosenki.com - Изкуството като начин на живот във facebook.

 

За да публикувате коментари, трябва да сте регистриран потребител. Можете да се регистрирате от тук.

 
Изкуство и култура www.svetlosenki.com 2009-2010 Всички права са запазени.  Условия за ползване
Разработка    RSS    Бюлетин    Други проекти: www.mrejo.net    Работа при нас