На фокус: "Пазачът на мъртвите"
      facebook 
Стоп кадър
Понеделник, 11 Октомври 2010 23:02
Програмата "Десетилетие на българското кино" продължава с "Пазачът на мъртвите", който зрителите могат да видят в "Дом на киното" на 13 октомври 2010 г. Филмът на Илиян Симеонов ще бъде представен от актьорите Ицхак Финци, Владимир Георгиев и Диана Добрева, както и от Димитър Гочев, продуцент на лентата.
Програмата "Десетилетие на българското кино" е включена в извънредния "семестър" на инициативата "София Филм Фест за учащи" и представя 34 български игрални филма, произведени в периода 2000 - 2009. СФФУ е програма, която се радва на изключителен интерес от младите хора. Студентите и учениците имат право на безплатен вход. Филмите от "Десетилетието" са всяка сряда от 18.30 часа в "Дом на киното".
На гробището в голям български град живее и работи сериозен 13-годишен сирак - Малкия. Израснал сред мъртвите, той разбира по свой начин живота и лесно разпознава смъртта. На него разчитат и приятелите му - нещастен Старец, бивш политически затворник, който иска вече да умре, и гримьорът на покойниците в гробището - беден Художник, който все още мечтае да нарисува своя шедьовър. Сиракът решава да им помогне - след като човек цял живот е живял като куче, заслужава поне да умре щастлив.

"Пазачът на мъртвите" е копродукция на Камера/Адком съвместно с Българската Национална Телевизия и със съдействието на Националния филмов център.

ПАЗАЧЪТ НА МЪРТВИТЕ

Дом на киното, 13 октомври 2010, 18.30 ч.

Сценарист и режисьор: Илиян Симеонов
Оператор: Димитър Гочев
Музика: Теодоси Спасов
Продуценти: Димитър Гочев и Захари Паунов.


Участват: Владимир Георгиев, Самуел Финци, Ицхак Финци, Диана Добрева, Николай Урумов, Валентин Танев, Пламен Сираков.

ФЕСТИВАЛНИ УЧАСТИЯ И НАГРАДИ

2006
Награда за режисура, награда за женска роля на Диана Добрева, награда на Кодак за операторско майсторство (поделена) - "Златна Роза", Варна

2007
Награда за мъжка роля на Владимир Георгиев, награда за музика на Теодоси Спасов - Годишни филмови награди на ИА "Национален Филмов Център"
Наградата на СБФД - най-добър игрален филм за 2006 и 2007 година

2008
Официално предложение на България за номинации в категорията "Най-добър чуждоезичен филм", награди Оскар 2008
 
Присъединете се към страницата на svetlosenki.com - Изкуството като начин на живот във facebook.

 

За да публикувате коментари, трябва да сте регистриран потребител. Можете да се регистрирате от тук.

 
Изкуство и култура www.svetlosenki.com 2009-2010 Всички права са запазени.  Условия за ползване
Разработка    RSS    Бюлетин    Други проекти: www.mrejo.net    Работа при нас