"Оранжев четвъртък в лилав салон" представя Теодосий Спасов и "Небесни струни"
      facebook 
Музика
Вторник, 12 Октомври 2010 18:11
Проектът преплита в себе си класическа музика и балкански фолклор в ритъма на джаза. Създаден е по идея на Рихард Шуберт, директор на фестивала "Балканска треска" във Виена. Той кани Теодосий Спасов да вземе участие на събитието, но се оказва, че темата на тазгодишния фестивал е "Жените в музиката", а както самия виртуоз казва: "А аз не съм жена". Затова решава да направи съвместен проект с дамски състав. Подборът е на диригента Боби Йоцов, а кръстник на квинтета е Рихард Шуберт.
Няколко от пиесите са известни, а останалите мелодии Теодосий Спасов е писал по различни поводи. Темите са от театрални постановки, филми и пиеси, които е композирал спонтанно и специално за този проект. Музиката е акустична с натурален звук на инструментите.
"Това е музиката, която аз правя - смесвам различни усещания. Може да се чуе класически звук на европейските инструменти, формите на джаза и фолклора, общо взето в абсолютно български нюанс. България съдържа много етноси - могат да се чуят цигански, турски, румънски, еврейски ритми. Това са пластове, които стоят вътре, втъкани в пиесите", разказа Теодосий Спасов.

14.10.2010, 21.00 ч., Лилав салон на Чешки център, 1000 София, ул. Раковски 100

В програмата: музика от Теодосий Спасов

С участието на:

Теодосий Спасов-кавал и вокал, Доротея Димитрова – цигулка, Ана Димитрова – цигулка, Михаела Павлова – виола, Йоланта Делибозова – виолончело, Смила Стоева - ударни инструменти
Звукорежисьор: Андрей Андреев

Страницата на Теодосий Спасов: http://theodosiispassov.com
 
Присъединете се към страницата на svetlosenki.com - Изкуството като начин на живот във facebook.

 

За да публикувате коментари, трябва да сте регистриран потребител. Можете да се регистрирате от тук.

 
Изкуство и култура www.svetlosenki.com 2009-2010 Всички права са запазени.  Условия за ползване
Разработка    RSS    Бюлетин    Други проекти: www.mrejo.net    Работа при нас