На фокус: "Маймуни през зимата"
      facebook 
Стоп кадър
Понеделник, 18 Октомври 2010 12:13
Програмата "Десетилетие на българското кино" продължава с "Маймуни през зимата" на Милена Андонова, който зрителите могат да видят в "Дом на киното" на 20 октомври 2010 г.
Филмът разглежда историите на три млади жени, разделени от своя социален статус, бит и епоха. Началото на 60-те години на миналия век. Дона е бедно циганско момиче, потънало в приказен и романтичен свят. Реалните мъже обаче й оставят само спомени и извънбрачни деца.
Началото на 80-те. Лукреция е болезнено амбициозна, отлична студентка по право. Той е французин и може да й даде щастие, каквото тя не е и сънувала. Но се оказва, че ще трябва да се бори за любовта си. Когато цинично пресметната бременност от друг мъж заплашва да заличи мечтите й, Лукреция взима потресаващо решение...
2001 г. Тана има всичко - щастлив брак, богатство, стабилност, но все пак липсва нещо. Детето, което Лазар не може да й даде. Тя решава да намери сама изход от ситуацията и с това предопределя съдбата на любовта им...
Дона, Лукреция и Тана звучат като три куплета на един сонет - всяка със своя живот, всяка със своите амбиции, и трите извън ограниченията на своето време. Българската зима свързва техните истории - разделени от десетилетия, замръзнали в своите най-силни житейски моменти. Като три замръзнали въздишки.

Tри истории за копнежа към щастие, за огромното желание да го постигнем и за цената, която плащаме, за да го задържим.

Филмът ще бъде представен от режисьорката Милена Андонова, както и от актьорите Асен Блатечки, Диана Добрева, Ангелина Славова и Бонка Илиева (Бони).

МАЙМУНИ ПРЕЗ ЗИМАТА

"Дом на киното", ул. Екзарх Йосиф 37, София 1301, 20 октомври 2010, 18.30 ч.

Сценарият е на Мария Станкова и Милена Андонова, музиката е дело на Константин Цеков. Оператори са Рали Ралчев и Радослав Спасов.


В главните роли са дебютантки в киното - актрисите Диана Добрева и Ангелина Славова и Бонка Илиева (Бони). Партнират им Валентин Танев, Тончо Токмакчиев, Асен Блатечки, Стефан Мавродиев, Филип Трифонов. Сценарият е по цикъл от разкази на Мария Станкова, озаглавен "Седем гневни жени".

"Маймуни през зимата" е копродукция на България (Филмова къща "Провентус") и Германия ("Татфилм"), с подкрепата на БНТ, Националния филмов център и Фонд MDM (Мitteldeutsche Medienforderung).

Филмът е откупен за излъчване от ZDF/Аrte и след световната му премиера на фестивала в Карлови Вари е показан в селекцията "Най-доброто от Карлови Вари" в няколко киносалона в Прага.

ФЕСТИВАЛНИ УЧАСТИЯ И НАГРАДИ


2006
МФФ Карлови Вари, Чехия - най-добър филм в програмата „На Изток от Запад”
Фестивал на българския игрален филм "Златна Роза", Варна - "Златна роза" за най-добър филм, награди за най-добър оператор (Рали Ралчев - и за работата му в "Обърната Елха" и "Разследване"), най-добра актриса (Диана Добрева), награда на името на Въло Радев за най-добър режисьорски дебют (Милена Андонова), награда на името на Невена Коканова- за най-добра млада актриса (Ангелина Славова)
МФФ Алмаата, Казахстан
МФФ Варшава, Полша
МФФ Лондон, Англия
МФФ Киев, Украйна
МФФ Монпелие, Франция
МФФ Любляна, Словения
МФФ Котбус, Германия
МФФ Бурса, Турция
МФФ Ченаи, Индия
МФФ Бангалоре, Индия
Годишни награди на ИА Национален Филмов Център - най-добър филм, най-добра женска роля (Диана Добрева), най-добър оператор (Рали Ралчев)
Официално предложение на България за номинации в категорията "Най-добър чуждоезичен филм", награди Оскар 2006

2007
МФФ Палм Спрингс, САЩ
Фестивал на европейското кино "Златната маслина", Лече, Италия
Фестивал на българското кино, Ню Йорк
Фестивал на българското кино, Лондон
Програма на най-доброто европейско кино за 2006, селекция на Музея на модерното изкуство (МоМА), Ню Йорк

2008
Съюз на българските филмови дейци - най-добър дебют (Милена Андонова)
Фестивал на европейския филм, Чикаго
Фестивал на българското кино, Рим
Фестивал "Златното българско кино", Киев
Фестивал "Европалия", Брюксел

2009
Дни на европейското кино, Алжир

Програмата "Десетилетие на българското кино" е включена в извънредния "семестър" на инициативата "София Филм Фест за учащи" и представя 34 български игрални филма, произведени в периода 2000 - 2009. СФФУ е програма, която се радва на изключителен интерес от младите хора. Студентите и учениците имат право на безплатен вход. Филмите от "Десетилетието" са всяка сряда от 18.30 часа в "Дом на киното".
 
Присъединете се към страницата на svetlosenki.com - Изкуството като начин на живот във facebook.

 

За да публикувате коментари, трябва да сте регистриран потребител. Можете да се регистрирате от тук.

 
Изкуство и култура www.svetlosenki.com 2009-2010 Всички права са запазени.  Условия за ползване
Разработка    RSS    Бюлетин    Други проекти: www.mrejo.net    Работа при нас