"Един археолог пътешества по света" от Николай Овчаров
      facebook 
Съвременна българска литература
Понеделник, 25 Октомври 2010 18:06
Николай Овчаров е доктор на историческите науки, старши научен сътрудник в Националния археологически институт с музей към Българска академия на науките, където работи от 1981 г. От 2003 г. е дипломиран професор в Международния славянски университет - Москва. Преподавал е в Славянския университет (1995-1999) и в Нов български университет (1999-2002). Член на Изследователския борд на Американския биографичен институт. Член на Научния съвет на Македонския научен институт (1998-2002). Почетен председател на изложенията "Културен туризъм 2008" и "Културен туризъм 2009", Велико Търново. От 2010 г. е председател на Националния специализиран експертен съвет за опазване на недвижимите паметници на културата към българското Министерство на културата.
Интересите на Николай Овчаров са в областта на древното изкуство, архитектура и епиграфика, проблемите на средновековната история, както и на морската история и археология.

Провел е експедиции в Русия, Гърция, Турция, Грузия, Сърбия и Черна гора, Република Македония. Изнасял е доклади, лекции и презентации в България, САЩ, Франция, Германия, Австрия, Белгия, Испания, Чехия, Молдова, Гърция, Сърбия и Черна гора, Македония, Русия, Грузия, Полша, Малта, Португалия и др.

Автор е на близо 300 научни труда, от които над 30 монографии и отделни книги. Има около 70 статии в научни чуждестранни издания и на чужди езици, публикувани в България. Изследванията му са издадени на английски, немски, френски, италиански, руски, гръцки, сръбски и румънски език. Има публикувани книги и статии в България, Германия, Съединените американски щати, Австрия, Холандия, Италия, Малта, Полша, Чехия, Гърция, Македония, Сърбия и Черна гора, Молдова, Грузия.

От Рио де ла Плата до Страната на изгряващото слънце и от пясъците на Сахара до земите на полярното сияние.

"Ето че сега пред читателите е най-голямата от книгите, посветена на моите пътешествия по земното кълбо. Огромната част от тях се случиха при командировки, свързани с участия в научни форуми, различни презентации, официални посещения. В тези пътувания се стремях внимателно да записвам впечатленията си и да събирам цялата интересна информация за миналото на посетените страни.
Моите пътеписи в никакъв случай не са пътеводител. В тях аз съм се отнесъл подборно към видените забележителности. Преди всичко се постарах да изведа напред най-характерното за дадена култура, без да превръщам книгата в гид по определен град или държава. По тази причина съм пропуснал някои неща, за да мога да акцентирам и да наблегна на други. Навсякъде обаче остава критерият за културно-историческата и археологическата им стойност."

Николай Овчаров


"Един археолог пътешества по света" излиза на българския книжен пазар под знака на ИК "Сиела".
 
Присъединете се към страницата на svetlosenki.com - Изкуството като начин на живот във facebook.

 

За да публикувате коментари, трябва да сте регистриран потребител. Можете да се регистрирате от тук.

 
Изкуство и култура www.svetlosenki.com 2009-2010 Всички права са запазени.  Условия за ползване
Разработка    RSS    Бюлетин    Други проекти: www.mrejo.net    Работа при нас