"Джаз за смели птици" - 2
      facebook 
Музика
Понеделник, 08 Ноември 2010 13:39
Джаз на живо за деца и с деца - тази идея, колкото и да изглежда невероятна, се превърна в небе за ято горещи последователи в първото издание на проекта "Джаз за смели птици". Това се случи в средата на май, когато за първи път у нас, популярните джазмени Венци Благоев (тромпет), Александър Куманов (банджо, китара), Васко Хаджигрудев (бас) и Иван Цонков (ударни) свириха и разкриваха тайните на джаза специално за деца. Замислено като експеримент, събитието се превърна в чуден празник за малки и големи.
"Развълнувани и искрено заинтригувани, децата с лекота възприеха музиката, питаха за всичко, с жив интерес (някои за първи път) докосваха инструментите ни, посвириха и попяха заедно с нас. Натъкнахме се и на самородни таланти, и на завършени професионалисти в лицето на едно 10-годишно момиченце, което нарекохме новата Били Холидей!", спомнят си музикантите.
Родителите на свой ред също откриха нови неща за себе си и за децата си:
"Тръгнал кос с дълъг нос...", темата от "Пинко Розовата пантера" и още куп детски песни, поднесени в джаз аранжимент, грабнаха музикалното въображение на децата. И на всички стана ясно, че джазът е заразен...

Джазът е зарАзен. Като варосването на огради :) - е посланието към деца и родители на второто издание на проекта "Джаз за смели птици". В ролята на Том Сойер отново е Венци Благоев, съвети ще дават и други лични джазмени, а активни участници в правенето на музика отново ще бъдат самите деца.
Затова не забравяйте музикалните си инструменти. Ако не свирите, разпейте се - гласът също е инструмент :) Поощрително, даже задължително е носенето на всякакви свирки, дрънкалки, перкусии, барабанчета. Така де - всички в джаза :)

Детско джаз матине "Джазът е зарАзен. Като варосването на огради :)"  - 13 ноември 2010 г. (събота), 11.00 ч., клуб "Чайната", ул. "Бенковски" 11, София.


Фани Филипова
снимка: Теодор Лихо
 
Присъединете се към страницата на svetlosenki.com - Изкуството като начин на живот във facebook.

 

За да публикувате коментари, трябва да сте регистриран потребител. Можете да се регистрирате от тук.

 
Изкуство и култура www.svetlosenki.com 2009-2010 Всички права са запазени.  Условия за ползване
Разработка    RSS    Бюлетин    Други проекти: www.mrejo.net    Работа при нас