Ренесансът пристига във Варна с песни, танци и Шекспир
      facebook 
Музика
Четвъртък, 09 Декември 2010 22:39
Музикални творби от разцвета на ренесансовата епоха ще бъдат представени предколедно във Варна. Времето на великите поети Ян Кохановски и Уилям Шекспир ще бъде пресъздадено от ансамбъла за старинна музика "Музика антика - София", сопраното Росица Панайотова и актьора Георги Грозев. В програмата са включени произведения от видния немски органист Михаел Преториус, композиторите Вайселиус, Терци, Чилезоти, княз Кристиан Саски, Андреа Фалкониери. Ще прозвучат и арии от приказните опери на Хенри Пърсел "Крал Артур" и "Дидона и Еней". Спектакълът "Размисли и веселие" ще даде възможност на зрителите да чуят и сонетите на Шекспир, както и творби на най-значимия полски поет от това време Ян Кохановски. За да се насладят слушателите на красотата на музиката в нейния най-автентичен вид ще прозвучат оригинални инструменти - виола да гамба, ренесансова флейта, клавесин. Концертът ще се проведе в Градската художествена галерия на 14.12.2010 г. с начало в 19 ч.
Ансамбъл "Музика антика - София" е с ръководител Христо Маринов - ренесансова и барокова флейта. Другите членове са Вяра Грънчарова - виола да гамба и Борис Павлов - китара. В програмата ще се включи и диригентът Йосиф Герджиков - клавесин.
Репертоарът на групата обхваща разнообразна програма с танцувална и камерна музика от епохата на ренесанса, ранния и среден барок и ренесансова поезия. Разноцветната музикална мозайка включва различни европейски, национални и регионални стилови очертания от Италия, Германия, Ирландия, Англия, Полша, Франция от края на 15-ти до началото на 18-ти век.

Проявата се организира от Фондация "Откритие".
 
Присъединете се към страницата на svetlosenki.com - Изкуството като начин на живот във facebook.

 

За да публикувате коментари, трябва да сте регистриран потребител. Можете да се регистрирате от тук.

 
Изкуство и култура www.svetlosenki.com 2009-2010 Всички права са запазени.  Условия за ползване
Разработка    RSS    Бюлетин    Други проекти: www.mrejo.net    Работа при нас