"Зад кадър" с две награди от Международния филмов фестивал в Кайро
      facebook 
Стоп кадър
Петък, 10 Декември 2010 22:15
Филмът "Зад кадър” на режисьора Светослав Овчаров, по сценарий, разработен от него и Христо Тотев, беше награден на един от най-престижните филмови фестивали в света - в Кайро. Лентата спечели наградата за режисура и наградата на ФИПРЕССИ. В респектиращата колекция от награди за българското кино се включиха и призове от най-авторитетния фестивал в Африка и Близкия Изток.
След като откри 14-ия София Филм Фест и участва с успех в Пусан, "Зад кадър" беше показан в международната конкурсна програма на Кайро заедно с още 16 филма от цял свят - Аржентина, Египет, Франция, Гърция, Унгария, Индия, Ирландия, Италия, Филипините, Полша, Румъния, Русия, Словения, Швейцария и Турция. Международното жури беше съставено от 11 души, председателствано от легендарния мексикански режисьор Артуро Рипстейн. Едно от условията, фигуриращи в правилата на Международния филмов фестивал в Кайро, не разрешава на журито да присъжда повече от две награди на един филм от състезателната програма. Единственият филм, получил две награди на фестивала, е "Зад кадър".
"Зад кадър" е продукция на Гала Филм с подкрепата на МЕДИА и НФЦ, в копродукция с БНТ и Ню Бояна Студио. Заснет майсторски от Рали Ралчев, филмът е по досието на оператора Христо Тотев, разработван от Държавна сигурност и разказва историята  на филмов оператор и неговата съпруга, разделени от Желязната завеса - тя е избягала с детето им в Западен Берлин, а той е останал в България. Тя вярва, че само там детето им ще бъде здраво. Той не може без любимата си работа. Снима с най-добрия режисьор, част от партийната върхушка. Служителите на Държавна сигурност педантично наблюдават оператора. Телефонните разговори на семейството се подслушват, писмата им се отварят. Близките му отношения с хората от властта го правят още по-подозрителен. Тайните служби смразяват отношенията в семейството. Чувствата между съпрузите преминават през любов, отчуждение и омраза. Когато могъщите партийни покровители на оператора рухват, той загубва всичко, което е обичал.
Трийсет години по-късно операторът снима историята на своя живот. Онези, които са го преследвали някога, днес режисират филма.

Наградите на "Зад кадър" са поредното заслужено признание за успехите на новото българско кино, което през последните години се сдоби с призове от най-престижните световни фестивали, включително номинация за "Оскар".
 
Присъединете се към страницата на svetlosenki.com - Изкуството като начин на живот във facebook.

 

За да публикувате коментари, трябва да сте регистриран потребител. Можете да се регистрирате от тук.

 
Изкуство и култура www.svetlosenki.com 2009-2010 Всички права са запазени.  Условия за ползване
Разработка    RSS    Бюлетин    Други проекти: www.mrejo.net    Работа при нас