"Подслон" и "Тилт" - два български филма в конкурсната програма на София Филм Фест
      facebook 
Фестивали
Вторник, 18 Януари 2011 15:52
За първи път през 2011 година в Международния конкурс на София Филм Фест ще участват два български филма - "Подслон" на Драгомир Шолев и "Тилт" на Виктор Чучков-син.
Филмът "Подслон", който е по сценарий на Разван Радулеску, Мелиса де Рааф и Драгомир Шолев, е представян като проект в рамките на "София Мийтингс" през 2007 г. и е пълнометражен дебют за Драгомир Шолев (който печели през 2005 г. наградата "Jameson" за късометражен филм с "Преди живота, след смъртта"). Оператор на "Подслон" е Крум Родригес, продуцент - Росица Вълканова, музиката е на Васил Гюров, а в ролите ще видим Цветан Даскалов, Янина Кашева, Калоян Сирийски, Ирена Христоскова, Силвия Герина.
Дванадесетгодишният Радо, син на треньора по водна топка Стойчев, вече е почти пънкар. Господин Стойчев не може да разбере, след като е бил добър баща, защо синът му е готов на всичко, за да избяга с "първите срещнати на улицата наркомани". След световната си премиера в секцията "Нови режисьори" в Сан Себастиан, изпълнената с мрачен хумор драма ще заживее богат фестивален живот благодарение на това, че представлява свежа трактовка на привидно изхабения жанр за объркани тийнейджъри и пропастта между поколенията. Песимистичен, но не и депресиращ, филмът интелигентно разглежда проблеми с универсално звучене.

Копродукцията между България и Германия "Тилт" е режисьорски дебют на Виктор Чучков-син, по сценария работят той и Борислав Чучков. Зад камерата е Рали Ралчев, музиката е дело на Виктор Чучков, продуцент е Борислав Чучков. "Тилт" се среща като проект с продуценти през 2006 г. на "София Мийтингс". Ролите във филма са поверени на Явор Бахаров, Радина Кърджилова, Ованес Торосян, Георги Стайков, Ивайло Драгиев, Александър Сано, Филип Аврамов.
В началото на 90-те години четирима приятели търсят начин да спечелят пари, за да отворят собствен бар, който ще се казва TILT. При случайна среща на Сташ (Явор Бахаров) и Беки (Радина Кърджилова) се стига до страстна любовна авантюра. Внезапно бандата е заловена в нелегално разпространение на порно филми. Бащата на Беки - действащ полковник, лично се заема със случая и ги заплашва със затвор. Единственият начин да ги остави на мира е Сташ и Беки да спрат да се виждат.

Програмата "Киното днес - големите майстори" включва последните творби на утвърдени световни режисьори. Сред тях са Том Тиквер и Алексей Балабанов.

За "Три" Тиквер споделя, че това е "опит - едновременно нежен и краен, ироничен и сериозен - да се опишат усещанията на трима души, докато животът ги носи все по-далеч от раждането им и все по-близо до смъртта. Филмът се вглежда в състоянието на едно поколение, което все още се бори срещу калъпите, в които трябва да влезе, докато се социализира." Хана и Симон са на възраст около 40 и живеят в Берлин. Без да подозират и двамата се запознават с Адам и се влюбват в него. Но Хана забременява и въпросът е: кой е бащата? Това е филм за близостта и разстоянията, самотата и обществения натиск, опасността от интимността и изкушенията на непознатото.

Сергей Бодров-син е създал сценария на филма "Морфин" на Алексей Балабанов по сборника "Записки на младия лекар" от Михаил Булгаков. Ролите са поверени на Леонид Бичевин, Ингеборга Дапкунайте, Андрей Панин, Лукич Демяненко, продуцент е Сергей Селянов, а оператор - Александър Симонов. След революцията в Русия през 1917 г., по време на гражданската война 23-годишният д-р Поляков (Бичевин) е разпределен в отдалечен малък град. За щастие предшественикът му е оставил богата библиотека, която съдържа отговорите на повечето въпроси на младия лекар. За да се излекува от инфекция, младият доктор моли сестрата със „златни ръце” да му приготви инжекция с морфин, и не след дълго започва редовно да приема все по-големи дози, осигуряващи му смелост и самоувереност. Топлите чувства между двамата не успяват да притъпят усещането за безнадеждност и поредната инжекция предлага само кратко бягство от безмилостната реалност…
 
Присъединете се към страницата на svetlosenki.com - Изкуството като начин на живот във facebook.

 

За да публикувате коментари, трябва да сте регистриран потребител. Можете да се регистрирате от тук.

 
Изкуство и култура www.svetlosenki.com 2009-2010 Всички права са запазени.  Условия за ползване
Разработка    RSS    Бюлетин    Други проекти: www.mrejo.net    Работа при нас