10 номинации за "Оскар" получи "Непреклонните" на братя Коен
      facebook 
Стоп кадър
Петък, 28 Януари 2011 17:04
Какво се получава, когато зад камерата застанат едни от най-добрите режисьори в Холивуд, а сред актьорите, които участват, се открояват имената на Джеф Бриджис, Мат Деймън, Джош Бролин и Бари Пепър? Отговорът е - сериозна заявка за награди "Оскар" и не само.
Категориите, в които "Непреклонните" е номиниран за наградата на Американската филмова академия са "Най-добър филм", "Най-добра мъжка главна роля" за Джеф Бриджис, "Най-добра поддържаща женска роля" за Хейли Стейнфелд, "Най-добър режисьор" за дуото Джоел и Итън Коен и още 6 номинации.
Миналата седмица "Непреклонните" получи и най-престижните номинации за Британските филмови награди, сред които отново за "Най-добър филм", "Най-добър актьор", "Най-добра поддържаща женска роля", "Най-добър адаптиран сценарий" и др.
Признанието на филмовите критици със сигурност превръща новия филм на братя Коен в едно от силните заглавия за началото на 2011 г. С невероятен подход и режисьорско майсторство, двамата братя съживяват на екран един от най-класическите американски уестърни, чиято първа екранизация през 1969 г. носи първия и единствен "Оскар" на Джон Уейн. В "Непреклонните" режисьорите се придържат към оригиналната история от книгата на Чарлс Портис, носеща същото име, което различава филма от продукцията през ’69 г.
Историята се разказва от четиринадесет-годишната Мати Рос (Хейли Стейнфелд), която е твърдо решена да намери и накаже страхливеца Том Чейни (Джош Бролин) - убиец на нейния баща. Осигурявайки си подкрепата на винаги готовия за бой пиян шериф Рустър Когбърн (Джеф Бриджис), тя потегля с него - въпреки неговите възражения - на лов за главата на Чейни. Пролятата кръв на баща й я задължава да преследва убиеца му през територията на индианците и да го открие и залови преди Ле Бoф (Мат Деймън). Тексаският рейнджър също се опитва да го хване и отведе в Тексас за убийството на друг човек.

Сценарият привлича цяла плеяда от актьори, но тежестта на филма пада върху плещите на пълен новак - Хейли Стейнфелд, която превръща силата, търпението и куража на героинята-разказвач на романа Мати Рос в пълнокръвния образ на необикновено дете, което не крие мнението си и е непреклонна в решенията си. С твърдостта и решимостта на възрастен тя тръгва по петите на престъпника (Джош Бролин), убил баща й.

В началото на 2011 г. "Непреклонните" получи и още едно признание от европейската филмова общност. С него братя Коен ще открият тазгодишното БЕРЛИНАЛЕ на 10 февруари 2011 г.

Българската премиера на "Непреклонните" е на 25 февруари 2011 г.
 
Присъединете се към страницата на svetlosenki.com - Изкуството като начин на живот във facebook.

 

За да публикувате коментари, трябва да сте регистриран потребител. Можете да се регистрирате от тук.

 
Изкуство и култура www.svetlosenki.com 2009-2010 Всички права са запазени.  Условия за ползване
Разработка    RSS    Бюлетин    Други проекти: www.mrejo.net    Работа при нас