Изложба "Ехото на Орфей" на Павел Пиекар в галерията на Чешки център
      facebook 
Събития - Изложби
Петък, 28 Януари 2011 18:12
На 2-ри февруари в галерията на Чешки център ще бъде открита изложба на Павел Пиекар. Цикълът графики "Ехото на Орфей" възниква в периода 2007-2010 г. и е инспириран от легендата за митологичния певец и неговата трагична любов към Евридика. В изложбата, редувайки се, са показани както теми вдъхновени от този мит, така и пейзажи с торсовете на антични герои и морски картини. Допълнително са приложени портретите на известни автори, повлияни също от любовта между Орфей и Евридика - Овидий, Клаудио Монтеверди и Райнер Мария Рилке. Всички творби са създадени чрез техниката цветна линогравюра - всеки цвят се отпечатва чрез отделен линолеум.
Павел Пиекар е роден през 1960 г. в гр. Острава. Учи в строителния факултет на Пражката политехника (ČVUT) и след завършването му през 1983 г. намира място в изследователския отдел на проектантската и строителна фирма "Прумстав". От 1990 г. работи в Националната галерия. В ателието си в квартала "Дейвице", вече повече от 26 години, систематично се занимава с техниката на черно-бялата и цветна линогравюра. Всяка графика е създадена по точна и реалистична рисунка. Образецът или нейни части се копират върху отделни плочи - за всеки цвят е приготвена самостоятелна матрица - впоследствие резултатът от печата е цветна линогравюра. В зависимост от сложността на темата цветовете варират между 5 и 50 на брой. Художникът отпечатва сам творбите си, които са в ограничени количества, като образува отделните нюанси чрез смесване на печатарски и маслени бои.

От 1990 г. Павел Пиекар редовно прави колективни и самостоятелни изложби, негови графики присъстват в много частни колекции. Член е на дружествата "Umělecká beseda" и "Hollar".

Личната страница на Павел Пиекар: www.pavelpiekar.cz

Официалното откриване на събитието е на 02.02.2011 г. от 18.00 ч., галерията на Чешки център, 1000 София, ул. Раковски 100. Изложбата ще продължи до 18.3.2011 г.
 
Присъединете се към страницата на svetlosenki.com - Изкуството като начин на живот във facebook.

Етикети: Изложби Събития
 

За да публикувате коментари, трябва да сте регистриран потребител. Можете да се регистрирате от тук.

 
Изкуство и култура www.svetlosenki.com 2009-2010 Всички права са запазени.  Условия за ползване
Разработка    RSS    Бюлетин    Други проекти: www.mrejo.net    Работа при нас