"Особености на Филибелийския характер" от Евгений Тодоров
      facebook 
Съвременна българска литература
Четвъртък, 03 Февруари 2011 19:43
На 4 февруари от 17:30 часа в сградата на Исторически музей - Пловдив ще се състои среща с Евгений Тодоров, автор на книгата "Особености на филибелийския характер". Ще се създаде и "Клуб на филибелията", който се появява с цел събиране и съхраняване на свидетелства за паметта на града от времето, когато Пловдив беше на пъпа на историята.
"Особености на Филибелийския характер" е третата книга на Евгений Тодоров. Предишните две - "Записки по българския преход" и "Наръчник на носталгика", описват случилото се в Пловдив през последния половин век. Сега авторът се връща още по-назад в историята - там, където може би са корените на всичко, случило се по-късно. "Да живееш в град, за чиято история не знаеш нищо, това е все едно да спиш с проститутка. Има и по-лош вариант - да се ожениш за жена, за която уж знаеш всичко, но да се окаже, че имате несходство на характерите. Тази книга има за цел да разкрие филибелийския характер, след което всеки да си прави сметката - става или не става за този град", споделя Тодоров.

Евгений Тодоров
е пловдивски телевизионен журналист, който цял живот се рови в историята, за да извади личности и истории, които обясняват защо Пловдив е различен град, както и защо пловдивчани трябва да ходят с гордо вдигната глава. Поводите за гордост се редуват с поводи за горчив размисъл - неслучайно подзаглавието е "За Пловдив - с любов и омерзение". В тази книга пловдивчанинът може да открие обяснение за начина, по който живее днес - добре или зле. Това не е книга за историята на Пловдив, а размисъл за неговата уникалност. И опит да се стигне до гените на предците ни, за да можем да бъдем наясно и със себе си.

Уставът на "Клуб на филибелията" включва няколко точки:

1. Всеки пловдивчанин може да бъде член на клуба като се задължава в шестмесечен срок да опише и предаде своите спомени за града и интересни личности;
2. Членски внос не се събира, а се даряват четливо написани спомени;
3. Клубът съществува докато пловдивчани трупат преживелици и емоции


Регионален исторически музей - Пловдив, пл. "Съединение" 1.

"Особености на филибелийския характер" излиза под знака на ИК "Летера".
 
Присъединете се към страницата на svetlosenki.com - Изкуството като начин на живот във facebook.

 

За да публикувате коментари, трябва да сте регистриран потребител. Можете да се регистрирате от тук.

 
Изкуство и култура www.svetlosenki.com 2009-2010 Всички права са запазени.  Условия за ползване
Разработка    RSS    Бюлетин    Други проекти: www.mrejo.net    Работа при нас