Документалният 3D проект на Вим Вендерс "Пина" на София Филм Фест
      facebook 
Стоп кадър
Сряда, 09 Февруари 2011 19:18
"Пина" е нова крачка в творчеството на Вендерс, успял да надникне в естетиката на емблематичната хореографка Пина Бауш и да я пресъздаде по неповторим начин. Този документален разказ е първият пълнометражен 3D филм, посветен на танцовото изкуство.
"Двуизмерното кино не би могло да предаде нито емоциите, нито естетиката в работата на Пина Бауш. Бях завладян и дълбоко развълнуван от танците ú, когато я гледах за пръв път преди 25 години", споделя Вим Вендерс за филма си. Режисьорът работи дълги години и в близост до Пина Бауш, за да покаже на екрана магията на нейните танци.
Пина Бауш е родена в Солинген през 1940 г. От 14-годишна учи танц - 5 години при Курт Йос в Есен, след което завършва школата "Джулиард" в Ню Йорк, откъдето е трайното влияние на Хосе Лимон, Пол Тейлър, Антони Тюдор. През 1973 г. Пина Бауш за пръв път започва работа като балетен режисьор в компанията "Вупертал". Съвсем скоро тя и трупата й стават световно известни, а Пина си спечелва статута на една от най-емблематичните и противоречиви немски хореографи. Известна е и с това, че атакува безмилостно липсата на смисъл в езика на класическия балет и повърхностната красота на танцьора, чрез своите спектакли тя дава израз на психическите травми, които подчиняването на правилата в обществото нанасят върху личността. Независимо от бързо спечелената световна слава, Пина Бауш остава вярна на трупата "Вупертал" и продължава търсенето на честен израз на екзистенциалните въпроси чрез езика на танца и на тялото. Представленията на Пина Бауш са силно въздействащи. Те са провокативна смесица от хумор, тъга, насилие, нежност. За Бауш хореографията, сцената, мястото, пространството, времето, музиката, речта, костюмите и персонажите са абсолютно равнопоставени компоненти на танцовия театър и едновременно постигат общото внушение, при това десетки пъти по-силно от думите и останалите елементи поотделно.

"Форматът 3D ни дава възможност да поставим зрителите върху сцената, в центъра на събитията", споделя Вендерс за силата на новаторския си проект "Пина".


Работата на Пина Бауш е толкова значима, че десетки от най-важните фигури в съвременното танцово и изпълнителско изкуство я определят като един от най-влиятелните хореографи на всички времена.
Творчеството на знаковата хореографка е вдъхновило не един кинорежисьор - то е част от филма на Педро Алмодовар „Говори с нея“; Бауш играе една от главните роли във филма "И корабът пътува" на Федерико Фелини.

Проектът "Пина" става възможен благодарение на творческото сътрудничество между Пина Бауш и Вим Вендерс. Филмът ще бъде представен ексклузивно в "Синеплекс" в рамките на 15-ия София Филм Фест.

Очаквайте още информация за предстоящото издание на София Филм Фест. Снимка: СФФ.
 
Присъединете се към страницата на svetlosenki.com - Изкуството като начин на живот във facebook.

 

За да публикувате коментари, трябва да сте регистриран потребител. Можете да се регистрирате от тук.

 
Изкуство и култура www.svetlosenki.com 2009-2010 Всички права са запазени.  Условия за ползване
Разработка    RSS    Бюлетин    Други проекти: www.mrejo.net    Работа при нас