Аз, ти и те - никой не е застрахован
      facebook 
Събития - Изложби
Петък, 13 Февруари 2009 01:48
В изложбата е показан артистичен проект на Боряна Венциславова, който цели да привлече вниманието към проблемите на миграцията като важен процес в съвремието ни. Това е продължение на видео инсталацията We Shall Overswim, представена през януари в Галерия Академия.
Проектът сe базира на срещи с реални ситуации и хора, принудени да напуснат дома си и да търсят убежище другаде. Боряна Венциславова е заснела различни представители на обществото, намиращи се в сходна ситуация на безизходица. В кадрите ролите на персонажите са разменени – реално проспериращи хора са показани като бежанци.
Композициите навсякъде си приличат. Всички персонажи минават през вода, осветени от силна светлина и държат в ръката си черен плик с всичко, което им е останало. Водата и черните чували са метафорични знаци на един повратен момент, в който човек променя завинаги дом и родина в бягство от нерадостната си съдба.
В изложбата участва и реален обект - черен найлонов чувал с лични вещи, изоставени от собственика си, както и чифт обувки. Всичко това е съпроводено със запис на откъси от истинските разкази. Това са все истории на хора, намирали се в добро социално и икономическо положение, но стигнали до момент, в който трябва да напуснат домовете си и да преминат през различни изпитания, за да оцелеят и запазят някаква форма на съществуване.
Проектът съдържа и втора серия фотографии "На следващия ден" със сцени от напуснати и безлюдни места. Те отново се появяват като метафора на опустошаването и заличаването на познатата ни действителност. Смесването на документалност и фикция в този проект разкрива по-пълноценно реалните проблеми на миграцията, с които се ангажира Боряна Венциславова.
София като европейска столица става все по-притегателно място за мигранти от различни страни. Хората, търсещи убежище в страната стават все повече поради това, че България вече е външна граница на ЕС, а много от популярните до този момент дестинации връщат потока мигранти. Така България се явява първата спирка за тази нова вълна и дава убежище на хора от различни етноси, култури и религии. Този феномен за страната е все още извън обществените дискусии. Представянето на изложбата в София дава възможност да се повдигне въпрос за съдбата и трудностите, през които преминават тези хора, както и да създаде разбиране и толерантност към проблемите, съпътстващи този житейски път.
Забързани в своето ежедневие, много хора остават дистанцирани към подобни проблеми, казвайки си - това се случва на някой друг и не ме засяга пряко. Живеейки в позната среда, сред близки хора, фокусирали се в собствените си проблеми, те смятат, че е невъзможно да се окажат в подобна ситуация. Но така ли е настина? Какво, ако се случи на теб, ако един ден загубиш всичко, което си притежавал, удобствата и комфортната действителност, с които си свикнал, любимите предмети, лъскавата ти кола, покрива над главата ти - всичко което мислиш, че ти дава чувството на сигурност - и си принуден да избягаш в непознатото, в нищото. Именно този въпрос повдига инсталацията на Боряна Венциславова и търси разбиране и съпричастност от всеки, защото никой не e застрахован да се окаже в това положение.

Изложбата ще продължи до 28 февруари 2009 г.

Кратка биография на художничката
Боряна Венциславова е родена през 1976г. в София. През 1996г. заминава да учи във Виена, където живее и работи досега. Завършва “Визуални медии / дигитално изкуство” в Университета за приложни изкуства, Виена през 2005 в класа на П. Вайбел, К. Дудасек и Т. Фюрстнер. Работи предимно в областта на фотография, филм и видео, нови медии и инсталации. Темите, които заемат централно  място в артистичните й проекти са идентичност, маргинализация, миграция, съвместно съжителство и взаимоотношения изразени във всекидневния живот. Реализирала е поредица от съвместни проекти в партньорство с dezentrale medien и nebudu group. Работите й са представяни в самостоятелни и групови изложби на международната арт сцена, както и на редица медиийни и филмови фестивали.

Аз, ти и те - никой не е застрахован
Инсталация (фотография, аудио, обект)
фотография: Боряна Венциславова
асистент, осветление: Младен Пенев
С участието на (фотографии и аудио): Йордан Харизанов, Марсел Нойндорфер, Благовеста
Бакарджиева, Десислава Годжунова, Александра Харизанова, Максимилиан Праматаров, Иван Мудов, Райко Райнов, Александър Пеев, Албан Муя, Цвятко Събев, Боряна Венциславова, Амброл Иглеников, Валентин Пенев, леля&чичо, Диана Стоянова, Младен Пенев, Петя
Димитрова, Карлос Толедо
Куратор на изложбата: Галина Димитрова
Изложбата се осъществява с подкрепата на:
Австрийско посолство, София, CMS Reich-Rohrwig Hainz и Министерство на културата, Австрия.
както и с любезното съдействие на:
Доверие Обединен холдинг (Анна Павлова), Младен Пенев и Светлана Куюмджиева
Галерия Върхове/Zeniths
(бивша Галерия СИБАНК)
ул. Славянска 2, София
 
Присъединете се към страницата на svetlosenki.com - Изкуството като начин на живот във facebook.

Етикети: Изложби Събития
 

За да публикувате коментари, трябва да сте регистриран потребител. Можете да се регистрирате от тук.

 
Изкуство и култура www.svetlosenki.com 2009-2010 Всички права са запазени.  Условия за ползване
Разработка    RSS    Бюлетин    Други проекти: www.mrejo.net    Работа при нас