Гала вечер на Джакомо Пучини в Софийската опера и балет
      facebook 
Музика
Четвъртък, 24 Февруари 2011 20:19
Италианският културен институт в София и Софийската опера и балет ще представят на българската публика една незабравима гала вечер, посветена на Джакомо Пучини. Тя ще се проведе на 7 март 2011 г. от 19.00 ч. и освен концерт на музика на Пучини, включва и един изключителен филм, заснет по негово време - "Великият музикант Джакомо Пучини".
Гала вечерта ще бъде предшествана от откриването на изложбата "Пучини и град Лука в София", която ще бъде експонирана във фоайето на Софийската опера и балет.
Програмата на концерта включва участието на двама изключителни артисти, дошли специално от Италия - Мария Елена Лоренцини (сопрано) и Масимо Морели (пиано). Те ще изпълнят някои от най-хубавите арии и сонати от най-знаменитите творби на италианския маестро, сред които са: "О, мое скъпо татенце" от операта "Джани Скики", "Казват ми Мими" от "Бохеми", "Интермецо" от "Манон Леско", "Ти, която от студенина си обвита" от "Турандот".           
"Великият музикант Джакомо Пучини" е късометражен документален филм, който е с времетраене около седем минути, заснет след 1921 г., най-вероятно между 1923 и 1924 г. Той ни показва композитора в различни места и ситуации: в дома му, на лов край езерото, шофирайки автомобила си, на пианото.
Филмът е бил открит през 1996 г. по време работите, свързани с новото аранжиране на къщата-музей в родния му дом. След което лентата е реставрирана в института "Луче" в лабораториите на Чинечита в Рим и прожектирана за първи път през месец май 2001 г. в Театро дел Джилио в град Лука.

МАДАМ БЪТЕРФЛАЙ


Изложбата, която ще бъде отворена за посетители до 19 март т.г., фокусира вниманието върху силната връзка, съществуваща между Джакомо Пучини и гр. Лука, неговия роден град. По-специално експозицията разказва тази връзка, която тръгва от раждането му, от родната къща и от семейните връзки, за да мине след това през темите на неговото образование и развитие, на първите композиции, на връзките с градските институции, с музикалните и културни среди, стигайки до първия успех, триумфа на операта "Едгар" в Театро дел Джилио през 1891 г. Чрез различните секции на изложбата ще бъде възможно да се видят също така и някои следващи моменти от живота на великия италиански композитор.      

7 март, 19.00 ч., Софийска опера и балет
Билети за концерта и за прожекцията могат да бъдат закупени от касата на Софийска опера и балет.
 
Присъединете се към страницата на svetlosenki.com - Изкуството като начин на живот във facebook.

 

За да публикувате коментари, трябва да сте регистриран потребител. Можете да се регистрирате от тук.

 
Изкуство и култура www.svetlosenki.com 2009-2010 Всички права са запазени.  Условия за ползване
Разработка    RSS    Бюлетин    Други проекти: www.mrejo.net    Работа при нас