"Средиземноморски видения. Светлина, фигура, скорост" - фотографска изложба на Розета Месори
      facebook 
Събития - Изложби
Вторник, 01 Март 2011 00:05
Италианският културен институт в София ще представи фотографската изложба "Средиземноморски видения. Светлина, фигура, скорост" на Розета Месори. Официалното откриване на събитието ще се състои на 8-ми март от 19:00 ч. в галерия "Райко Алексиев".
Ще бъдат изложени 73 фотографии в тоналност сепия. Всички те са направени в периода 1996-2004 г., вдъхновени от Средиземноморието и Близкия Изток, както и от пътуванията на автора в следните страни: Египет, Сирия, Ирак, Алжир, Мароко, Йордания, Йемен, Оман и Тунис. Фотографиите на Розета Месори грабват нашето внимание, за да ни разкажат за унесени места под неумолимото слънце, с изчистен контраст, където лицата и фигурите сякаш се изпаряват в атмосфера на безвремие.   
Цялостното фотографско проучване на Месори се вдъхновява от теориите на "Футуристичния фотодинамизъм" на Антон Джулио Брагалия, публикувани през 1911 г. Това, което представлява голям интерес за нея, е представянето на движението в чистата му форма, като сноп енергия, уловен отвъд границите на материята. Начинът, по който се гледа на реалността, както и възприятието на всеки обект/субект като вълна, наблюдавана просто като "вибрация" или като едно магнитно поле.

Изложбата "Средиземноморски видения. Светлина, фигура, скорост" ще продължи  до 19 март 2011 г. Галерия "Райко Алексиев", ул. Раковски, № 125.


Розета Месори живее и работи в Рим като професионален фотограф. Започва своята кариера като сценичен фотограф за киното (от 1983 до 1992 г.). Посещава курсовете по фотография на проф. Виктор Уго Контино в Академията за изящни изкуства в Рим. Участва в семинари и лекции в Международния център по фотография в Ню Йорк. Именно в тази голяма метрополия започва нейното лично изследване на отношенията между пространство, време (като четвърто измерение в пространството) и енергия. Нейните фотографии са излагани в много държавни и частни галерии в Италия, както и в чужбина.

На 9 март 2011 г. от 12 часа италианската фотографка е поканена да води Майсторски клас в Нов български университет (НБУ), в който ще говори за своя професионален и художествен опит пред студенти и всички онези, които се интересуват от фотография.
 
Присъединете се към страницата на svetlosenki.com - Изкуството като начин на живот във facebook.

Етикети: Изложби Събития
 

За да публикувате коментари, трябва да сте регистриран потребител. Можете да се регистрирате от тук.

 
Изкуство и култура www.svetlosenki.com 2009-2010 Всички права са запазени.  Условия за ползване
Разработка    RSS    Бюлетин    Други проекти: www.mrejo.net    Работа при нас