"Китайският път към здравето" от Даниъл Рийд
      facebook 
Събития - Литература
Понеделник, 07 Март 2011 20:52
Даниъл Рийд е водещ експерт по източна философия и медицина. Повече от 20 години е специализирал акупунктура, масаж, цигун, медитация и бойни изкуства под вещото ръководство на китайски учители. Години наред авторът е практикувал различни техники от източната медицина.
Роден през 1948 г. в Сан Франциско, Даниъл Рийд прекарва по-голяма част от детството си в Източна Африка. Той получава бакалавърска степен по източноазиатски изкуства в Калифорнийския университет и магистърска степен по китайски език и култура в университета в Монтерей. Заминава за Тайван, където живее 16 години. В този период Даниъл Рийд се отдава на задълбочено изучаване на традиционната китайска култура, като насочва вниманието си основно към медицината и древните дао методи за здраве и дълголетие. През 1989 г. авторът заминава за Тайланд. Освен че продължава своята изследователска и писателска дейност, там среща и бъдещата си съпруга. През 1999 г. двамата се установяват в Австралия, където живеят и до днес.
Популярността на Даниъл Рийд се дължи не само на задълбочените му познания в областта на източните лечебни практики, но и на книгите му на тази тема, които са се превърнали в безспорни бестселъри.
Тайната на успеха на книгите му се състои и във внимателния подбор на оздравителни процедури и упражнения, които читателите могат безпроблемно да включат в забързаното си ежедневие. Лесните за изпълнение рецепти и двигателни и дихателни техники позволяват на всеки човек да изпита сам благоприятните ефекти от заниманията, без да търси квалифицираната помощ на инструктори и лечители.
За себе си твърди, че се е учил от учители, а не от учебници: "Чел съм единствено когато правех проучвания за книгите си. Не обичам да уча от учебници, а по-скоро от учители. Имах наставници, които ми дадоха основните знания, теория и стандартна терминология - една от основните пречки за западните последователи. В китайската система, особено на място като Тайван, в което традициите са от изключително значение, може да отнеме години да научите нещо. Местните хора обичат да подлагат характера ви на изпитание. Трябва да останете доста дълго сред тях, за да ви се доверят. Самият аз прекарах в района 16 години и понаучих доста благодарение на упоритостта си. Познавах учителите си повече от десет години, когато решиха да ме посветят в някои тайни. И трябваше да внимавам много, защото можеше да споделят нещо след чаша чай вечерта или по време на хранене, ей така, между другото. Защото ако ги помолех да повторят, те възкликваха: "Моля? Нима съм казал нещо?"

Учителите ми бяха много добри.

Даниъл Рийд е автор на шест книги, преведени в десетки страни, които се радват на голям читателски интерес. В България е познат с "Дао на прочистването",  "Дао на здравето, секса и дълголетието" и "Цигун", издадени от ИК "Хермес".

В новата си  книга - "Китайският път към здравето", авторът комбинира най-добрите древни методи на китайската медицина и съвременните постижения. Така Даниъл Рийд предлага научно обосновани съвети как да възстановим и прочистим организма си, да постигнем дълголетие и да се радваме на цветущо здраве и висок жизнен тонус.

ЗА КНИГАТА:
    
Традиционната китайска медицина се основава на схващането за Трите съкровища - есенция, енергия и дух. Според даоисткото учение нашето здраве и качество на живот зависят от динамичното равновесие между тях. Поддържането на този баланс посредством правилен режим на хранене и системни упражнения гарантира добро общо физическо състояние, душевна хармония и духовна сила. Опирайки се на дългогодишния си опит на лечител и изследовател на древни китайски източници, авторът ни представя подробна и полезна информация за: фундаменталните принципи на даоизма, основите на здравословното хранене, отделните групи хранителни продукти и добавки и тяхното влияние върху организма, инструкции за изпълнение на терапевтични упражнения, приложение на дихателни техники и медитация в ежедневието, специално подбрани упражнения цигун за здраве и дълголетие, изпитани билкови рецепти за лечение на най-разпространените заболявания
Бестселъров автор и водещ експерт по източна философия и медицина, Даниъл Рийд е написал шест книги и множество статии по въпросите на азиатските лечебни практики. След задълбоченото изучаване на акупунктура, масаж, цигун, медитация и бойни изкуства под вещото ръководство на китайски учители, днес той се нарежда сред най-уважаваните специалисти в областта на източната медицина

ПОРЪЧАЙТЕ КНИГАТА ОТ ТУК: КИТАЙСКИЯТ ПЪТ КЪМ ЗДРАВЕТО - ОПАЗВАНЕ НА ТРИТЕ СЪКРОВИЩА: ЛИНК


ОТКЪС

Предговор

Това е втората книга, която пиша за традиционните даоистки системи за култивиране на здраве, жизненост и духовно осъзнаване. Макар двете книги да разглеждат и трите аспекта на "Трите съкровища" на човешкия живот - есенция, енергия и дух, "Дао на здравето и дълголетието" (оттук нататък ще бъде споменавана като "Дао на ЗиД") третира главно физическите и биохимичните фактори на есенцията, докато "Опазването на трите съкровища" се фокусира повече върху динамиката и функциите на енергията. За да се избегне излишно повторение, информацията и идеите, разисквани подробно в "Дао на ЗиД", са споменати съвсем бегло в тази книга. По тази причина читателите, които искат да изучат и практикуват цялата система, трябва да прочетат и двете книги, макар че не е задължително това да стане в реда, в който са написани. Тези книги обхващат есенцията и енергията на материята, които са основните стълбове на практиката. Надявам се моите собствени умения да се развият достатъчно, за да напиша рано или късно трета книга, която да разкрие духа на даоистката метафизична наука, или "алхимията". Този дух израства от семената на вашето първоначално вдъхновение да се обърнете към дао, подхранен е от есенцията и енергията на основните ви практики и накрая, вкоренен в "земята", израства към "небето" като лотос, отворил цвета си към небето, пуснал корените си в калта.
Западните наука и философия са приели дуалистична представа за неща, изглеждащи противоположни, като тяло и ум, небе и земя, свещено и светско, научно и духовно, магическо и тривиално, и по този начин ги разделят на взаимно изключващи се области. Даоистите разглеждат и третират противоположните сили и явления като допълващи се страни на една и съща основна полярна двойка, която пронизва цялата видима вселена, позната като "Великия принцип на Ин и Ян". Ето защо в даоистката традиция няма точна граница между наука и философия, материално и духовно, ин и ян. Освен че разглеждат противоположните форми и сили като допълващи се полярности, а не като противодействаща си двойственост, даоистите разглеждат двете полярности като взаимно превръщащи се и активно зависещи една от друга. Динамичното равновесие, функционалната хармония и цикличното превръщане на тези основни форми и сили са онова, което движи света. Те са основата също на "вътрешната алхимия", която е същността на цигун, медитацията, билколечението, сексуалната йога и други традиционни даоистки практики.
Тъй като съвременните транспорт и комуникации премахват ограниченията на времето и пространството, които някога разделяха човешкия род на изолирани общности, културните и философски граници, отделящи Изтока от Запада, също бавно, но сигурно се заличават, въпреки съпротивата на непреклонните традиционалисти в двата лагера. Никъде стените не рухват така бързо, както в сферата на човешкото здраве, понеже става очевидно, че традиционните лечителски умения на Изтока и съвременните медицински технологии на Запада са допълващи се клони на едно и също дърво и че заедно те осигуряват много по-пълноценно здраве и предлагат далеч по-ефикасно лечение на болестите, отколкото всяко едно от тях може да направи самостоятелно.
Болестите и уврежданията не признават граници, същото трябва да важи и за терапиите, използвани при лечението им. Това, което има значение в медицината, е практическата й полза, а не теоретичното й съответствие с културно обусловени възгледи. Като се има предвид кризата в здравеопазването, ширеща се днес по цял свят, както лекарите, така и пациентите могат да се ползват от цялата помощ, която им е необходима, независимо дали идва от науката, или от философията, от древността или съвременността, от Китай или Америка.
Тази книга представя традиционния подход на даоизма към човешкото здраве в светлината на неговата класическа философия, както и последните открития на съвременната западна медицина. Както в "Дао на ЗиД", всички цитирани изследвания са от авторитетни китайски и западни източници, а всички програми и упражнения, препоръчани тук, се основават както на собствения ми опит, така и на научни изследвания. С изключение на местата, обозначени специално, преводите се основават на собствените ми тълкувания на оригинални китайски материали.
"Китайският път към здравето" беше вдъхновена от възторжените отзиви за предишната ми книга и е написана с надеждата да води читателите по "Великия път" на здравето, дълголетието и духовното откриване.
За ваше здраве!

Даниъл П. Рийд

СЕДЕМНАДЕСЕТА ГЛАВА
ИМУНИТЕТЪТ: ЗАЩИТНИЯТ ОТДЕЛ НА ТЯЛОТО


Имунитетът е многостранна защитна система, която предпазва тялото от външни заплахи, като вредни бактерии, вируси, паразити и токсини, както и от вътрешни опасности, като ракови клетки, артериосклеротични плаки, холестеролни отлагания и свободни радикали. Този защитен комплекс работи на всичките три нива на есенция, енергия и дух.
На основното физиологично ниво на есенцията тялото е надарено с многобройни жлези и тъкани, които произвеждат имунни фактори, когато бъдат подтикнати чрез сигнали от мозъка посредством централната нервна система. Основните защитни съоръжения са следните:

Тимусна жлеза

Разположена зад гръдната кост, близо до сърцето, тимусната жлеза произвежда имунни фактори, наречени Т-клетки, които циркулират постоянно из тялото чрез кръвообращението, за да откриват и унищожават чужди нашественици.

Костен мозък
Костният мозък отговаря за производството на няколко вида бели кръвни клетки, които атакуват, убиват и смилат нашествениците и увреждат предраковите клетки. Костният мозък произвежда също червени кръвни клетки, които пренасят кислород от белите дробове до всички тъкани на тялото. Белите кръвни клетки, произведени от костния мозък, произвеждат също специфични антитела, насочени срещу определени бактерии и вируси.

Далак и панкреас
Тези "органи" в действителност са големи жлези, които произвеждат и отделят жизненоважни ензими според нуждите на тялото. Хранене, което включва предимно прегорели и преработени храни, отклонява толкова много ензими в стомаха и червата за храносмилане, че имунитетът се излага на риск вследствие на недостатъчната наличност на ензими за антиоксидантни и други имунни функции.

Хипофиза и епифиза
Тези две малки жлези са разположени в средния мозък и техните секрети регулират по-голямата част от функциите и биоритмите на тялото, включително имунитета. Особено важен за имунните функции е растежният хормон, който се отделя от хипофизата.

Надбъбречни жлези
Разположени върху бъбреците, надбъбречните жлези отделят редица жизненоважни хормони, участващи в половите функции, имунитета и реакция от типа „бий се или бягай”. Последната реакция се провокира от стреса и силно понижава имунните функции. Когато са в равновесие и не са засегнати от стреса, надбъбречните жлези отделят хормони, които играят важна роля в имунитета; те функционират и като „батерии” за натрупване на изначална енергия, която подхранва лъчистата преграда от защитна уей’ци около тялото.

Лимфа
Лимфната течност абсорбира токсини и остатъци от тъканите и кръвта, пренасяйки ги до дебелото черво, белите дробове и порите за отделяне.

Черен дроб и бъбреци
Тези два органа отговарят за филтрирането на токсините и метаболитните отпадъци от кръвта, като по този начин я пречистват, така че тя да може да изпълнява както трябва своите подхранващи и пречистващи функции навсякъде в организма. Черният дроб отговаря и за производството на много ензими, които са крайно необходими за оптималния имунитет.

Гръбначномозъчна течност
Жизненоважните течности на гръбначния и главния мозък регулират всички връзки в човешкия организъм и провокират или имуностимулиращи, или имунопотискащи реакции чрез взаимна биологична обратна връзка с хормони в зависимост от състоянието на съзнанието и емоциите на човека. Тези течности са пратениците, чрез които общуват и си съдействат умът и тялото, за да опазят здравето в церебро-физическата защитна система, позната като психоневроимунология (ПНИ).
На енергийно ниво тялото е защитено от аура от лъчиста енергия, която го обгръща цялото и го пази от навлизането на анормални енергии на околната среда, включително от природни елементи, като вятър, жега и студ, и от изкуствени източници, като микровълните, енергийната мрежа и електродомакинските уреди. Издръжливостта и защитната сила на тази преграда зависи от храненето, дишането, чистотата на кръвта, редовните упражнения, хранителните добавки, емоционалното равновесие, положителния начин на мислене и други основни фактори на здравето. В допълнение всяка от 60-те билиона клетки в човешкото тяло създава свое собствено електромагнитно поле, което защитава клетката от навлизането на анормални енергии. Когато група клетки в определена тъкан загубят електромагнитните си прегради в резултат на прекомерна токсичност, стрес, наранявания, отлагане на тежки метали или други неблагоприятни фактори, те стават уязвими за навлизането не само на анормални енергии, но също на патогени, като вируси и токсини. Ако клетките не бъдат уравновесени отново навреме чрез коригиращи мерки, натрупаната отрова рано или късно достига ядрата им и причинява генетично увреждане, което на свой ред може да доведе до рак и други клетъчни промени. Макар защитната енергия да зависи от храненето, емоциите, начина на мислене и други фактори на есенцията и духа, основният механизъм за усилването й е дълбокото коремно дишане и циркулацията на вътрешна енергия.
На душевно ниво имунитетът е силно повлиян от мислите, емоциите и начина на мислене. Тези фактори влияят чрез посредничеството на биологична обратна връзка между нервната и ендокринната система, които създават мощните имунологични механизми на ПНИ. Макар да са пренебрегвани от ортодоксалните алопатични лекари, които се опитват чрез материята да повлияват ума с помощта на лекарства, умствените фактори, които провокират ПНИ системата, съставляват най-ефикасния и най-мощния защитен механизъм на човешкото тяло. Чрез развиване на вродените психофизиологични лечебни механизми посредством медитация, цигун и силата на положителното мислене хората могат да се научат как да лекуват и предотвратяват болестите сами.
За да функционират факторите на имунната защита, описани по-горе, те трябва да се поддържат правилно. Поддържането на оптимален имунитет зависи от следните основни фактори:

Чиста кръв и лимфа
Защитната роля на кръвта е от първостепенна важност. Тя доставя хранителни вещества и имунни фактори до болните и токсични тъкани и отнася метаболитните отпадъци, токсини и патогени. Лимфата на свой ред поддържа кръвта чиста, пречиства и клетъчните течности. Ефективността на техните защитни функции зависи изцяло от тяхната степен на чистота, включително и от нормалното pH. Чистата кръв зависи също от добрата работа на черния дроб и бъбреците, които я пречистват.

Балансирани ендокринни функции
За да произвежда хормоните, необходими за имунитета, цялата ендокринна система трябва да бъде поддържана в подходящо равновесие, понеже секретите на жлезите си влияят взаимно чрез биологична обратна връзка. Ендокринното равновесие се постига и поддържа посредством парасимпатиковия дял на вегетативната нервна система, а прекомерното стимулиране на симпатиковия дял смущава равновесието на ендокринната система.

Ефикасно отделяне
За да поддържа тялото чисто, имунната система се нуждае от начини да изхвърля всички отпадъци, които извлича от организма. Затова всички отделителни органи, включително дебелото черво, белите дробове, бъбреците и кожата, трябва да се поддържат в изправност. Всеки път, когато отделителните функции са разстроени, тялото натрупва отпадъците си в ставите, телесните мазнини, лимфните възли, торбовидните разширения на дебелото черво и други места, изолирани от кръвообращението.

Хранене

Правилното хранене е абсолютно необходимо за поддържане на имунитета, понеже хранителните вещества са градивните елементи на имунозащитните фактори на човека. Хранителните вещества са необходими и за антиоксидантната защита срещу уврежданията от свободните радикали, възстановявайки засегнатите тъкани, и за метаболитното превръщане на есенцията в енергия.

Освобождаване от стреса
Хроничният стрес вероятно е най-големият враг на имунната система на човека, а следователно ефикасното справяне със стреса е решаващо за поддържане на имунните защитни сили. Стресът провокира верига реакции на имунопотискаща биологична обратна връзка между ендокринната и нервната система, което прави цялото тяло много уязвимо към патогени и енергии на околната среда, с които иначе би се справило.

Почивка
Тялото се нуждае периодично от достатъчно почивка, за да даде възможност на имунната система да "почисти дома" и да възстанови увредените тъкани. Това може да се осъществи само когато вегетативната нервна система се превключи към парасимпатиковия дял, както се случва през периоди на почивка и отпускане. "Почивката" не означава непременно сън, макар че достатъчният сън също е важен. Почивката се постига чрез релаксиране на тялото, задълбочаване на дишането, балансиране на органовите енергии и изпразване на ума; всички тези фактори пораждат парасимпатикови реакции и ендокринно равновесие.

Енергия
Имунитетът изисква достатъчно енергия, включително подхранващата метаболитна ин’ци, за да произвежда хормони, невромедиатори, ензими, бели кръвни клетки и други силно пречистени форми на имунна есенция и защитна лъчиста уей’ци, с чиято помощ отблъсква анормалните енергии на околната среда. Тази енергия трябва да е на разположение във всеки момент, което означава, че трябва да се натрупат достатъчно запаси в хранилищата на Осемте необикновени канала.

Начин на мислене

Решаващата роля, която играят умствените фактори, като мисли, настроения, чувства и начин на мислене, при поддържането на имунитета е от изключително важно значение, но точно това е факторът, който най-често се пренебрегва от алопатичната медицина. Така наречената "сила на положителното мислене" задвижва биохимичните реакции, които стимулират цялата имунна система чрез биологична обратна връзка. Негативното мислене има също толкова силно потискащо въздействие върху имунните функции.
От физиологична гледна точка, традиционната китайска представа за имунната система на човека забележително наподобява съвременния западен модел. Според китайската система предната линия на защита е осигурена от тимуса, надбъбречните жлези и гръбначния стълб, следвани от костния мозък, кръвта, главния мозък (хипофиза и епифиза и хипоталамус), черен дроб и бъбреци, далак и панкреас. Китайците отдават голямо значение и на имунологичните сили на енергията и духа – фактори, често пренебрегвани и неразбирани от съвременната западна медицина, което е във вреда на пациентите. Традиционните китайски лекари и даоистки лечители често предписват цигун, за да подобрят имунната реакция, и медитация, за да задействат имунните сили на ума, обикновено заедно с билкови и диетични предписания, които действат синергично с енергията и духа. Без достатъчно енергия нито лекарствата, нито билките или хранителните вещества могат да се използват както трябва в защита на здравето, а негативните начини на мислене, като отричане на всички идеали, съмнение, страх, объркване и ненавист към собствената личност, могат да неутрализират дори най-доброто лечение. Макар съвременната западна медицина да има устойчиво схващане за „есенцията” на имунитета, тя има още много да учи от традиционната китайска медицина за „енергията” и „духа” на имунната система на човека, а колкото по-скоро се случи това, толкова по-добро ще стане здравеопазването в западните общества.
Традиционната китайска имунология отделя особено внимание на ролята на надбъбречните жлези за здравето, а последните западни изследвания върху имунопотискащото въздействие на стреса потвърждават научно китайската представа. Китайците се отнасят към надбъбречните жлези като към "Корен на живота" и ги цитират като основния източник на чиста изначална енергия, сексуална жизненост и имунологична издръжливост. Тъй като те са прилепени за бъбреците, тяхното китайско име е "бъбречни жлези" и техните функции са пряко повлияни от органовата енергия на бъбреците. Страхът например е анормална емоционална енергия, свързана с бъбреците според китайската система, и затова продължителният страх се счита за главния супресор на имунната функция. Тази представа се потвърждава от западната медицинска наука, цитираща страха като форма на стрес, която кара надбъбречните жлези да отделят адреналин и кортизон, два хормона, за които се знае, че потискат силно имунитета. Когато страхът или всеки друг източник на стрес стане хроничен, скоро следва изтощаване на надбъбречните жлези и човекът придобива хронична имунна недостатъчност, която прави тялото лесна жертва за безвредните преди микроби в околната среда. Изтощаването на надбъбречните жлези и повишените нива на кортизон в кръвта са основните фактори, които допринасят за синдрома на хроничната умора, СПИН, рак, импотентност и безплодие, алергии, мигрена и други изтощителни състояния. Според китайската система слабите надбъбречни жлези не само понижават имунитета на есенциално ниво, те отслабват устойчивостта чрез увреждане на основния източник на енергия, който поддържа лъчистата обвивка от защитна уей’ци около тялото. А тъй като бъбречната органова енергия управлява тъканите на костния и главния мозък, недостатъчната функция на бъбреците/надбъбречните жлези понижава също производството на бели кръвни клетки, хормони и други имунни фактори в тези жизненоважни тъкани. Следователно традиционната китайска представа за комплекса бъбреци/надбъбречни жлези като основен регулатор, който функционира и на трите нива – есенция, енергия и дух, е потвърдена от съвременната медицинска наука и осигурява на адептите на даоистката алхимия мощен защитен механизъм, който може да бъде развит с физически, енергийни и духовни практики. Както разгледахме в Четвърта глава ("Четирите основи"), традиционната китайска медицина се позовава на четири главни вида имунна недостатъчност, или „имунна празнота”: кръвна, енергийна, ин и ян. Терминът "празен" се отнася към състояние на енергийна недостатъчност, която разстройва жизненоважните функции на органа, жлезата или тъканта, управлявани от съответната енергия. В западната медицина, която не признава ролята на биоенергиите, са описани различни форми на имунна недостатъчност от гледна точка само на засегнатия орган, жлеза или тъкан, като атрофия на тимусната жлеза, изтощаване на надбъбречните жлези, намаляване на костния мозък, мозъчна недостатъчност и т.н.
За да получите правилна представа за бързорастящия проблем с имунната недостатъчност, ще разгледаме някои от основните причини за нея и най-ефикасните средства за лечение от гледна точка на есенцията, енергията и духа.
 
Присъединете се към страницата на svetlosenki.com - Изкуството като начин на живот във facebook.

 

За да публикувате коментари, трябва да сте регистриран потребител. Можете да се регистрирате от тук.

 
Изкуство и култура www.svetlosenki.com 2009-2010 Всички права са запазени.  Условия за ползване
Разработка    RSS    Бюлетин    Други проекти: www.mrejo.net    Работа при нас