Красимир Гюлмезов с голям юбилеен концерт
      facebook 
Музика
Вторник, 08 Март 2011 18:36
25 години творчески път като композитор, 30 години на сцената като певец, 20 години от създаването на дует "Шик", а в чисто житейски план - 50-годишен юбилей чества Красимир Гюлмезов. Това е достоен повод да се съберат едни от най-популярните български попизпълнители от всички поколения, за да изпеят големите му хитове, превърнали се в стъпала и за тяхната кариера.
Големият юбилеен концерт ще се състои на 24 март (четвъртък) от 19 ч. в зала "България" и ще бъде с участието на именити музиканти и инструменталисти, съобщава ИК Персей. Очакванията на познавачите в бранша са концертът да се превърне в истинско културно събитие, събрало елита на българската попмузика и много нейни почитатели.
Лили Иванова, Нели Рангелова, Веселин Маринов, Росица Кирилова, Георги Христов, Орлин Горанов, Мариана Попова, Николай Манолов и дует "Шик" ще представят вечните песни на Красимир Гюлмезов. Гранддамата на българската популярна музика Лили Иванова ще изпее пет песни на композитора, сред които и най-големия си хит от последните години - "За тебе бях". Нели Рангелова е певицата, за която той е написал най-много шлагери (около 20 песни) - емблематичният "Що ли те чакам още", "Може би", два дуета с Георги Христов ("Една любов" и "Кристален свят"). Актуален хит е друга дуетна песен, създадена от Краси Гюлмезов - баладата "Чуй ме" в изпълнение на Мариана Попова и Орлин Горанов, която също ще прозвучи на сцената на зала "България". Веселин Маринов също е изпял през годините много песни на композитора, в това число и първата написана от Краси - "Нощ над града". Звезден старт за Николай Манолов пък се оказа "По-добре", която бе класирана на трето място в българския избор на песен за Евровизия…
Но най-много песни, разбира се, Краси написа за семейния си дует с половинката си Вили - дует "Шик". От първата им песен през 1991 г. "Обич" досега те остават на гребена на вълната от сменящи се вкусове и моди с пет албума и вечни хитове като "Не мога без теб", "Където няма студ" и "Просто те обичам".
Обръщайки поглед назад, Краси си спомня колко безпощадно трудно е било времето към един млад човек, който има талант и иска да го прояви, но не му позволява йерархията, изградена от старите и "мастити" автори, както и прословутата комисия, допускаща песните до ефира и оттам до ушите на слушателите. Той има много идеи за песни, но те трябва да бъдат удържани в продължение на 10 години, през които му е позволено да прави само аранжименти.
Краси прави първия си аранжимент през 1981 г., когато отбива военната си служба като пианист в прочутия тогава оркестър на ГУСВ (Главно управление на Строителни войски), от който тръгват певци като Орлин Горанов и "Тоника СВ" (СВ е именно съкращение от Строителни войски). Там Краси се запознава с Гого, който година по-късно го кани в новосформирана вокална група - "Домино".
Както често се случва, признанието идва отвън, извън границите на България. Краси е 24-годишен, когато журито на един от най-реномираните европейски фестивали тогава - в Сопот, Полша, му присъжда голямата награда за аранжимент на полска песен "Сребърният камертон". Става дума за англоезичната версия на световния хит "Този прекрасен свят" на Чеслав Ниемен. Всички аплодират невероятния кавър на Краси във вдъхновеното изпълнение на "Домино", които получават три награди, в това число и на публиката. С признанието идват и ангажиментите - завърнал се в България, младият музикант аранжира песни за много от българските изпълнители през 80-те.
В "Домино" Краси среща Вили, която по-късно става негова съпруга, а през 1991 създават семейния си дует "Шик". Успоредно с това се отприщва и творческият заряд у Краси, който започва да композира. Раждат се хитовете "Обич" и "Не мога без теб" на "Шик", "Що ли те чакам още" на Нели Рангелова и "Скъсана струна" на Кристина Димитрова, "Шарена дъга" на "Сребърни звезди", дуетите на Нели с Георги Христов… Песните са в челото на класациите, Краси създава цели авторски албуми за отделни изпълнители, "Шик" печелят симпатиите на публиката, побеждават и в конкурси като "Мелодия на годината" и получават награда "Орфей" за дует на годината.
Така Краси се превръща в един от водещите български композитори и аранжори днес, автор на хитове за певци от всички поколения - от Лили Иванова и Йорданка Христова до Миро (преди "Каризма"), Мария Илиева и Ники Манолов…
Двата часа на предстоящия юбилеен концерт в зала "България" се оказват твърде ограничено време, за да поберат всички големи хитове на Краси Гюлмезов. Но всеки ще може да чуе любими песни там. Билетите за концерта вече са пуснати в продажба на касата на зала "България".
 
Присъединете се към страницата на svetlosenki.com - Изкуството като начин на живот във facebook.

 

За да публикувате коментари, трябва да сте регистриран потребител. Можете да се регистрирате от тук.

 
Изкуство и култура www.svetlosenki.com 2009-2010 Всички права са запазени.  Условия за ползване
Разработка    RSS    Бюлетин    Други проекти: www.mrejo.net    Работа при нас