Премиера на книгата "Аз, Жустин, или неволите на невинността / Джезуалдо, или неволите на жестокостта"
      facebook 
Съвременна българска литература
Четвъртък, 10 Март 2011 00:26
На 14 март от 18.30 ч. в арт център "Алтера" ще се състои премиера на книгата "Аз, Жустин, или неволите на невинността / Джезуалдо, или неволите на жестокостта" от Ириния Делина. Книгата ще представи Амелия Личева. Драматизация с участието на Александра Гюзелева-Шани и Аврора Тимева. Ще има джаз на живо с Георги Дончев, Росен Захариев, Валентин Геров. Входът е свободен.
Ириния Делина е поетеса, философ, музикант, сценарист и художник. Автор е на множество стихосбирки, трактати по философия на езика и философия на музиката, проект за театър на интелектуалната чувствителност, изследвания в областта на моделите на съзнанието и квантовата физика. Участва в авангарден научен проект за изследване на вакуума. Живее в Калифорния.
Книгата "Аз, Жустин, или неволите на невинността / Джезуалдо, или неволите на жестокостта" се състои от две части. "Женската" част съчетава в себе си философското есе и поезията, а "мъжката" част е пиеса. Една жена срещу един мъж, едно писане срещу друго писане - един дуел на ръба на съблазняването и оскверняването. Две поеми - едната заредена с експлозиви, а другата с Шекспир.  
Първата се опитва да възроди радикалния феминизъм в духа на Люс Иригаре, а втората - да открие маргиналните полагания на мъжкото чрез Шекспир. Авторката се обръща към Жустин на Маркиз дьо Сад и говори за унизената и изгубена женственост. Джезуалдо е владетел, но и майстор на мадригали, музикант, шекспиров меланхолик. Присъствието на простонародните персонажи Вини и Луцио във втората част допуска тя да бъде четена и като шекспировска реплика към "Розенкранц и Гилденщерн са мъртви" на Том Стопард.

Книгата е двуезична - на български и на английски.

14 март, 18:30, арт център "Алтера" (в сградата на СТЦ Интерпред), бул. "Драган Цанков" 36
 
Присъединете се към страницата на svetlosenki.com - Изкуството като начин на живот във facebook.

 

За да публикувате коментари, трябва да сте регистриран потребител. Можете да се регистрирате от тук.

 
Изкуство и култура www.svetlosenki.com 2009-2010 Всички права са запазени.  Условия за ползване
Разработка    RSS    Бюлетин    Други проекти: www.mrejo.net    Работа при нас