"Тайната на рицаря Капулети" от Стефан Кисьов с премиера в Пловдив
      facebook 
Съвременна българска литература
Четвъртък, 10 Март 2011 17:23
Стефан Кисьов е роден на 30.04.1963 г. в Стара Загора.
В стремежа си да опознае света и да трупа жизнен опит като писател, Кисьов сменя множество професии, но никъде не се задържа за дълго, често пътува и живее в различни градове и държави. Научава няколко езика, поглъща книга след книга. Kато ученик чете по 200 страници на ден, пише първите си разкази и стихове.
Завършва френска гимназия с отличен, но вместо да кандидатства започва работа в химическия комбинат в Стара Загора, който напуска, след като го заливат със сода каустик и за малко не го обезобразяват. След казармата заминава за София, където започва работа в трамваен парк като електромонтьор. След любовно разочарование заминава за Пловдив, записва да учи в Пловдивски университет, който обаче след скарване с преподаватели напуска и отива на морето, където започва работа като администратор в хотел в Слънчев бряг. След две години се завръща в София, където се жени и установява за година. Започва работа като сервитьор в НДК, "Интерпред" и става член на "Кабинета на младия писател". След промените през 1989 заминава за Франция. Но в самолета се запознава с българи, които го убеждават да емигрира в Швейцария. Първоначално заминава с тях за Кройцлинген, а по-късно с жена си и сина си се установява в Цюрих.
Връща се в България през 1991 и вече е написал първите си два романа - "Котарак с един крак" и "Джубокс" (който издава през 1996 г.), втурва се в ново поприще - прави си агенция за недвижими имоти. Година по-късно започва да сътрудничи на "Нощен труд", "Литературен вестник", "Експрес", "Банкер" и други вестници. Парите не му стигат, и пак става сервитьор - този път в резиденция "Бояна", където обаче скоро е уволнен, защото разкриват, че е писател. Той си "отмъщава" - пуска серия репортажи за живота в резиденцията в "Нощен труд", които обаче са спрени под натиск от хора от тогавашното правителство. Гневен, Кисьов преработва репортажите в "Не будете сомнамбула", който публикува през 2000 година и става първия му успешен роман, обявен от "Литературен вестник" и мнозина  други за роман на 2000 година. Христо Бойчев и Пламен Дойнов са още по-възторжени и го обявяват и за една от книгите на десетилетието. Следват шумните скандали с пиесата му "Гларуси" (базирана на преживяванията му като администратор в Слънчев бряг), която е свалена от репертоара на "Театъра на армията" малко преди да бъда поставена, която е обявена за "провокативна" и "цинична". На следващата година я поставят в театъра в Благоевград, а няколко години по-късно - и в Русе. За книгата си "Екзекуторът" (2004г.) получава голямата награда на фондация "ВИК" за български роман на годината. Следват романите му "Твоето име е жена" и "Воайорът и квартирантката" - плод на преживяванията му в различни периоди от живота му...

ТАЙНАТА НА РИЦАРЯ КАПУЛЕТИ

Ромео и Жулиета - най-великата любовна история с нови детайли и неочаквана развръзка

Легендата за трагичната любов между Ромео и Жулиета води началото си от стара италианска приказка и мнозина са творците, изкушени да я преразкажат.
Стефан Кисьов, един от талантливите съвременни разказвачи, пътува до Италия, прави щателно проучване в библиотеки и музеи и представя вечната любовна история с нови детайли и неочаквана развръзка.

Монтеки и Капулети - двама рицари в Светите земи, намират златен свитък с текст на староарамейски. Кому се пада той? В дуел за ценната находка Монтеки загива от оръжието на бойния си другар...
Години по-късно, на смъртния си одър Капулети изповядва на отец Лоренцо греха си, станал причина за нестихващата омраза между двата рода. Но златният свитък крие много по-страшна тайна, която излага на риск бъдещето на християнството.
Междувременно отецът е въвлечен в невъзможната любов на Ромео Монтеки и Жулиета Капулети. А свитъкът ще се окаже единственото спасение за обречената им връзка.
Каква всъщност е съдбата на двамата влюбени, разкрита ли е древната тайна? Истинско приключение в Ренесансова Италия - с цялата й пищност и разгул, възход и падение на нравите...

"През месеците, които последваха, при редките си срещи с Жулиета - понякога тя се появяваше неочаквано във вила Танкреди със закрита карета, преоблечена като монахиня кармелитка с качулка на главата, два пъти и Ромео я посети в манастира "Мадона дел Сасо" - двамата дълго, разпалено си припомняха тайните си срещи в „Свети Дзено”, чудото в гробницата на Капулети, бягството от Верона, безгрижното време, прекарано в Рим, Ферагосто, пътуването с кораба до Неапол, живота във Флоренция... Макар всички тези неща да се бяха случили не съвсем отдавна, сега те им изглеждаха безкрайно отдалечени назад във времето, сякаш от тях ги деляха десетки години. Знаеха, че и положението, в което бяха сега, също е несигурно, че е временно. Надяваха се то да се промени към добро. Но кога и как щеше да стане това? В тази неизвестност бяха корените на надеждата. Но колкото по-малка ставаше неизвестността, толкова повече намаляваше и способността им да се уповават на нея. По време на една от срещите им Жулиета му заразказва една история. Бавно, усмихната, тя редеше думите със сладкото си гласче, а Ромео я слушаше донякъде разсеяно, обзет от мисълта за красотата и свежестта й. Но постепенно историята привлече цялото му внимание и той заслуша със затаен дух..."

Издателство "Ера" и Стефан Кисьов ще гостуват на книжарница "Хермес" (Централ) в Пловдив на 16 март 2011 г. от 18:00 ч.
 
Присъединете се към страницата на svetlosenki.com - Изкуството като начин на живот във facebook.

 

За да публикувате коментари, трябва да сте регистриран потребител. Можете да се регистрирате от тук.

 
Изкуство и култура www.svetlosenki.com 2009-2010 Всички права са запазени.  Условия за ползване
Разработка    RSS    Бюлетин    Други проекти: www.mrejo.net    Работа при нас