"ФАМУ Филм Фест" (9-11 май) в Чешки център
      facebook 
Стоп кадър
Четвъртък, 05 Май 2011 00:53
Всяка година през месец май в Чешки център се представя най-доброто създадено от FAMU (Филмовата академия в Прага) за изминалата година.  Акцентът през тази година е върху катедра "Документално творчество". Късометражните филми, включени в програмата, ще можете да видите в първите два дни на "ФАМУ Филм Фест". На 10-май ще бъде представенa и новата лента на Вит Клусак "Всичко за доброто на света и Ношовице". Режисьорът предизвика общественото внимание с проект, свързан с фиктивен хипермаркет в Чехия  ("Чешка мечта"), както и със заснемането на организацията и еуфорията около неговото откриване.
На 11-ти май ще има преглед на най-качествените ленти за 2010 г., появили се от ръцете на студенти, които учат в престижната пражка Академия. Гости на фестивала ще бъдат Мартин Ржезничек (преподавател) и Иво Бистричан (студент).

След създаването на FAMU през 1946 г. до 1961 г. специалността "Документално творчество" е част от катедра "Режисура". Днес, вече като самостоятелна единица, катедрата залага на практическите занимания, допълнени от предмети с теоретична насоченост (художествено образование и хуманитарни предмети). Провеждат се специализирани семинари, развиващи аналитичните и творчески способности, като предимно се набляга на авторските филми.

ФАМУ ФИЛМ ФЕСТ

9, 10 и 11 май, Лилав салон на Чешки център, ул. "Раковски" 100 (Вход свободен).

ПРОГРАМА:


9.5. (понеделник)

18:00 ч. - I блок с документални филми от KDT (Катедра "Документално творчество"), 105 мин.

За дома / O domě (реж. Бохдан Блаховец, 2008 г., 25 мин.)
История за един дом. За това, което е имало в него и това, което е останало в него днес.
Документален его-мюзикъл, в който режисьорът искрено, но същевременно с голяма доза самоирония, отразява отношението към собствения телесен недъг.

Пираня / Piraňa (реж. Виера Чаканьова, 2007 г., 26 мин.)
Портрет на журналистка от жълтата преса, която се специализира върху "истински криминални истории" - убийства, самоубийства, тормоз и др. Филм за медийната и личната манипулация и стремежът да разкриеш какво се крие зад нея.

Медната епоха / Doba měděná (реж. Иво Бистричан, 2010 г., 54 мин.)
Някога имало една бедна и задлъжняла страна, която притежавала много мед. Всички притежавали по-малко от метала, но след време той вече не се продавал толкова добре, както преди. Някой посъветвал страната  да продаде медните залежи. И тя го направила. Медта отново започнала да се търгува скъпо, но всичките пари вече пътували някъде зад границата. Така тази страна вече никога не получила нищо от медта. Безсмислица? Скорострелна документална ревизия в Замбия разплита абсурдната история за глобалната икономика, в която със своя роля участвате и вие.

20:00 ч.- II блок с документални филми от KDT (123 мин.)

Опит за духовното усъвършенстване на майстора на телевизори Йозеф Лавичка в девет картини / Pokus o duchovní nápravu opraváře televizí Josefa Lávičky v devíti obrazech (реж. Лукаш Кокеш, 2008 г., 14 мин.)
Пътят на човека към душевно пречистване чрез католическото вероучение. В контекст на християнската реторика, реконструираното ежедневие на главното действащо лице загубва своя маловажен характер и се пропива в по-висок символичен строй.

Правзаимоотношения или как бабата и внучката дърпали ряпата и не могли да я издърпат
/ Pravztahy aneb jak babička s vnučkou tahaly řepu a nemohly ji vytáhnout (реж. Вероника Янечкова, 2008 г., 20 мин.)
Противопоставянето на генерациите в провеждащ се между баба и внучка (режисьорката на филма) ежедневен спор, води до решението едната от тях да си отиде. Съдържателната по време и място картина на поетапното изнасяне от дома, заедно с дългите мъчителни разговори, са основата в жестокия интимен документален филм. Описана е вътрешната лична действителност, в която съчувствието е свързано с укори и където, въпреки взаимното обвиняване, никой няма вина, защото ситуацията е съпътствана от недоразумение.

Двубой с мозъка / Souboj s mozkem (реж. Ян Шипек, 2009 г., 89 мин.)
"Исках да заснема портрет на трима мои приятели, които са важни за мен, инспирират ме, с които съм прекарал много време. Да ги покажа, както ги виждам, да се доближа възможно най-близо. Смятах, че тези тримата имат много общо и че филмът ще ги сближи. Накрая се оказа, че те не се интересуват един от друг и тогава разбрах, че единственото, което ги свързва съм аз - и така станах четвъртото действащо лице."

10.5. (ВТОРНИК)


18:00 ч.- III блок с документални филми от KDT (103 мин.)

Къде е моята родина?
/ Kde domov můj? (реж. Ян Латал, 2010 г., 13 мин.)
Туристически репортаж от една вълнуваща екскурзия или можеш ли да преживееш сред чешката природа без храна, пари и дрехи?

Как се прави терорист / Manuál na výrobu teroristy (реж. Тереза Рейхова, 2010 г., 90 мин.)
Режисьорката е заинтригувана от политически графити в баскоговорещата зона Навара.  Минаващата от тук чужденка иска да й бъде обяснено какво означават надписите, както и защо някой ги е изписал. Пълнометражен документален филм за репресията, антитерористичния закон и за това какво се случва вътре в нашите общи граници.

20:00 ч. - Пълнометражен филм + уводен филм (86 мин.)

TDŽ (реж. Клара Долежалкова, 2010 г., 4 мин.)
Пред разрушена къща един срещу друг седят по турски мъж и жена. Сцената напомня за картина, изобразяваща учител и ученик от Далечния Изток. Учителят изнася лекция за това как се води война. С помощта на звуците, които издава, имитира стрелба от гранатомет, граната и други шумове от военни действия. Една творба инспирирана от детския свят и детските игри.

Всичко за доброто на света и Ношовице/ Vše pro dobro světa a Nošovic (реж. Вит Клусак, 2010 г., 82 мин.)
Пълнометражният документален филм е своеобразен портрет на малко чешко селце, в което, както твърдят местните жители, се е приземило НЛО под формата на огромен сребрист завод - корейският автомобилен център "Хюндай". Селцето, познато най-вече със своето кисело зеле и бирата "Радегаст", се превръща в промишлена зона - най-голямата  инвестиция, направена върху зелена поляна в историята на ЧР. Много от собствениците на парцели, сред които днес се издига автомобилния завод, дълго време отказват да продадат земите си. Принудени са да направят тази крачка под натиска на съселяните си или заради анонимни писма, заплашващи със смърт тях или техните близки.
Режисьорът се връща в Ношовице две години след драматичното изкупуване на земите, в период когато заводът започва да бълва евтини автомобили. Посредством седем лица се изгражда игрив, но и побиващ тръпки портрет на място, което коренно се е преобразило. Така оживява гротеската за полето върху, което растат автомобили.
http://www.videoo.cz/filmy/vse-pro-dobro-sveta-a-nosovic

11.5. (СРЯДА)


18:00 ч.- I блок с най-доброто от ФАМУ фест 2010 (114 мин.)

Swimming pool (реж. Александра Хетмерова, 2010 г., 7 мин.) - награда за анимация
Тъмно е и басейнът най-накрая е празен. Но тази вечер животът на двама самотници напълно ще се промени. Търсеха спокойствие, а намериха един друг. Но дали техните чувства ще бъдат удържани от разбеснелите се хлорирани вълни и устойчивостта на сушата?

Среща / Setkání (реж. СангЕун Уон, 2010 г., 2 мин.) - награда за анимация
Неприятна среща на улицата.

Вода и хляб / Voda a chléb (реж. Анегрет Заксе, 2010 г., 11 мин.) - награда за озвучаване
Срещат се мъж и жена. Кратка история за болката. Заключително операторско упражнение в катедра „FAMU International”.

Изтрий хлебчетата / Utři rohlíky (реж. Томаш Поленски, 2010 г., 11 мин.) - награда за филм от първи курс
Езикът е средство за комуникация, който описва света посредством думите. Свикнали сме да назоваваме предметите около нас чрез думи. Когато назовем нещо, то започва да съществува в нашата комуникация. Ако не успеем да го назовем или го назовем неправилно, то не може да достигне до някой друг.

Полунощ / Půlnoc (реж. Клара Тасовска, 2010 г., 40 мин.) - награда за монтаж
Обстойното образно изследване на обществените и психологическите последствия от светлината и тъмнината, навлизащо в света на даркарите, припомня аспекти от енергийната криза, но същевременно е и режисьорски видеодневник за живота в тъмнина.

Играчи / Hráči (реж. Тереза Новотна, 2010 г., 33 мин.) - награда за игрална режисура
"Хей. Идваш ли да гледаме хубав чешки филм. В половината ще се случи нещо сериозно, например ще откарат някого в концентрационен лагер. Ти ще излезеш от киното и ще си вземеш една бира. След една седмица, ако твой приятел не те попита кой артист играе и дали си е струвало, дори няма да се сетиш, че си гледала този филм."

Сократ
/ Sokrates (реж. Хосе Пабло Торескано) – най-добър филм от FAMU International
Този Сократ не знае, че нищо не знае.

20:00 ч.- II блок с най-доброто от ФАМУ фест 2010 (103 мин.)

Моята сестра / Moje sestra (реж. Лукаш Хръди, 2010 г., 21 мин.) - най-добър филм на първи курс
"Нашият филм е за безизходицата в отношенията между две млади сестри. Те се оказват в патова ситуация - живеят в един апартамент, в една стая, но не могат открито и безнаказано да се обичат, защото ще бъдат осъдени от обществения и собствения си морал."

Максимална издръжливост / Maxymální nosnost (реж.  Едита Кайнратхова, 2010 г., 5 мин.) - най-добър оператор
Трагикомедията с елементи на хорор разказва за това как новородено дете се превръща в нощен кошмар за един баща…

People involved (реж. Ян Тешител, 2010 г., 26 мин.) - най-добро озвучаване
Историята започва в Брайтън и свършва в Усти на Лабе. Емили е англичанка, Петър е чех. Той умира и тя пътува, за да се срещне с неговите родители. Пътуването й е път към опрощението и езиковата бариера не е единственото, което трябва да преодолее.

Flow (реж. Владимир Турнер, 2010 г., 10 мин.) - най-добър експериментален филм
Еднократна аудиовизуална медитация.

Graffitiger (реж. Либор Пикса, 2010 г., 11 мин.) - най-добра анимация
Този шеговит и леко меланхоличен късометражен анимационен филм разказва историята на самотен тигър - графит, който живее на стените и фасадите на пражките домове. Град пълен с мръсни улици и кътчета покрити с графити, приличащ на дива джунгла, в която тигърът търси обратния път към любовта, която е загубил.

Признаци / Příznaky (реж. Томаш Вински, 2010 г., 30 мин.) - най-добър филм
Ева напуска съпруга си и моли негов приятел да го посети. Докато Ева чака в колата, двамата приятели провеждат нощен разговор, опитвайки се открият причината за раздялата.

на снимката: кадър от "Всичко за доброто на света и Ношовице"
 
Присъединете се към страницата на svetlosenki.com - Изкуството като начин на живот във facebook.

 

За да публикувате коментари, трябва да сте регистриран потребител. Можете да се регистрирате от тук.

 
Изкуство и култура www.svetlosenki.com 2009-2010 Всички права са запазени.  Условия за ползване
Разработка    RSS    Бюлетин    Други проекти: www.mrejo.net    Работа при нас