Пълна програма на 19-тото издание на Международен театрален фестивал "Варненско лято"
      facebook 
Театър
Сряда, 25 Май 2011 16:59
19-тото издание на Международен театрален фестивал "Варненско лято - 2011" ще бъде открито на 1-ви юни с представлението "Както ви харесва" от Шекспир на театър "Българска армия", сценичен вариант и постановка на Красимир Спасов (18:00 ч., основна сцена, Театрално-музикален продуцентски център), както и с концерт на Йълдъз Ибрахимова и Варненския камерен оркестър с диригент Ганчо Ганчев (20:30 ч., Фестивален и конгресен център). По традиция на 1-ви юни - Ден на детето, в програмата на фестивала присъства и спектакъл за деца. През тази година това е "Алегро виваче или когато куклите танцуват" на Държавен куклен театър Варна - авторски спектакъл на Вера Стойкова, Диана Цолевска, Галин Гинев и Стоян Стоянов (10:00 ч., Куклен театър).

ПРОГРАМА НА 19-ТИ МЕЖДУНАРОДЕН ТЕАТРАЛЕН ФЕСТИВАЛ ВАРНЕНСКО ЛЯТО

1 - 12 юни  2011
Министерство на културата, община Варна,  Българска асоциация за театър

ПАРАЛЕЛНА ПРОГРАМА
1 юни (сряда ) 10.00 - 11.00 - Куклен театър
Държавен куклен театър - Варна
АЛЕГРО ВИВАЧЕ ИЛИ КОГАТО КУКЛИТЕ ТАНЦУВАТ
авторски спектакъл на
Вера Стойкова, Диана Цолевска, Галин Гинев, Стоян Стоянов
участват Диана Цолевска, Галин Гинев, Вера Стойкова, Стоян Стоянов

"Алегро виваче" е забавно музикално шоу, в което публиката се среща с очарованието на куклите и техните невероятни възможности, разгърнати с въображението на актьорите. Способността на куклите да разсмиват и да предизвикват у зрителя жизнерадостни емоции е основното вдъхновение на спектакъла. В рамките на един час зрителите стават участници в забавна битка за добро настроение под звуците на класически музикални шедьоври.

билети 5, 4, 3 лв.

ПАРАЛЕЛНА ПРОГРАМА
1 юни (сряда ) 18.00 - 20.10 - Основна сцена
2 юни (четвъртък ) 19.45 - 22.05 - Основна сцена
Театър "Българска армия"
КАКТО ВИ ХАРЕСВА
от Уилям Шекспир  
сценичен вариант и постановка Красимир Спасов
участват Лидия Инджова, Мирослав Косев, Илиан Марков (гост), Иван Радоев, Веселин Анчев, Ангел Генов, Стойко Пеев, Леонид Йовчев, Иван Ласкин,
Георги Къркеланов, Тигран Торосян, Йоана Буковска, Анастасия Ингилизова, Стефка Янорова

Гениалната комедия на Шекспир "Както ви харесва" е най-играната пиеса в българския театър за последните 50 години. Специално за постановката на проф. Красимир Спасов Дони създаде песента "Напролет", която вече се върти по БГ Радио. "Както ви харесва" е пиеса за любовта и свободата, за смисъла на живота, който не е в получаването, а в споделеността, за младостта, която е дадена само веднъж. Най-новата премиера на Театър "Българска армия", в която звучи прекрасният превод на Валери Петров.

билети 18, 15, 12, 10 лв.

ПАРАЛЕЛНА ПРОГРАМА
1 юни (сряда ) 20.30- 22.00 - Фестивален и конгресен център - Варна
ЙЪЛДЪЗ ИБРАХИМОВА И ВАРНЕНСКИ КАМЕРЕН ОРКЕСТЪР
С ДИРИГЕНТ ГАНЧО ГАНЧЕВ

концерт - България & Турция

Джаз-певица с необикновено широк гласов диапазон и забележителна вокална техника, Йълдъз Ибрахимова е на сцената повече от 30 години. Тя е печелила множество награди, между които приза "Баларт" на сдружение "Българска духовност" за изключителен принос в приобщаването на балканската култура към световната. Носител е на най-голямата награда на Съюза на музикалните и танцови дейци в България - "Кристална лира". Едно от последните признания е наградата за изключителен принос в развитието на джаза, както и за най-добра промоция на джаз за 2009 г. от Международния джаз-фестивал "Нишвил". Зрителите ще се насладят на изключителното присъствие и музикален талант на певицата в един специален концерт с класическа оркестрова музика.

билети 18, 15, 12, 10 лв.

БЪЛГАРСКА СЕЛЕКЦИЯ
2 юни (четвъртък) 18.00 - 19.30 - Сцена "Филиал"
Младежки театър "Николай Бинев"
КАРНАВАЛ.COM
oт Жорди Галсеран
режисьор Василена Радева
участват Койна Русева, Деян Ангелов, Вихър Стойчев, Елена Бърдарска,
Ангелина Славова

След успешния спектакъл "Нордост", носител на множество награди, младата режисьорка посяга към нов текст на един от най-популярните и често поставяни испански автори Жорди Галсеран ("Шведска защита" и "Канкун"). "Карнавал.com" е спиращо дъха театрално криминале със задължителните за жанра заплетен сюжет и съспенс. Един най-обикновен ден в полицейския участък бива помрачен от смущаващи кадри с отвлечено дете, излъчвани на живо по интернет, в които анонимен похитител заплашва да взриви детето.

награда Икар 2011 за най-добро представление
награда Аскер 2010 за главна женска роля - Ангелина Славова
и за изгряваща звезда - Василена Радева

билети 15, 12, 10 лв.

МЕЖДУНАРОДНА ПРОГРАМА
3 юни (петък )
16.30 - 17. 10 ; 17.30 - 18.10
18.30 - 19.10;  19.30 - 20.10
Куклен театър
пост театър (ню йорк / берлин / токио)
БОЕН КЛУБ ЕКСПРЕС
драматургия Макс Шумахер
със специалното участие на Самуел Финци

Post theater e интердисциплинарна група за сценични изкуства, основана през 1999 г. в Ню Йорк. Пърформансът "Боен клуб" експрес" отговаря на въпроса "Как и въз основа на какво се създава самоличността?" Вдъхновението от филма на Ч. Паланюк и  Д. Финчър "Боен клуб" е в идеята за формирането на подривна група и в стремежа да се открие алтернатива на живеенето в консуматорското общество. Проектът отваря дискусия за връзката между работата и свободното време и как те съдействат за изграждането на самоличността. За участието на фестивала, Post Theater правят българска версия на спектакъла със специалното участие на Самуел Финци.

спектакълът е на български и английски

билети 5 лв.

ПАРАЛЕЛНА ПРОГРАМА
3 юни (петък )18.00 - 20.20 - Сцена "Филиал"
Драматичен театър "Сава Огнянов" - Русе
ТРИ СЕСТРИ
от А. П. Чехов
постановка Армен Джигарханян
режисьор Юрий Клепиков
участват Ясена Господинова, Яна Стефанова-Хернани, Евгения Явашева,
Надя Банчева, Ралица Константинова, Христо Памуков, Венцислав Петков, Веселин Тотев, Рашко Младенов, Павел Иванов, Адриан Филипов,
Михаил Атанасов, Кадри Хабил, Иван Самоковлиев, Йовко Кънев, Крум Берков, Радомир Андонов, Живка Пенева, Петя Венелинова, Тихомир Благоев,
Борислав Веженов, Ружа Любомирова, Татяна Цветкова, Дина Шошева

Режисьор на Чеховия шедьовър "Три сестри" е големият руски актьор и режисьор Армен Джигарханян, изиграл над 250 роли в киното и телевизията. От средата на 90-те ръководи свой собствен театър в Москва. В представлението той е ползвал много ранна версия на пиесата, преди да са нанесени окончателните корекции на самия Чехов.

номинация за Икар 2011 за "Най-добър дебют" - Борислав Веженов

с антракт

билети 15, 12, 10 лв.

МЕЖДУНАРОДНА ПРОГРАМА
4 юни (събота ) 16.00 - 20.00 - Археологически музей
5 юни (неделя ) 19.00 - 22.00 - Археологически музей
Били Кауи – Лондон, Англия
СТЕРЕОСКОПИЧНА ТРИЛОГИЯ
3D видео инсталации

През последните 25 години Били Кауи работи като хореограф най-вече за своята компания "Divas Dance Theatre". Много от танцовите му филми са носители на награди. Напоследък той фокусира интереса си върху стереоскопични танцови инсталации, които създават усещането за присъствие на реални танцьори от плът и кръв. "Стереоскопична трилогия" включва три 3D видео инсталации - "В плътта" (прожекция на пода), "Мечтание" (прожекция на тавана, като зрителите лежат на пода) и "Танго на самотата" (прожекция на стена).
 
билети 4 лв.

БЪЛГАРСКА СЕЛЕКЦИЯ
4 юни (събота ) 18.30 - 20.20 - Основна сцена
Театрална Работилница "Сфумато"
ЗИМНА ПРИКАЗКА
от Уилям Шекспир
адаптация и постановка Маргарита Младенова
участват Цветан Алексиев, Христо Петков, Елена Димитрова, Маргита Гошева,
Сава Драгунчев, Явор Бахаров, Бойко Кръстанов, Антонио Димитриевски,
Станислав Ганчев, Марк Делчев

Театрална работилница "Сфумато" е основана от режисьорите Маргарита Младенова и Иван Добчев през 1989 г. като територия за театрални търсения. За над 20те години от своето съществуване тя успява да наложи свой уникален стил и начин на работа и да постигне международно признание. "Зимна приказка" е първи спектакъл от новата програма на "Сфумато" "Шекспир 2010-2011". В него режисьорът М. Младенова продължава и задълбочава своя интерес към изследване на границите на човешкото с постоянна загриженост за това какво се случва след тяхното прекрачване. По нейните думи "Зимна приказка" е "последен миракъл на гения, около който ние само можем да кръжим - уплашени и очаровани, да зърваме нещо през пролуките на оградата и да сънуваме какво сме видели там".

билети 15, 12, 10, 8 лв.

МЕЖДУНАРОДНА ПРОГРАМА
4 - 7 юни (събота - вторник) - Галерия "Графит"
Андреас.мук. Хайдер - Виена, Австрия
СЕНКИ
дигитална инсталация
индивидуален проект Андреас.мук. Хайдер

Андреас Хайдер е медиeн артист, който живее и работи във Виена. Творческите му занимания са в областта на късометражното кино, изложби, видео инсталации и пърформанси. "Skia", от гръцки "сенки", представлява дигитална инсталация, в която човешкото присъствие се улавя от инфрачервена камера. Образът бива манипулиран от софтуерна програма и чрез видео проектор се прожектира като изкуствена сянка. Инсталацията изследва взаимодействието между нашите сенки и собственото ни съзнание, че се движим. Какво би означавало, ако нечия сянка се освободи и развие несвойствена автономия?

вход свободен

ПРОГРАМА "ШОУКЕЙС"
2 юни (четвъртък) 20:30 – 21:15 - Галерия "Графит"
4 юни (събота) 19.00 - 20.15 - Галерия "Графит"
5 юни (неделя) 20.00 - 21.15 - Галерия "Графит"
Subhuman Theatre
MAN EX MACHINA
проект на Венелин Шурелов

Венелин Шурелов е един от най-известните млади български сценографи, специализирал в работата с мултимедия. Носител е на първа награда на конкурса на Mtel за съвременно българско изкуство. "Man еx Machina" е камерно театрално представление, комбинация между инсталация, пърформанс и лекция. Занимава се с взаимоотношенията между човек и технологии, които провокират създаването на хибридни същества. Тези свръхестествени, зрелищни същества маркират границите между човешко и технологично, родено и направено, факт и фикция. Главно действащо лице тук е едно такова същество - еклектичен обект, създаден от нови технологии и стари механизми, тялото на артиста и сложната електроника.

премиера

билети 8 лв.

ПАРАЛЕЛНА ПРОГРАМА
4 юни (събота ) 19.00-20.40 - Сцена "Филиал"
Театрално-музикален продуцентски център - Варна
Драматичен театър "Стоян Бъчваров" - Варна
БРЕМЕН
по мюзикъла "Веселите градски музиканти" от Александър Владигеров
режисьор Стоян Радев Ге. К.
участват Биляна Стоева, Васил Читанов, Веселина Михалкова,
Владислав Виолинов, Даниела Викторова, Пламен Димитров, Теодора Михайлова, Тони Карабашев, Анелия Алексиевa, Божидар Христов,
Виктория Владимирова, Георги Маринов, Ива Гаджева, Иван Георгиев,
Мариела Станчева, Олга Голант, Радостина Точева, Христо Христов,
Славяна Иванова, Поли Недкова, Георги Христов, Марин Василев,
Оник Мануков, Зора Иванова

Мюзикълът "Бремен" е чиста сила и енергия, които буквално изригват от сцената, през таланта и харизмата на актьори и танцьори, и прекрасната музика на Александър Владигеров. Спектакълът използва едноименната приказка на Братя Грим.

ПАРАЛЕЛНА ПРОГРАМА
4 юни (събота) 21.00 - 22.40 - Радио-Варна
FORWARD MOTION
проект на Британски съвет и South East Dance - Великобритания
колекция от танцови филми

Forward Motion е колекция от изключителни британски танцови филми, курирана от експерти в областта. Проект на Британски съвет продуциран в сътрудничество с South East Dance, Forward Motion представлява вълнуваща моментна снимка на богатата британска танцова индустрия и влиянието, което има по света. Прожекциите на тези филми дават възможност на практиците от различни точки на планетата да развиват своите умения, да обменят опит и да изграждат сътрудничества. Колекцията включва повече от 20 исторически, основополагащи и разтърсващи танцови филма, заедно с интервюта и презентации на различни артистични практики. Проектът събира както добре познати филми, така и експериментални рядкости.
       
билети 4 лв.

ПРОГРАМА "ШОУКЕЙС"
5 юни (неделя) 18.00 - 19.00 - Куклен театър
Н2О Филм
ПЪРВА ЛЮБОВ
по Самюъл Бекет
режисьор Нина Боянова
участват Леонид Йовчев, Павлин Петрунов Димитров

Спектакълът е дебютната работа на професионална сцена на младата режисьорка Нина Боянова. Текстът на Бекет е една от неговите най-ранни новели, издържана в стила на черния хумор. Млад мъж, прогонен от семейния дом след смъртта на баща си, намира убежище на една пейка. Там среща жена, която го отвежда у дома си, от което произтичат редица катастрофални последици за двамата. Историята е едновременно цинично-красива и елегична. Актьорите представят отломките на една човешка цялост.
 
награда Икар 2011 за дебют - Павлин Димитров

субтитри на английски

билети 8 лв.


БЪЛГАРСКА СЕЛЕКЦИЯ
5 юни (неделя) 18.00 - 19.30 - Основна сцена
Драматичен театър "Н.О.Масалитинов" - Пловдив
Продуцентска къща АРТИШОК
БЪЛГАРСКИ РАЗКАЗИ
по Ангел Каралийчев, народни приказки и предания
сценичен вариант, сценография и постановка Мариус Куркински
моноспектакъл на Мариус Куркински

Мариус Куркински е безспорно явление в българския театър. В поредния си моноспектакъл "Български разкази", той отново се обръща към живота на предците и народните спомени, защото "паметта ражда надежда". Виртуозният актьор преминава през персонажи и събития от творчеството на Ангел Каралийчев и превежда зрителите през пречистващия ефект на драмата. Човешката енергия и посветеност, вложени в артистичния акт, превръщат спектакъла в съкровена изповед.

ИКАР 2011 за главна мъжка роля - Мариус Куркински

билети  18, 15, 12, 10 лв.

МЕЖДУНАРОДНА ПРОГРАМА
5 юни (неделя) 19.45 - 21.05 - Сцена "Филиал"
Театър Фолксбюне ам Роза-Люксембург-Плац - Берлин, Германия
ОТНОСНО ОМАРА
от Дейвид Фостър Уолъс   
режисьор Иван Пантелеев
участват Самуел Финци и Сър Хенри

Оригинална и уникална по рода си театрална интерпретация на текстове от култовия американски писател Дейвид Фостър Уолъс. Режисьорът превръща един скандален репортаж на Уолъс (писан за Мейнския фестивал на омарите) и разказ от сборника му "Кратки интервюта с противни мъже" в театрален монолог за виртуозния Финци (носител на театралната награда на Берлин 2011 съвместно с Димитър Гочев, Алмут Цилхер и Волфрам Кох). Моралният казус, съдържащ се във факта, че омарите се пускат живи във врящата вода, се разгръща до генерално занимание с проблемите за насилието и жестокостта.

субтитри на български

билети 15, 12, 10 лв.

ПРОГРАМА "ШОУКЕЙС"
5 юни (неделя) 21.00 - 23.00 - Археологически музей
Гьоте институт - България
Брейн Стор Проджект - София
deufert&plischke - Берлин
±359 ТОПОЛОГИЯ
участват deufert&plischke, Ива Свещарова, Нели Митева, Вили Прагер,
Стефан А. Щерев, Мила Одаджиева, Боян Манчев, Майя Стефанова

Топологията е дял от математиката, който изследва начините, по които фигурите се деформират без да променят основните си елементи. В оригиналната инсталация на немските артисти Дойферт & Плишке, заедно с българските артисти от "Брейн Стор Проджект", зрителите създават своя лична топология и са главни действащи лица.
Цел - да се открие структурата, спомените, фактите и стереотипите, които изграждат многогласния разказ за България. Елементите изглеждат познати: буркани с туршия, бродерии, светци, футбол, игри на карти и порно звезди.
Но това е само на пръв поглед…

публиката влиза по всяко време

билети 4 лв.

БЪЛГАРСКА СЕЛЕКЦИЯ
6 юни (понеделник ) 18.00 - 19.20 / 20.30 - 21.50 - Сцена "Филиал"
Театър 199 "Валентин Стойчев"
ОТВОРЕНА БРАЧНА ДВОЙКА
от Дарио Фо и Франка Раме
режисьор Мариус Куркински
участват Рени Врангова, Веселин Анчев, Константин Икономов

Автори на пиесата са нобеловият лауреат за литература Дарио Фо и съпругата му Франка Раме. В нея се разказва комичната история за дългогодишното нещастно съжителство на двама съпрузи. В опит да се облекчи хватката на брачните окови мъжът предлага модела "отворен брак". Всеки е свободен да има паралелна любовна връзка с позволението на другия. Възможно ли е любовта да просъществува в условията на разпадналата се двойка? По забавен начин режисьорът предлага скептичен поглед към либералните схващания за семейното съжителство.

билети 15, 12, 10 лв.

ПАРАЛЕЛНА ПРОГРАМА
6 юни (понеделник) 15:30 - 17:10 – Кино Арена Гранд Мол - Варна
ПИНА
Германия-Франция, 2011, документален филм

Пина Бауш, основател и артистичен директор на "Tanztheater Wupertal Pina Bausch" от 1973 г., е легендарна танцьорка и хореографка. Уникалните є творения промениха езика на танца и предлагат несравнимо с нищо друго визуално преживяване. Новаторският филм на Вим Вендерс улавя есте-тиката на Пина Бауш по неповторим начин.

ПРОГРАМА "ШОУКЕЙС"
6 юни (понеделник) 18.30 - 19.40 - Куклен театър
Ида Даниел, Сдружение за съвременно алтернативно изкуство и култура
По действителен случай, Театрална работилница "Сфумато"
МЪРТВАТА ДАГМАР ИЛИ МАЛКАТА КИБРИТОПРОДАВАЧКА
автор ghostdog
режисьор Ида Даниел
участват Леонид Йовчев, Петър Мелтев, Димитър Марков, Юлиан Петров, Александър Митрев

"Мъртвата Дагмар или малката кибритопродавачка" е първата самостоятелна пиеса на автора ghostdog, станал известен с текста си "Пеперудите са всъщност изтребители" (наградата "Икар" 2009 за дебют на актрисата Ирина Дочева). Почеркът му е разпознаваем със силната самоирония, свободни асоциативни връзки, ловки препратки към културни архиви и съвременни явления, черпещ вдъхновение от софийските улици. Спектакълът на Ида Даниел задава въпросите: Как се създава правдива измислица? Кому е нужна истината? За какво се използват измислиците? Къде е границата между реалността и илюзията?

Номинация Аскеер 2010 за изгряваща звезда - Ида Даниел
Номинация Икар 2011 за музика - Ambient Anarchist

субтитри на английски

билети 8 лв.

ПАРАЛЕЛНА ПРОГРАМА
6 юни (понеделник) 20.00 - 21.50 - Основна сцена
7 юни (вторник) 19.00 - 20.50 - Основна сцена
Малък градски театър "Зад канала"
РИТЪМ & БЛУС 2
музикален спектакъл на Румен Цонев
участват Филип Аврамов, Петър Калчев, Стела Стоянова, Албена Михова,
Симеон Бончев, Стоян Младенов, Йорданка Илова, Жени Александрова-Лечева, Милена Спиридонова, Христина Пипова, Красимир Спиридонов
 
със специалното участие на Христо Мутафчиев

Авторският музикален спектакъл на композитора и диригент Румен Цонев е продължение на хита "Ритъм & блус 1", в който конферансие е Христо Мутафчиев. Известният актьор пак ще присъства, макар и задочно чрез кадри на видео. Актьорите танцуват по музиката на някои от най-популярните произведения на класиката. Разказват невероятни истории из живота на Бах, Хендел, Моцарт, Бетовен, Шуберт, Шопен, Росини, Пучини, Сен Санс, Чайковски и Рахманинов.

билети 18, 15, 12, 10 лв.

ПРОГРАМА "ШОУКЕЙС"
6 юни (понеделник) 20.30 - 22.30 - Галерия "Графит"
écorché
танцов спектакъл на Мирослав Йорданов и Валери Миленков
участва Валери Миленков

Спектакълът "écorché" е втори съвместен проект на хореографа, концептуалист и драматург Мирослав Йорданов и танцьора Валери Миленков. Терминът "écorché" означава рисунка или скулптура на човешко тяло без кожа, която изучава мускулите с цел постигане на максимална натурност на изображенията. Спектакълът изследва тялото в неговата оптимална органичност. Експресивното разчленяване на движението е направено прецизно, минималистично и елегантно поетично.

комбиниран билет за "écorché" и "HACK" - 8 лв.

ПРОГРАМА "ШОУКЕЙС"
6 юни (понеделник) 20.30 - 22.30 - Галерия "Графит"
Дерида денс център
HACK
танц-инсталация
режисьор и хореограф Живко Желязков
участва Петя Мукова

Танц-инсталацията "Hack" е първи артистичен продукт на първия център за съвременен танц в България - "Derida Dance Centre". Основатели са хореографът Живко Желязков и арт мениджърът Атанас Маев. "Hack" (от англ. - насичам, накълцвам) означава да разстроиш дадена структура или система, като разбиеш и най-недосегаемите й кодове. Екипът изследва процеса на непрекъснатото взаимодействие между тялото и пространството, между човека и средата и взаимното пренастройване на функции и поведение.

комбинира н билет за "écorché" и "HACK" - 8 лв.

ПРОГРАМА "ШОУКЕЙС"
7 юни (вторник) 18.00 - 19.15 - Галерия "Графит"
Сдружение за съвременно алтернативно изкуство и култура "По действителен случай" -
НОКТЮРНО - от прахта до сиянието
текст Светозар Георгиев, Ирина Голева и Огнян Голев
режисьор Ирина Дочева Голева
участват Ирина Дочева Голева (актриса), Огнян Голев (актьор), Мария Илчева (контрабас), Александър Деянов-Skiller (бийтбокс)

След успеха на "Пеперудите са всъщност изстребители", сдружението от независими артисти "По действителен случай" за втори път гостува на МТФ "Варненско лято" със своя нов проект. Актьорите Ирина Дочева и Огнян Голев се срещат с контрабасистката Мария Илчева и феноменалния Александър Деянов - Skiller (национален шампион по бийтбокс от 2007, "най-бързата уста на Изтока") в необичайно театрално представление, което се опитва да разкаже най-трудната и интимна история - съединението между двама души. Спектакълът пресъздава историята в достъпно нетрадиционен, музикално динамичен вид.

ИКАР  2011 за авторска музика - Мария Илчева  и Александър Деянов-Skiller

субтитри на английски

билети  8 лв.

МЕЖДУНАРОДНА ПРОГРАМА
7 юни (вторник) 20.00 - 21.00 - Сцена "Филиал"
Кит Джонсън X-act - Копенхаген, Дания
RANKEFOD (ракообразно)
танцов спектакъл
хореография и изпълнение Кит Джонсън

След 12 години занимания с елитен спорт и бакалавърска степен от Спортната академия, Кит Джонсън започва да танцува на 24 годишна възраст. Участва в множество проекти из цяла Европа. Спектакълът е соло пърформанс за еволюцията, изследващ възникването на видовете. Пра-архаичното тяло и сетива все още живеят в съвременните човешки същества като жива памет от времето преди homo erectus. Представлението се опитва да разкрие еволюционните спомени на тялото, отвъд неговата физическа реалност.
 
билети 12, 10, 8 лв.    

МЕЖДУНАРОДНА ПРОГРАМА
7 юни (вторник) 21.30 - 23.00 - Археологически музей
Компания О Ултимо Моменто - Франция, Португалия
С ТЕБ
спектакъл на Жоао Пауло дос Сантос и Руй Орта
изпълнение Жоао Пауло дос Сантос

"O Ultimo momento" е френско-португалска компания, създадена през 2004 година от португалския цирков артист Жоао Пауло дос Сантос и френския музикант Гийом Дютрийо. Компанията е базирана във Франция и пътува по цял свят със своите спектакли. Двамата португалски артисти - акробатът Жоао Пауло дос Сантос и хореографът Руи Орта, са обединили опит и умения, за да създадат спектакъла "С теб", в който разкриват своя уникален език. В него са представени техните схващания за тялото и заобикалящата го среда. Една съвсем празна сцена, стол, пилон и най-вече движението на атлетичното тренирано тяло във въздуха и по земята, са средствата, чрез които Жоао Сантос изразява и изследва дълбоките лични емоции на гняв, изтощение и самота.

Награда "Емилио Сапатеро" за цирково изкусство на Международния фестивал на Театъра и уличното изкуство на Валядолид,  Испания 2009 - Жоао Пауло дос Сантос

комбиниран билет: "С теб" и "BLUBABOX" 10 лв.


ПАРАЛЕЛНА ПРОГРАМА
7 юни (вторник) 21.30 - 23.00 - Археологически музей
Блуба Лу
Димитър Паскалев и Константин Кацарски
BLUBABOX

Блуба Лу (Димитър Паскалев и Константин Кацарски) са сред най-иновативните и продуктивни български музикални формации от новото хилядолетие. Пионери в българския музикален "ъндърграунд" и "виновни" за съживяването на съвременната българска музика, Блуба Лу имат 6 издадени албума. През 2010 се ражда най-новият им проект "Blubabox", повлиян от минимализма на новото време. В него са миксирани семпли черно-бели визии, съчетани с ефектно монохромно осветление и модерен клубен звук.

комбиниран билет: "С теб" и  "BLUBABOX" - 10 лв.

ПАРАЛЕЛНА ПРОГРАМА
8 юни (сряда) 18.00 - 19.10 - Куклен театър
Държавен куклен театър - Варна
ВЪЗГЛЕДИТЕ НА ЕДИН ПЪН
спектакъл за възрастни по детска приказка (или нещо като Пинокио)
постановка Теди Москов
участват Стоян Стоянов, Галин Гинев, Вера Стойкова, Красимир Добрев,
Боян Стоянов, Гергана Господинова, Диана Цолевска

"Възгледите на един пън" е спектакъл за възрастни, който се движи по ръба на уличното и поетичното. Един забавен прочит на идеята какво става със създателите и създанието. Зрителите ще станат свидетели на типичните за режисьора изобретателни театрални импровизации и гегове, композирани на принципа на кино монтажа. Представлението, по един лек и шеговит начин, поставя въпроса за метаморфозата на човешката природа и предизвикателствата на съвремието, за конфликта между бащи и деца и за несъвместимостта на две гледни точки към света.

ИКАР 2011 за режисура - Теди Москов

билети 15, 10 лв.


БЪЛГАРСКА СЕЛЕКЦИЯ
8 юни (сряда) 19.30 - 21.00 - Сцена "Филиал"
Малък градски театър "Зад канала"
ПОД КОНТРОЛ
от Фредерик Зонтаг
постановка Младен Алексиев
участват Ирини Жамбонас, Илка Зафирова, Светлана Янчева, Христина Караиванова, Иван Петрушинов, Емил Котев, Пенко Господинов,
Александър Кадиев, Евгени Будинов

Съвременен текст за скритите механизми на манипулация в "обществото на контрола". Една жена решава, че целият й живот не е нищо повече от телевизионен сериал, който без нейно знание снимат от доста време. Така започва да й се струва, че нищо от това, което е смятала за истинско и реално, не е съвсем такова. Явление, което в изминалите години разшири своите рамки и което заклеймява като безполезен всеки наш опит да съхраним личното си пространство. Младият режисьор Младен Алексиев ефектно използва възможностите на съвременните мултимедии и превръща театралната сцена в своеобразно снимачно студио с екран, на който в реално време се прожектира случващото се, снимано от няколко камери. Силно визуален, смел и адекватен театрален прочит на необичайния текст на младия френски драматург.

билети 15, 12, 10 лв.     

ПАРАЛЕЛНА ПРОГРАМА
8 юни (сряда) 19.30 - 22.00 - Основна сцена
Театрално-музикален продуцентски център Варна
и Френски културен институт - България
ПРОКЛЯТИЕТО НА ФАУСТ (La damnation de Faust)
оперна оратория от Ектор Берлиоз
Диригент Амори дьо Клозел (Аmaury du Closel) – Франция
Симфоничен оркестър, солисти и хор на Държавна опера Варна
Участват: Даниела Димова, Арсений Арсов, Пиер Ив Прюво (Pierre Yves Pruvot) - Франция, Евгений Станимиров
Оперната оратория или както още я наричат драматичната легенда "Проклятието на Фауст" е едно от най-високите достижения на романтичната музика, написано през 1846 г. от Ектор Берлиоз. Личност с неспокоен, вечно търсещ и разкъсван от противоречия дух, композиторът през целия си живот развенчава и преобръща парадигмите в изкуството, обогатява музикалната форма, разкрива нови звукови хармонии, прави блестящи нововъведения в оркестрацията и създава програмния симфонизъм, оказвайки огромно влияние върху развитието на музиката. Идентично със светоусещането на композитора, безсмъртното произведение на Йохан Волфганг фон Гьоте "Фауст" предоставя идеалния сюжет за развихряне на композиторския гений. Берлиоз изгражда една мащабна музикална структура за солисти, хор, оркестър и балет, която представлява съвършено нов за времето жанр. С дълбок философски и драматичен потенциал, "Проклятието на Фауст" упражнява своето магнетично въздействие, отправяйки своите интелектуални и естетически предизвикателства и към съвременните творци.

билети 30, 20, 15, 10 лв.

ПАРАЛЕЛНА ПРОГРАМА
9 юни (четвъртък) 18.00 - 19.30 - Куклен театър
Държавен куклен театър - Варна
БОЛИВУД
авторски спектакъл на Боян Иванов и Татяна Соколова
постановка Боян Иванов
участват Вера Стойкова, Боян Стоянов, Веселина Калчева, Галин Гинев,
Гергана Господинова, Диана Цолевска, Евгения Василева, Красимир Добрев,
Стоян Стоянов

"Боливуд" е поредният успешен спектакъл на режисьора Боян Иванов. Това е един прекрасен микс от театър, музика и танц, който по симпатично-ироничен начин коментира нуждата на всеки човек от любов, щастие, доброта и красота. На сцената оживява пищният и колоритен свят на Боливуд - индийски вариант на Холивуд. Житейските ситуации са монтажирани с бутафорни картини, напомнящи индийските филми, в които винаги има много песни, танци и любовни обрати, а животът изглежда цветен, екзотичен, чувствен и вълнуващ. Представлението зарежда зрителите с лекота и светлина, усещане за хармония и наслада, подобно филмите на Боливуд.

билети 10, 8 лв.

МЕЖДУНАРОДНА ПРОГРАМА
9 юни (четвъртък) 20.00 - 21.40 - Сцена "Филиал"
Национален театър "И. Л. Караджале" - Букурещ, Румъния
ЛАВИНАТА
от Тунджер Джюдженоглу
режисьор Раду Африм
участват Константин Кожукаро, Илинка Томоровеану, Родика Йонеску / Ралука Апроду, Мариус Маноле, Зиталие Бикир, Ана Чйанта, Ралука Петра, Мирча Русу, Аристица Диаманди, Андреа Пора, Ралука Апроду, Анееа Оприш, Киара Анка Фиран, Михаела Велику

За втори път на МТФ "Варненско лято" гостува спектакъл на Раду Африм - един от най-оригиналните и провокативни млади румънски режисьори. Неговите представления се отличават със специфичен театрален език, който свързва в интересни съчетания визуалните кодове на XXI век с класически и съвременни пиеси. Пиесата на турския драматург Тунджер Джюдженоглу е горчива метафора за живота в тоталитарните общества, за преследването на свободата и съхраняването на надеждата. Действието се развива в закътано планинско село, чиито обитатели живеят в постоянен страх от чудовищна лавина, способна да разруши всичко, което имат. Заради заплахата от нея, всяка година те прекарват в пълно мълчание всичките девет месеца, в които планинските върхове са покрити със сняг. Раждането на деца е разрешено само в оставащите три месеца, за да не могат писъците на новороденото да събудят лавината.

награда "Унитер" за женска роля - Ана Чйанта

със субтитри на българси

билети 12, 10, 8 лв.

ПАРАЛЕЛНА ПРОГРАМА
9 юни (четвъртък ) 19.30 - 21.30 - Основна сцена
Театър "Възраждане"
АЛО, АЛО
от Дейвид Крофт и Джеръми Лойд
режисьор Роберт Янакиев
участват Даниел Цочев, Йосиф Сърчаджиев, Мирослава Върбанова, Ивет Радулова, Надя Конакчиева, Филипа Балдева, Свежен Младенов, Донка Аврамова-Бочева, Петър Лъджев, Георги Златарев, Христо Ботев, Анатоли Лазаров, Мариана Жикич, Станислава Коцева

"Ало, ало" е спектакъл на режисьора Роберт Янакиев по пиесата на Дейвид Крофт и Джеръми Лойд, написана много преди едноименния сериал да завладее света. В постановката се запазва атмосферата от времето на Втората световна война, а колоритността на различните персонажи се допълва от специфичния британски хумор, пресъздаден с лек "френски акцент". Всичко онова, заради което зрителите от години следят сериала, може да бъде открито в спектакъла, с тази разлика, че любимите образи сега са толкова близо до нас, претворени от любими актьори, че човек буквално може да ги докосне. Специалното участие на големия Йосиф Сърчаджиев превръща спектакъла в истинско театрално преживяване с филмов привкус.

билети 18, 15, 12, 10 лв.

ПАРАЛЕЛНА ПРОГРАМА
10 юни (петък) 18.00 - 19.10 - Сцена "Филиал"
Университетски театър, Нов Български Университет
ДОМЪТ НА БЕРНАРДА АЛБА
от Федерико Гарсия Лорка
режисьор Възкресия Вихърова
участват Цветана Манева, студенти от програма "Театър" - НБУ,
Антоанета Петрова

Спектакълът е част от репертоара на Университетски театър към Нов български университет "Театър на голия охлюв". "Бернарда Алба" е създадено като римейк на спектакъла, което успешно се игра повече от пет сезона на камерна сцена на Народен театър „Иван Вазов“. Идеята на представлението е да продължи живота на култовата роля Бернарда Алба в интерпретацията на Цветана Манева, която е една от емблематичните актриси в съвременния български театър и професор в театралния департамент на университета. Спектакълът е основно репертоарно заглавие на кампанията на Университетския театър "Открий театъра" - вход достъпен за хора с различни възможности", която цели да фокусира общественото внимание върху осигуряването на достъп до театралните зали за хора с различни възможности.

Билети 10, 8, 6 лв.       

ПАРАЛЕЛНА ПРОГРАМА
10 юни (петък) 19.30 - 20.50 - Основна сцена
Нов български университет
ПЕСЕНТА НА КЛОУНА
проект на Милчо Левиев
с театралната музика на Панчо Владигеров създадена 20-те години на XX век
за спектаклите на Макс Райнхард в Дойчес Театър - Берлин
с участват на Милчо Левиев - пиано, Вики Алмазиду - вокал, Венцислав Благоев - тромпет, Стоян Янкулов – ударни инструменти, Веселин Веселинов-Еко - контрабас, Ицко Финци - четец

Музика към пиесите: Цезар и Клеопатра - Бърнард Шоу, Венецианският търговец - Шекспир, Дванайста нощ - Шекспир, Тебеширеният кръг - Клабунд, Сънна игра - Стриндберг

Проектът "Песента на клоуна" представя театралната музика на Панчо Владигеров, композирана между 1920 и 1932 г. за Дойчес театър, Берлин за спектаклите на гения на експресионизма, режисьора Макс Райнхард. Музикалните интерпретации са на известния джаз изпълнител и един от най-добрите ученици на Панчо Владигеров Милчо Левиев. Те представляват звукови картини, изпълнени с непреодолимо очарование, в които оригиналът е напълно запазен в органична среда, но придобива нов смисъл и значение. Богатство на тембри, багри, щрихи и ритми.

билети 18, 15, 12, 10 лв.

ПАРАЛЕЛНА ПРОГРАМА
10 юни (петък) 21.30 - 23.00 - Археологически музей
11 юни (събота) 21.30 - 23.00 - Археологически музей
Театър "София"
ФОРМАТА НА НЕЩАТА
превод, постановка и музикална среда Мартин Киселов
участват Лора Мутишева, Милко Йовчев, Марта Каменова, Борис Георгиев

Спектакълът е дебют на българска сцена на младия режисьор Мартин Киселов. Пиесата на американския драматург Нийл Лабют се поставя за първи път в България. Тя е вълнуваща история за любовта, доверието и предателството. Студентка по скулптура започва връзка със свой колега и за няколко месеца го превръща от свито, уплашено момче в привлекателен и самоуверен млад мъж. Новите възможности донасят със себе си морални дилеми, които довеждат връзката им до ръба. Точно когато нещата стигат точката на кипене, скулпторката разкрива своята голяма тайна.

премиера

субтитри на английски

билети 10 лв.

БЪЛГАРСКА СЕЛЕКЦИЯ
11 юни (събота) 18.30 - 20.40 - Основна сцена
12 юни (неделя) 18.30 - 20.40 - Основна сцена
Театър "София"
СУМАТОХА
от Йордан Радичков
режисьор Боян Иванов
участват Михаил Милчев, Николай Върбанов, Росен Белов,
Пламен Манасиев, Калин Врачански, Сава Пиперов, Мартин Гяуров,
Николай Антонов, Ивайло Герасков, Милен Николов, Майя Остоич,
Биляна Казакова-Угринска

"Суматоха" е един от най-ярките текстове на неповторимия магьосник на словото Радичков. Тя звучи едновременно самобитно, ексцентрично, смешно, локално и общочовешки. Персонажите са по-скоро щрихирани манталитети на местни герои, които през абсурдни реплики и действия се докосват до дълбоките проблеми на живота. Боян Иванов поглежда към текста днес през една от големите теми на съвремието - центъра и периферията. На почти празна сцена актьорите с лекота, чувство за хумор и усет към гротеската завихрят суматохата, верни на духа на класика.

билети 18, 15, 12, 10 лв.

ПАРАЛЕЛНА ПРОГРАМА
12 юни (неделя) 16:00 - 17:20 - Куклен театър
Учебен драматичен театър, НАТФИЗ
ИЗМЯНА
от Харолд Пинтър
сценична адаптация и режисура Димана И. Пейчева
участват Дария Симеонова, Иво Аръков, Христо Пъдев

Режисьорски опит на студентката по режисура Димана Пейчева върху един от текстовете на нобеловия лауреат Харолд Пинтър. Пиесата разказва за драмата на трима души, обвързани в приятелски, семейни и любовни взаимоотношения. В рамките на 9 години, поради човешка слабост и стечение на обстоятелства, те разрушават връзките помежду си. Страх, лицемерие, самозалъгване и липса на решителност запълват живота на персонажите с компросмиси, лъжи и неудовлетвореност. Действието се развива ретроспективно и като на кинолента животът се връща наобратно.

билети 6 лв

ПАРАЛЕЛНА ПРОГРАМА
12 юни (неделя) 18:00 - 18:45 - Куклен театър
Учебен драматичен театър, НАТФИЗ
ЛЮБОВНИКЪТ
от Харолд Пинтър
режисьор Мария Атанасова
участват Аделина Петрова, Михаил Петров

Спектакълът изцяло се доверява на текста на Харолд Пинтър, който се занимава с разпада на фалшивото семейно щастие. Катализатор на срива е Любовникът, който предизвиква отлаганата отдавна емоционална експлозия. Освободени от ритуала на привидното брачно благоденствие, двама съпрузи шеметно помитат границите между въображаемо и реално, между допустимо и перверзно. Сексът се превръща в извратена война, любовта - в манипулативно оръжие, а изходът от жестокия им свят - в химера.

билети 6 лв

МЕЖДУНАРОДНА ПРОГРАМА
12 юни (неделя) 19.00 - 21.45 - Сцена "Филиал" - Варна
14 юни (вторник) 19.00 - 21.45 - Театър "София" - София
Театр де ла Плас - Лиеж, Белгия
ЖИВОТЪТ Е СЪН
от Педро Калдерон де ла Барка
постановка Галин Стоев
участват Фабрис Ад, Жером дю Фальоаз, Винсент Лекюер, Милари Лобос Гарсиа, Кончита Паз, Клеман Тирион, Оливие Иглесиас, Уим Лотс

Класическата пиеса на испанския драматург Калдерон де ла Барка "Животът е сън" е една от най-красивите барокови приказки в европейския театър. Зад историята на полския принц Сехизмундо, прекарал целия си живот в отдалечена кула, затворен от собствения му баща- повярвал в пророчеството, че синът му ще провали кралството - проблясват по-сложните философски въпроси за невидимата граница между реалност и илюзия. Съвременната интерпретация на класическата пиеса е дело на режисьора Галин Стоев, получил международна известност с театралната си работа във Франция и Белгия. Той е един от малкото български творци, чиито спектакли са попадали в официалната селекция на най-големия международен театрален фестивал в света - "Авиньон", и единственият българин, поставял на сцената на "Комеди Франсез" в Париж.

симултанен превод на български
с антракт

билети 15, 12, 10 лв.

   
ЗАКРИВАНЕ
 
Присъединете се към страницата на svetlosenki.com - Изкуството като начин на живот във facebook.

 

За да публикувате коментари, трябва да сте регистриран потребител. Можете да се регистрирате от тук.

 
Изкуство и култура www.svetlosenki.com 2009-2010 Всички права са запазени.  Условия за ползване
Разработка    RSS    Бюлетин    Други проекти: www.mrejo.net    Работа при нас