"Лайв Зара джаз маратон"
      facebook 
Музика
Сряда, 08 Юни 2011 21:22
Фантастичен празник на джаза предстои в Стара Загора. Проектът на Венци Благоев "Лайв Зара Джаз" ще отпразнува своето пълнолетие с тридневен маратон от 13 до 15 юни, когато на традиционната сцена в библиотека "Захарий Княжески" ще свирят цяло съзвездие от международно признати музиканти и млади джаз и блус изпълнители.
Начало на маратона поставя любопитният квартет на братя Владигерови, Стоян Янкулов и Хуан Себастиан Гарсия - Херерос. Ще звучат композиции от новия албум на внуците на Панчо Владигеров и авторски пиеси на Хуан Себастиян. Любопитно е да се чуе как фрагменти от родния ни фолклор умело и атрактивно са съчетани с латино джаз и класическа музика. Още по-интересно е как колумбиецът с лекота импровизира върху фолклорното ни наследство и заедно със Стунджи изпълват мелодиите с непозната звучност и ритмичност.
Едва 34-годишен, "Снежната сова" има зад гърба си невероятен актив от партньорства със световноизвестни музиканти, сред които Антонио Санчес, Джоджо Майер, Елтън Джон. Категоричното мнение на музикалната критика е, че свири виртуозно на 6-струнен електрически бас и контрабас. Последният му албум "Inner Circle" бе включен в топ селекцията за 2010 година на авторитетното "O's Place Jazz Magazine". Възпитаник на Бъркли, от 21-годишна възраст Хуан свири по сцените на Ню Йорк, а от 2005 година се установява във Виена, където интензивно работи с Константин и Александър Владигерови. Подобно на Венци Благоев отделя изключително внимание на работата с деца и млади музиканти.
Втората вечер на "Лайв Зара джаз маратон" е отредена на приемствеността. След повече от година редовно посещаване на традиционните майсторски класове, които гостуващите джазмени правят в рамките на "Лайв Зара джаз", младите музикални надежди на Стара Загора вече имат достатъчно самочувствие да се качат на концертния подиум. Това е първият им самостоятелен концерт, за който са подготвили амбициозна програма от обичани джаз стандарти и блус теми.
С жизнерадостната енергия на Михаил Йосифов секстет ще се зареди публиката в сряда. Това е модерна джаз формация, създадена в края на 2009 година от тромпетиста и композитор Михаил Йосифов - един от най-добрите съвременни български музиканти. В състава на секстета са още петима брилянтни музиканти, които оформят днешния образ на джаза в България - Атанас Хаджиев (тенор сакс), Велислав Стоянов (тромбон), Васил Спасов (пиано), Димитър Шанов (бас) и Димитър Димитров (ударни инструменти). През есента на 2011 предстои издаването на първия албум на секстета - "Черна и бяла магия в стил софийски уличен джаз".

ПРОГРАМА НА ЛАЙВ ЗАРА ДЖАЗ МАРАТОН
Библиотека "Захарий Княжески", Стара Загора, бул. "Руски" 46

13 юни (понеделник)
19 часа
Майсторски клас с Венцислав Благоев - тромпет

22 часа
Концерт на "Снежната сова" - Хуан Себастиан Гарсия Херерос (Колумбия) - бас, контрабас;
Александър Владигеров - тромпет;
Константин Владигеров - пиано;
Стоян Янкулов-Стунджи - ударни, перкусии;
Билети: 6/4 лв

14 юни (вторник)
16 часа
Майсторски клас с Венцислав Благоев - тромпет

20 часа
Концерт на млади джаз и блус музиканти от Стара Загора
Билети: 4/2 лв

15 юни (сряда)
17 часа
Майсторски клас с Михаил Йосифов секстет

20 часа
Концерт на Михаил Йосифов секстет
Билети: 6/4 лв
 
Присъединете се към страницата на svetlosenki.com - Изкуството като начин на живот във facebook.

 

За да публикувате коментари, трябва да сте регистриран потребител. Можете да се регистрирате от тук.

 
Изкуство и култура www.svetlosenki.com 2009-2010 Всички права са запазени.  Условия за ползване
Разработка    RSS    Бюлетин    Други проекти: www.mrejo.net    Работа при нас