"Детето - повод за портрет" - творби от първата половина на XX век
      facebook 
Изложби
Понеделник, 20 Юни 2011 14:47
На 22 юни от 18:00 ч. в галерия "Васка Емануилова" ще бъде представена изложбата "Детето - повод за портрет", изследователски проект на кураторите Даниела Чулова и Милена Балчева. Експозицията включва детски портрети в областта на живописта, скулптурата и рисунката, създадени през първата половина на XX век. Събитието би могло да се разглежда като част от поредица изложби, започнала с "Автопортретът. Зримият образ и скритият смисъл" (2006 г.) и "Точки на пресичане. Художници рисуват художници" (2010 г.) в Софийска градска художествена галерия.
В "Детето - повод за портрет" са включени около петдесет детски портрета. Те отразяват промените, които претърпява този поджанр на границата на XIX и XX век, в зората на новото столетие, през 20-те и 30-те години на XX век. Изложбата представя един възможен поглед към различните стилове и подходи на няколко поколения живописци и скулптори. Акцентът е поставен върху знакови произведения от историята на българското изкуство в периода след Освобождението до 1944 г.

ДЕТЕТО - ПОВОД ЗА ПОРТРЕТ
Творби от първата половина на XX век1. Ненко Балкански, "Момче с хармоника", 40-те години на XX век, Софийска градска художествена галерия
2. Константин (Кочо) Гърнев, "Детски портрет", пастел, хартия, 1925, 43х33, колекция Вeнцислав Кадиев
3. Елисавета Консулова-Вазова, "Ели двегодишна", м.б., шперплат, 33х29,6см., 40-те години, ХГ Пазарджик
4. Борис Денев, "Четящо момиче", молив, хартия, 30-те години, 60х44см., ХГ Сливен
5. Андрей Николов, "Бюст на дете", мрамор, 37х27, 5х20,5, СГХГ
6. Никола Михайлов, "Портрет на дете", м.б., пл., 36,5х36, 1910 г., СГХГ

Снимките са предоставени със съдействието на Софийска градска художествена галерия.


Живописците, представени в рамките на проекта, са Иван Мърквичка, Георги Митов, Георги Данчов, Йордан Кювлиев, Антон Митов, Цено Тодоров, Никола Михайлов, Елисавета Консулова-Вазова, Елена Карамихайлова, Стефан Иванов, Христо Станчев, Васил Стоилов, Дечко Мандов, Илия Петров, Ненко Балкански, Дечко Узунов, Давид Перец, Вера Иванова, Васка Попова-Баларева, Руска Маринова и други.  

Детският портрет се разработва сравнително рядко в скулптурата. Въпреки това малкото запазени детски образи от първата половина на века показват високо ниво на професионализъм и художествени качества. Представените в експозицията портрети в нашата пластика от този период са дело на Андрей Николов, Асен Пейков, Жеко Спиридинов, Стефан Пейчев и Васка Емануилова.

Произведенията са притежание на СГХГ, НХГ, Ателие-колекция Светлин Русев, ХГ Пазарджик, ХГ Плевен, ХГ Сливен, ХГ Стара Загора, ХГ Русе и частни колекции. Eкспозицията е съпътствана от каталог.
Събитието се осъществява в рамките на музейната програма на галерията, която се занимава с изследователски проекти, свързани не само с творчеството на известната скулпторка, но и с проблеми от различни исторически периоди на българското изкуство.

Изложбата ще продължи до 25 септември 2011 г. Галерия "Васка Емануилова", филиал на СГХГ, бул. "Янко Сакъзов" 15.
 
Присъединете се към страницата на svetlosenki.com - Изкуството като начин на живот във facebook.

Етикети: Изложби Събития
 

За да публикувате коментари, трябва да сте регистриран потребител. Можете да се регистрирате от тук.

 
Изкуство и култура www.svetlosenki.com 2009-2010 Всички права са запазени.  Условия за ползване
Разработка    RSS    Бюлетин    Други проекти: www.mrejo.net    Работа при нас