Ретроспективна изложба на Марко Шивачев (1892 - 1946)
      facebook 
Събития - Изложби
Сряда, 22 Юни 2011 12:55
На 23 юни от 18:00 ч. в залите на Художествена галерия в Казанлък ще бъде открита ретроспективна изложба на Марко Шивачев (1892 - 1946).
Творецът е известен като приятел на Илия Бешков, Иван Пенков, Ангел Каралийчев, Ламар, Александър Стаменов, Константин Щъркелов, Дечко Узунов и т.н., но е забравен като художник. Учителства в различни кътчета на страната. Автор е на множество пейзажи и портрети, но творчеството му е непознато дори за изследователите на изкуството в България.
Роден е в Павел баня на 12 октомври през 1892 г. в семейство на учители. За най-ранните си творби използва сюжети с къщи и джамии от Одрин. В тези акварели той търси предимно играта на слънчевата светлина и сенките. Войната, изключвайки няколко рисунки на почиващи войници, не е тема на художествените му интереси. Създадените произведения между 1916 - 1918 г. се отличават от предходните с по-овладян рисунък и усещане за пространство. От този период са запазени няколко рисунки и акварели, свързани с църквите, улиците и езерото на Охрид, крепостта в Ниш и други.

ИЗЛОЖБА НА МАРКО ШИВАЧЕВ (1892 - 1946)1. Автопортрет, 1937 г., м.б., платно 55х46 см.
2. На  двора, 1923 г. м.б., платно 27х24 см.

През 1918 г. постъпва в Държавното художествено индустриално училище, където посещава ателиетата на проф. Петко Клисуров, проф. Стефан Иванов, Никола Маринов. В студентските си творби демонстрира увереност на живописец, артистична четка и импресионистично чувство за светлина. След завършване на Академията учителства в редица градове в Северна и Южна България. Живописните платна, които създава, са отражение на пристрастието му към пейзажа и привързаността към близките.
След смъртта името на художника и неговото изкуство потъват в забвение. Настоящата рестроспективна изложба включва 53 произведения - рисунки, акварели и живопис, съхранени от наследниците на Марко Шивачев, и проследява различните периоди, характерни теми и творчески измерения в изкуството на художника.

Снимките са предоставени със съдействието на Художествена галерия - Казанлък, ул. "Св. Св. Кирил и Методий" 9.
 
Присъединете се към страницата на svetlosenki.com - Изкуството като начин на живот във facebook.

Етикети: Изложби Събития
 

За да публикувате коментари, трябва да сте регистриран потребител. Можете да се регистрирате от тук.

 
Изкуство и култура www.svetlosenki.com 2009-2010 Всички права са запазени.  Условия за ползване
Разработка    RSS    Бюлетин    Други проекти: www.mrejo.net    Работа при нас