Изложби по случай 130-годишнината от обявяването на София за столица на България
      facebook 
Събития - Изложби
Понеделник, 02 Март 2009 22:15
На 5 март от 18.00 ч. Софийската градска художествена галерия представя два проекта, свързани по интересен и нетрадиционен начин с визията на София през годините.
Първата изложба е посветена на скулптурните и архитектурните паметници на София. Тя включва произведения на живописта, графиката и съвременните форми. Експозицията проследява развитието на темата от началото на 20-ти век до наши дни.
Акцентите са поставени върху няколко емблематични обекта в столицата. Храм-паметник Александър Невски, църквата Св. София, паметник на Цар Освободител, паметник на Съветската армия, паметник "1300 години България".
Включени са и онези знакови места – паркове, градини и площади, които през годините са изграждали градската действителност.

"От вчера до утре. Софийски паметници"
(5 март - 26 април 2009г.)
Проект на СГХГ
Куратор: Мария Василева
Изложбата е придружена от каталог.


Когато говорим за паметта на един град, неизбежно се обръщаме към онези паметници на култура, които с дългогодишното си присъствие отразяват отношението на различни поколения.
Във фондовете на Софийска градска художествена галерия се съхраняват стотици произведения, които улавят най-жизнените пулсации на София. Те продължават живота на съществуващите и съживяват безвъзвратно загубените. Могат да се възприемат и като постоянно предупреждение, че унищожаването на всеки подобен обект е разрушаване на част от културната ни действителност.
Другата част от събитието е инсталацията на Надежда Олег Ляхова, която е озаглавена "Глобално и дългосрочно ситуацията е положителна".
Проектът се състои от серия кратки видеа, които са заснети по софийските улици, серия цифрови отпечатъци върху платно, изградени от стоп кадри от тези видеа, фиксиращи моменти от строителни дейности в София.

Глобално и дългосрочно ситуацията е положителна".

(5 Март 2009 - 26 Април 2009г.)
Софийската градска художествена галерия


И двете изложби са посветени на 130 - годишнината от обявяването на София за столица на България.
 
Присъединете се към страницата на svetlosenki.com - Изкуството като начин на живот във facebook.

Етикети: Изложби Събития
 

За да публикувате коментари, трябва да сте регистриран потребител. Можете да се регистрирате от тук.

 
Изкуство и култура www.svetlosenki.com 2009-2010 Всички права са запазени.  Условия за ползване
Разработка    RSS    Бюлетин    Други проекти: www.mrejo.net    Работа при нас