Изложба живопис на Нове Франговски в галерия "Резонанс"
      facebook 
Събития - Изложби
Сряда, 29 Юни 2011 15:51
На 1-ви юли от 18:30 ч. в галерия "Резонанс" ще бъде открита изложба живопис на Нове Франговски.
Авторът е роден в Галичник през 1939 г. Завършва средно художествено училище в Скопие, специалност "Скулптура". През 1966 г. завършва и Художествена академия в Белград със специалност "Живопис". По време на обучението си участва в няколко студентски изложби, а през 1965 г. участва в "Октомврийския салон" в Белград. След дипломирането си работи за известно време като художник на свободна практика, след това е нает към дървопреработвателна компания Треска (1971-1978), a после и към търговско предприятие Славия (1978-1996).
От 1996 г. Нове Франговски е художник на свободна практика.
Член е на Съюза на Македонските художници от 1967 г.
През 1965 г., на обменни начала за студенти, живее в СССР. По-късно през 1973 г. заминава на специализация в Рим, в Националната Художествена Академия.
Художествени колонии, в които взима участие: Струмска художествена колония; Грац - Австрия; Босна и Херцоговина; Художествена колония Прохор Пчински; Пловдив - България; Св.Георги - България; Йоаким Осоговски, Самотраки - Гърция; Варна; Международна работилница Харлеч - Уелс; Международна работилница NEXO, Толедо - Испания и художествена колония Галечник.
Художникът е представен в книгата "Изкуство на земята на Югославия", раздел живопис на ХХ век, в националната колекция на Националната галерия на Македония и други.
Той е основател на Галичката художествена колония през 1990 г., която организира и до ден днешен. Тя е с международен характер и в нея са взели участие над 150 художници - македонци и чужденци, които са допринесли за развитие на изкуството в своите страни. Проведени са 19 сесии и са показани творби от 8 биеналета и един юбилей - 10 годишнината на колонията.

Изложбата ще бъде на разположение за посетителите до 30 юли 2011 г. Галерия "Резонанс", Пловдив, ул. "Парчевич" 14.
 
Присъединете се към страницата на svetlosenki.com - Изкуството като начин на живот във facebook.

Етикети: Изложби Събития
 

За да публикувате коментари, трябва да сте регистриран потребител. Можете да се регистрирате от тук.

 
Изкуство и култура www.svetlosenki.com 2009-2010 Всички права са запазени.  Условия за ползване
Разработка    RSS    Бюлетин    Други проекти: www.mrejo.net    Работа при нас