"Послания от вековете. Манастири и църкви от Балканите"
      facebook 
Изложби
Вторник, 12 Юли 2011 12:50
На 12 юли от 18.00 ч. в Софийската градска художествена галерия ще бъде открита изложбата "Послания от вековете. Манастири и църкви от Балканите". В продължение на близо два месеца столичани и гости на София ще имат възможност да се запознаят с с тази интересна експозиция по повод на ХХІІ международен конгрес за византийски изследвания, който ще се проведе в последната десетдневка на месец август.
Изложбата представя отделни творби на Ото Хорейши, Йозеф Обербауер, Иван Мърквичка, Цанко Лавренов, Сирак Скитник, Иван Милев, Дечко Узунов, Иван Пенков, Иван Лазаров, Ари Калъчев, Борис Денев, Владимир Лукаров, Никола Кожухаров, Атанас Михов, Пенчо Георгиев, Марио Жеков, Борис Михайлов, Иван Христов, Симеон Велков, Иван Гецов, Наум Хаджимладенов, Петър Морозов, Йордан Кювлиев, Марин Георгиев - Устагенов, Георги Хаджидимитров,  Владимир Рилски, Слави Генев, Найден Петков, Здравко Александров, Васил Маринов,`Ради Неделчев, Димитър Андреев, Веселин Парушев, Максим Цанков, Георги Николов, Владимир Пешев, Бойчо Григоров, Лика Янко, Андрей Даниел, Кирил Герасимов, Димитър Стефанов, създадени в различни периоди от края на ХІХ до края на ХХ век. Експозицията ни пренася във времето, за да ни припомни колко голяма е ролята на тези обители - манастири и църкви за духовността, морала и добродетелите на християнската вяра в хилядолетната история на българския народ.

ПОСЛАНИЕ ОТ ВЕКОВЕТЕ. ЦЪРКВИ И МАНАСТИРИ ОТ БАЛКАНИТЕ1. Иван Кирилов, Църквата Св. Неделя - Смолян
2. Лика Янко, Златната църква, 1981
3. Иван Пенков, Манастир
4. Иван Милев, Мъглижкият манастир, 1925

Снимките са предоставени със съдействието на СГХГ.

Изложбата има за цел да покаже доколко и каква е връзката между православното християнство и светското изкуство, като същевременно повдига много и различни въпроси, на които е необходимо задълбочено и цялостно да се потърсят отговори. Защо само отделни художници или групи творци са вдъхновени от Православието, от църквите и манастирите, от библейските сюжети? Как, кога и по какви причини пренебрегваме своето християнско наследство и свързаните с него личности, уникални художествени, литературни и философски произведения?
Събраните и представени повече от 120 произведения (маслени платна, акварели и скулптури от различни поколения художници) допринасят за проследяването на още една посока в българското изкуство.
Връзката с манастирите и църквите за едни е пълноценното изучаване на миналото, защото за тях то е родното наследство, от което се ражда модерното. За други това е спорадична изява или цялостно обвързване с изписване на църковната живопис, дала отражение и върху светските им творби. За трети това е случайно докосване до духа на Православието. Но неизбежно пътищата им се срещат в храма, в създаването на творби, които разказват за църквите и манастирите, където се създава и опазва българската култура и дух. Творби, които класифицираме като светски, но които в контекста на изложбата придобиват своята автентична светлина.

Събитието ще продължи до 28 август 2011 г. в Софийска градска художествена галерия, ул. Ген Гурко 1, София (вход откъм ул. "Княз Ал. Батенберг"). Изложбата е придружена от каталог и е част от съпътстващата програма по повод ХХІІ международен конгрес за византийски изследвания. Куратор: Аделина Филева.
 
Присъединете се към страницата на svetlosenki.com - Изкуството като начин на живот във facebook.

Етикети: Изложби Събития
 

За да публикувате коментари, трябва да сте регистриран потребител. Можете да се регистрирате от тук.

 
Изкуство и култура www.svetlosenki.com 2009-2010 Всички права са запазени.  Условия за ползване
Разработка    RSS    Бюлетин    Други проекти: www.mrejo.net    Работа при нас