"Театрален плакат и карикатура" - изложба на Велко Велев (1946 - 2010)
      facebook 
Събития - Изложби
Четвъртък, 14 Юли 2011 17:28
На 15 юли от 18:00 ч. в галерията на СБХ ще бъде открита изложбата "Театрален плакат и карикатура" на Велко Велев (1946 - 2010).
"Някои имат власт, пари, оръжия, а Велко се бореше с подострен молив. Искрено и безкомпромисно боравеше със ситуации, актуални случки и герои. Погледът върху тврочеството му показва една остра актуалност дори и на творби от преди десетки години. Свежият му авторски щрих, безвремието на посланията му, както и успехът му в други географски ширини, показват една мобилност във времето и пространството, присъща само на големите творци.
Всички го знаят усмихнат, но той беше един много мислещ и сериозен човек и определено един от видните български художници в сферата на театралния плакат и карикатурата. Тази година би била 65-та за него, което е повод за тази изложба и първи опит да се представи творческото му наследство.

ИЗЛОЖБА ТЕАТРАЛЕН ПЛАКАТ И КАРИКАТУРА
"Човек добре и да живее, трябва да се смее"
Велко ВелевСнимките са предоставени със съдействието на СБХ.


Изложбата ще продължи до 29 юли 2011 г. в галерията на СБХ, ул. "Шипка" 6, ет. IV.

В основата на всеки плакат, карикатура или история намираме абсурдната ни реалност, която през призмата на Велко изглежда не само по-поносима но и весела и интересна. Като човек от народа той не обърна гръб на корените си и посвети голяма част от творчеството си на ежедневните проблеми и радости. Работите му са израз на качеството да вижда и разпознава бодливото във всяка ситуация (била тя политическа, социална или любовна) и да ни докарва често до смях през сълзи (даже и преди това хич да не ни е било до смях).
Далеч от шума и светлините на големия град, Велко Велков твори в Разград за театри от цялата страна, както и за международни изложби и биеналета. През годините работи и в областта на графиката, сценографията, илюстрацията, като именно с илюстрация и карикатура печели последните си награди в Германия и Швейцaрия.
Две от публикациите на Велко се казват "46 усмивки" и "Усмихни се", което показва по най-искрен начин и неговите намерения. Втората от тях, издадена през 2009 г., бе изцяло с рисунки създадени в годината след тежка сърдечна операция. Бог е творец т.е. колега, а Велко е горе сред свои. Това, което ни остави тук, е едно безкрайно весело наследство, на което ви каним да се посмеем заедно", споделят организаторите.
 
Присъединете се към страницата на svetlosenki.com - Изкуството като начин на живот във facebook.

Етикети: Изложби Събития
 

За да публикувате коментари, трябва да сте регистриран потребител. Можете да се регистрирате от тук.

 
Изкуство и култура www.svetlosenki.com 2009-2010 Всички права са запазени.  Условия за ползване
Разработка    RSS    Бюлетин    Други проекти: www.mrejo.net    Работа при нас