"Европейска алея на културата"
      facebook 
Литература
Сряда, 20 Юли 2011 17:44
На 23 и 24 юли, събота и неделя, паркът "Ген. Вл. Заимов" ще се превърне в "Европейска алея на културата".  Събитието е организирано от фондация "За Оборище" и е финансирано от Столична община - програма "Европа". Софийската градска художествена галерия и галерия "Васка Емануилова" са съорганизатори на някои от проявите.
В рамките на програмата ще се състои и премиера на книгата "Глас от общественото мнение" (ИК "Ентусиаст") от Мирослава Кортенска, която ще се случи на 23 юли от 18:00 ч. в галерия "Васка Емануилова" (бул. "Янко Сакъзов" 15), филиал на СГХГ. Книгата ще представи Леа Коен, автор на осем романа и посланик на България в Брюксел в периода 1991-1996 г.
Мирослава Кортенска е доктор на изкуствознанието, театрален критик, културолог, драматург и преподавател. Автор е на изследването "Културен вертикал" (1998), посветено на процесите и водещите имена в българския театър и култура в последното десетилетие на ХХ век, както и на книгите "Културен компас. Посока: Балканите - Европа" (2006) и "Културната мисия на кръга "Мисъл" (2008). Мирослава Кортенска е автор и на документалните филми "Отместеното поколение" (БНТ, 1999) и "Възстановителна репетиция" - портрет на известния режисьор Любен Гройс (БНТ, 2004). Тя е един от най-последователните изследователи на театъра и културата ни в рамките на ХХ век. През 2007 г. печели проект във Фонд "Научни изследвания" при МОН - "Пътят към Европа - ХХ век". Член е на Съюза на българските писатели и Съюза на учените в България.
"Новата книга на Мирослава Кортенска е своеобразен документ на времето, един личен опит да се осмисли периодът от първото десетилетие на XXI век. В нея се очертава и един важен преход - формирането на обществено мнение. Тя съдържа текстове, писани в този период, документира горещи точки на сблъсък с приумици на властта, с публични факти, които носят явен антиобществен характер, като отричането от изконните български ценности - езика ни, литературата, историята ни, налагането на комерсията в образованието, както и културата", споделят от издателството.

ЕВРОПЕЙСКА АЛЕЯ НА КУЛТУРАТА
2011
ПРОГРАМА

23 юли, събота

10 ч. - официално откриване.
Софийски духов оркестър, основна сцена.
10:30 ч. - детски кът, откриване на изложба на ученици на  ЧСОУ "Рьорих", вдъхновени от европейския импресионизъм и българските народни обичаи и носии. Свободно рисуване на асфалта в парка от детската публика.
11 ч. - детски кът, откъси от детски мюзикъл "Буратино", читалище "Д-р Петър Берон -1926" - София.
11 и 30 ч. - детски кът, представяне на детска поредица на издателство "Ентусиаст", четене на откъси от книгите от деца.
17 ч. - представяне на издателство "Ентусиаст" и неговите автори. Автографи, свободни дискусии. Централна шатра.
18 ч. - галерия "Васка Емануилова", премиера на новата книга на Мирослава Кортенска "Глас от общественото мнение" на издателство "Ентусиаст".
19 ч. - представяне на Полски културен институт - София, основна сцена. С участието на г-жа  Анна Пахла, първи съветник в Посолството на Република Полша и директор на Полски институт в София.
20 ч. - театър "ХаХаХа", основна сцена.
20 и 30 ч. - "Х team" - рап музика
21 ч. - откриване на фотоизложба за "Улица "Оборище", първи ринг на парка.
Прожекция на документалния филм "София - историята на Европа" и "Ноевият ковчег на София", посветен на 120-годишнината на Софийския зоопарк.
21 и 30 ч. - "Fruit sessions" Dj, основна сцена.

24 юли, неделя


10 ч. - Софийски духов оркестър.
Основна сцена.
10 и 30 ч. - детски кът, откъси от детски мюзикъл "Буратино", читалище "Д-р Петър Берон - 1926", София.
17 ч. - На "Трона" представяне на тинейджърската поредица на издателство "Ентусиаст" и размяна книги, дискусии.
18 ч. - галерия "Васка Емануилова", Възпоменателна вечер за Юри Буков, един българин - европеец.
19 ч. - представяне на новата книга на Любомир Милчев - Денди "София Енигма- Стигма", издателство "Ентусиаст", първи ринг на парка.
20 ч. - представяне на списание "Еuropeо" от главния му редактор Любен Дилов - син, основна сцена.
21 ч. - първи ринг на парка, показ на документалните филми с екологична проблематика - "Климатични игри" и „Черно и бяло”.
22 ч. - Огнено шоу и формация "Оратница".
Официално закриване. Основна сцена.
 
Присъединете се към страницата на svetlosenki.com - Изкуството като начин на живот във facebook.

 

За да публикувате коментари, трябва да сте регистриран потребител. Можете да се регистрирате от тук.

 
Изкуство и култура www.svetlosenki.com 2009-2010 Всички права са запазени.  Условия за ползване
Разработка    RSS    Бюлетин    Други проекти: www.mrejo.net    Работа при нас