Изложба на екслибриси от графичната колекция на русенската библиотека
      facebook 
Събития - Изложби
Понеделник, 03 Октомври 2011 15:22
На 1-ви октомври в Окръжна библиотека "Йон Бассарабеску" в Гюргево беше открита изложба на екслибриси от графичната колекция на РБ "Любен Каравелов" - Русе. Събитието е част от инициативите, с които се отбелязва за първи път общонационалната нощ на библиотеките в Румъния.
В експозицията са показани 143 екслибриса на 86 творци от 24 държави, участници в VІІ-я Международен екслибрис конкурс "Дунав - реката на Европа", организиран от Русенската библиотека през тази година.
Гости на събитието бяха Румян Ганчев, директор на РБ "Любен Каравелов", Силва Василева, зам.-директор на библиотеката. Специален гост на вечерта бе и председателят на Окръжен съвет в Гюргево Думитру Беяну.
В своето слово при откриването на изложбата Румян Ганчев изрази своята благодарност за поканата Русенската библиотека да се включи в празника. Той представи уникалната колекция от екслибриси, част от която нашите съседи и всички гости на Гюргево ще могат да видят до 15 октомври. Посетителите на изложбата ще могат да видят и творбата на канадския художник от румънски произход Константин Маринеску, която стана символ на тазгодишното издание на конкурса "Дунав - реката на Европа".
Инициативата се реализира със съдействието на Асоциация "Еврорегион Данубиус", с чиято подкрепа, по повод различни събития, през 2010 и 2011 г. бяха организирани поредица от изложби в Русе, Гюргево и Букурещ. Партньори на библиотеката при реализирането им бяха Окръжна библиотека "Йон Бассарабеску" и Окръжен музей "Теохари Антонеску" в Гюргево, Столична библиотека "Михай Садовяну" - Букурещ,  Музея за история на Букурещ  и Българското посолство в Румъния.
 
Присъединете се към страницата на svetlosenki.com - Изкуството като начин на живот във facebook.

Етикети: Изложби Събития
 

За да публикувате коментари, трябва да сте регистриран потребител. Можете да се регистрирате от тук.

 
Изкуство и култура www.svetlosenki.com 2009-2010 Всички права са запазени.  Условия за ползване
Разработка    RSS    Бюлетин    Други проекти: www.mrejo.net    Работа при нас