"Чешкият архитектурен кубизъм" (1911 - 1914)
      facebook 
Изложби
Понеделник, 17 Октомври 2011 13:43
Чешкият архитектурен кубизъм има само кратък епизод в историята на архитектурата, но затова пък уникален в световен мащаб. Изложбата, подготвена от пражката галерия "Ярослав Фрагнер", описва само 15 запазили се кубистични сгради, които вече трета година привличат вниманието на експерти от цял свят. Тя се съсредоточава върху най-важния период 1911-1914 г. и представите на изтъкнати личности от кубизма, както и техни работи - Павел Янак, Йозеф Гочар, Властислав Хофман, Йозеф Хохола и Емил Краличек
Кубизмът е един от най-вълнуващите нови стилове на 20 век. Заслуга за зараждането му има Пикасо във Франция, но много бързо се разпространява и в други страни, в това число Чехия и Моравия. Освен в изобразителното изкуство, намира място в архитектурата и дизайна, най-вече благодарение на Павел Янак, който полага теоретичните основи на т. нар. архитектурен кубизъм. В периода 1911-1914 г., а по-късно малко след края на Първата световна война, той и други архитекти проектират в този куриозен стил няколко различни сгради, но и интериори, мебели и творби на приложното изкуство.
Архитектурният кубизъм - въпреки желанието на своите създатели - не успява да се наложи нито в Чехия, нито в чужбина. Кубизмът е критикуван както от представители на рационалната модерна архитектура, така и от консервативното течение. В резултат на това той става само краткотрайно сляпо отклонение, което бива бързо забравено.
В известен смисъл върху него се обосновават немските експресионисти на 20 век, но за преоткриване можем да говорим едва през 60-те години на миналия век. Появяват се първите професионални текстове, занимаващи се с феномена на архитектурния кубизъм, по-късно излизат книги, правят се изложби. Днес този стил е много популярен и няколко от останалите в Чехия кубистични сгради привличат почитатели на архитектурата и изкуството от цял свят. Въпреки това все още има непознати обекти, което е видно от факта, че една от ключовите творби е открита едва преди четири години.
Тази експозиция се стреми да припомни важни сгради в това число такива, които вече не съществуват, да разкаже за най-забележителните личности от краткия, но много интересен етап от модерната архитектура. Съсредоточава се върху най- важните периоди - от първите проекти до началото на Първата световната война, т.е. 1911 -1914 година.

Изложбата ще бъде открита на 19 октомври от 18:00 ч. в галерията на Чешки център.

От 33-те панела посетителите ще се запознаят също с кубистичния дизайн, нереализирани проекти и по-нататъшното развитие след 1918 година.
Автор на черно-белите снимки: Естер Хавлова; експозиция и текст: Зденек Лукеш и Дан Мерта; куратор: Клара Пучерова. Събитието ще продължи до 11.11.2011 г., oрганизира се в рамките на Sofia Architecture Week.
 
Присъединете се към страницата на svetlosenki.com - Изкуството като начин на живот във facebook.

Етикети: Изложби Събития
 

За да публикувате коментари, трябва да сте регистриран потребител. Можете да се регистрирате от тук.

 
Изкуство и култура www.svetlosenki.com 2009-2010 Всички права са запазени.  Условия за ползване
Разработка    RSS    Бюлетин    Други проекти: www.mrejo.net    Работа при нас