На източния фронт нещо ново
      facebook 
Статии
Написано от Иванов   
Вторник, 18 Октомври 2011 00:08
На източния фронт нещо ново. Наблюдаваме промяна в източните форми, която с удоволствие отразяваме. Едно ново начало в традиционното и постоянно обновяващото се хайку. Ще започнем с името на автора - Венцислав Митрев и с това, че успехите на скромността също заслужават внимание, както и тези на подкрепяното публично представяне.

По свой път крача.
Няма да стигна в земи
с ценности людски.

Ценим признанието, че авторът целенасочено страни от утъпканите пътища. Къде ли ще го отведат стъпките? Ще открием ли нова изразност?

Вода от капчук
в пролетни порои. В пек
ще спаси дръвче.

Тук все още природата предпоставя образа, но облагородяващия човешки труд вече надделява. Метафората ни насочва не толкова към библейското сънетълкувание за тлъстите и мършавите крави, колкото към битието на българина с дворче и малобройни овошки. Подобен превод прави тази трудна за възприемане форма по- достъпна за нашия читател. Отново излъчен от природата е и следния образ:

Цикадка звънти.
В миг- няма я. Мрак. Млясна
проходил жабок.

На преден план е изведено противопоставянето между извисеното пърхащо насекомо и надмощието на низкото, но еволюционно по- напреднало земноводно. При това насочването към еволюцията не е случайно, а преднамерено- чува се в почти прозаичното "проходил". Приятно за ухото е и динамичното "В миг- няма я. Мрак." и пренасянето от слуховата сетивност "звънти", "млясна" към зрителната "Мрак" и към сетивната "проходил".
Друг любопитно поставен проблем е този за противоречието между съзерцателното и деятелното, философията на изтока и на запада.

Чистя от бурен.
Меся ли ти се Боже?
... и дете спасих.

както и:

Ти-Ви, преса, комп.
А аз се нуждая от
съзерзание.

Поставеният въпрос не е получил отговор. В първото хайку авторът е определено на страната на човешката активност, противопоставила се на бога, който иска да отнеме живота на дете и същевременно дарява бурените с жизненост и агресивност. Във второто авторът, изморен и дори намразил съвременните медии търси спокойствието на съзерцателния живот. Отново в темата за напрегнатия век са и:

Стрес ни притиска.
Под налягане изхвърча
човечността ни.

и

Модерно време.
Пристягат гайки до край.
Чарли превъртя.

И докато в първото хайку изпъква кървавият отблясък на драматично прегазване, то във второто съчувствието е насочено към човека, превърнат в гайка на индустриализацията. Изглежда оскотяващия труд е доминанта за автора, защото подобен е акцентът и в

По- леко, хора!
Работата ще свърши
с нас. А смеха ни?

и

Кучешки час.
Срина се връзката.
Пак станах човек.

В последното е любопитен парадоксът как "кучешкия" случай на прекъсване на компютърната връзка ни дава възможност да се почувстваме хора. Все пак за отношението възвишено/земно, материално/духовно получаваме предложение за решение в конюнгтивен аспект:

Ние - дух и плът
трябва да упорстваме
в грижа за двете.

На края на това кратко представяне ще изложим, какви пътища за постигане на съвършенство или поне спасявене от погубващото ежедневие ни предлага авторът? Не много. Единият е любовта и то конкретно любовта в семейството, другият е поетичното творчество. Така той застава на страната на духовния творящ човек, а не на страната на потребителя.

Не ми шумете.
Нежен миг. Пиша
стих за съпруга.

Получих упрек-
ленив съм станал. Ставам.
Пиша стихове.
 
Гласове: 1
 

За да публикувате коментари, трябва да сте регистриран потребител. Можете да се регистрирате от тук.

 
Изкуство и култура www.svetlosenki.com 2009-2010 Всички права са запазени.  Условия за ползване
Разработка    RSS    Бюлетин    Други проекти: www.mrejo.net    Работа при нас